Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat rauhoittaa huolestunutta Itä-Eurooppaa panssarivaunuilla

Asiantuntijat arvioivat, että tarkoituksena on osoittaa Naton puolustavan hädän tullen omiaan

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Amerikkalaiset toivat maaliskuussa Abrams-panssarivaunuja Viroon.
Amerikkalaiset toivat maaliskuussa Abrams-panssarivaunuja Viroon. Kuva: Marko Mumm

Yhdysvaltojen suunnitelmalla raskaiden aseiden siirtämisestä jälleen Itä-Eurooppaan on asiantuntijoiden mukaan monta viestiä. Amerikkalaisten panssarivaunujen kenties tärkein tavoite on rauhoittaa sotilasliitto Naton huolestuneita jäsenmaita Itä-Euroopassa siitä, ettei Yhdysvallat ole unohtanut liittolaistensa puolustamista hädän tullen.

"Tällä on psykologista merkitystä Baltian ja Puolan kansalaisille. Joukkojensiirto osoittaa Yhdysvalloilta suurempaa sitoutumista Eurooppaan ja merkitsee sitä, että pelissä on yksi panos lisää", arvioi kokenut ulkopolitiikan asiantuntija, ministeri Jaakko Iloniemi.

"Tilanne kiristyy nyt piirun verran. Siirto on vastaus siihen spekulaatioon, jonka mukaan Yhdysvaltojen sitoutuminen Eurooppaan on heikentynyt", Iloniemi arvioi.

Yhdysvaltain suunnitelma on ainoa uskottava tapa lisätä Baltian puolustuskykyä, sanoo puolestaan eläkkeelle jäänyt professori ja maanpuolustuskorkeakoulun entinen dosentti Stefan Forss.

"Tämä on ensimmäinen toimenpide siihen suuntaan, että Nato ylipäätään pystyisi puolustamaan Baltian maita", hän sanoo.

"Katson, että kyse on ensi askeleesta."

Sanomalehti The New York Times kertoi lauantaina, että Yhdysvaltojen puolustusministeriö aikoo tuoda Eurooppaan lisää panssarivaunuja, muita panssaroituja sotilasajoneuvoja ja erilaista raskasta aseistusta 5 000:n sotilaan tarpeisiin.

Baltian maihin raskasta aseistusta lähetettäisiin noin 150 sotilaalle kuhunkin maahan. Puolaan, Romaniaan ja Bulgariaan puolestaan noin 750 sotilaan tarpeisiin.

Suunnitelmat vaativat vielä presidentti Barack Obaman hyväksynnän.

Yhdysvallat jasen liittolaiset eivätNaton vuoden 2004 laajentumiskierroksen jälkeen ole aiemmin perustaneet pysyviä tukikohtia uusiin jäsenmaihin. Venäjälle läntisen sotilasliiton laajentuminen aivan sen takapihalle oli paha kolaus maan itsetunnolle ja omakuvalle suurvaltana.

Forssin mukaan kyseessä on merkittävä muutos Baltian puolustusstrategiassa. Aiemmissa Naton valmiussuunnitelmissa on hänen mukaansa lähdetty siitä, ettei Baltiaan ennalta sijoiteta merkittävästi joukkoja tai aseistusta.

"Ajatus on ollut, että jos Baltian maat joutuvat hankaluuksiin, niin reagoidaan vasta sitten. Loppujen lopuksi kyse olisi silloin takaisinvaltauksesta", Forss sanoo.

"Nyt kuitenkin Venäjän sotilaallinen kyky on edennyt pitkälle. Useat tutkimukset ja Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ovat sanoneet, että miehitys voisi tapahtua tunneissa. Muutamassa vuorokaudessa tilanne olisi ohi."

Forss arvioi, että raskaan aseistuksen lähettäminen on Baltian maiden toiveiden mukaista.

Hän ennakoi, että Venäjän vastaus on retorisella tasolla voimakas.

"Tätä tullaan esittämään esimerkkinä siitä, miten länsi pettää lupauksensa."

Sotilasliitto Nato on ryhtynyt Ukrainan sodan puhkeamisen jälkeen nopeasti tehostamaan itäisen Euroopan ja Baltian maiden puolustusta.

Nato on vahvistanut ilmapuolustusta Baltiassa ja lähettänyt sota-aluksia Välimerelle sekä lisähenkilökuntaa jäsenmaihinsa itäisessä Euroopassa.

Erityisesti Baltian maat ovat huolestuneet Venäjän lisättyä sotavoimaansa Itämeren alueella. Aiemmin tänä keväänä Baltian maat pyysivät yhdessä Natolta, että sotilasliitto sijoittaisi 700–800 sotilaan joukko-osaston kuhunkin maahan.

Helmikuussa 2015 Nato ilmoitti perustavansa noin 5 000 sotilaan nopean toiminnan "keihäänkärkijoukot", jotka voidaan lähettää matkaan 48 tunnin sisällä. Joukko-osaston luomisella pyritään vähentämään erityisesti itäisen Euroopan Nato-maiden turvallisuushuolia.

Keihäänkärkijoukoille aiotaan perustaa tukikohdat kuuteen maahan: Viroon, Latviaan, Liettuaan, Puolaan, Romaniaan ja Bulgariaan – siis samoihin maihin, joihin Yhdysvallat suunnittelee lähettävänsä raskasta aseistusta varastoihin enintään viittä tuhatta sotilasta varten.

Suunnitelma lähettää raskasta aseistusta lisää ennen kaikkea Naton uskottavuutta tilanteessa, jossa sotilasliiton uskottavuus on kyseenalaistettu, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik.

"Tällä on ennen kaikkea symbolinen merkitys. Baltian maat ja Puola ovat jo pitkään vedonneet Natoon ja halunneet joukkoja sijoitettavaksi alueilleen. Siinä mielessä päätös on pieni askel, mutta se kuitenkin viestii siitä, että Nato ottaa Baltian maiden turvallisuuden vakavasti."

Raikin mukaan Baltian maat ja Puola ovat perustellusti huolestuneet siitä, että Venäjä on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan Itämeren alueella.

"Venäjä testaa naapureidensa kykyä puolustautua ja pyrkii laajentamaan vaikutusvaltaansa niin pitkälle kuin mahdollista. Tämä on selkeä viesti Naton suunnasta, että puolustussitoumukset pitävät."

Raikin mukaan Yhdysvaltain päätöksellä saattaa olla jopa tilannetta vakauttava vaikutus.

"Venäjän näkökulmasta Naton puolustusvelvoite ei ole ollut uskottava. Tietysti kaiken kaikkiaan vastakkainasettelu kiristyy, mutta jos päätös vahvistaa Naton sitoumusta, sillä voi olla myös rauhoittava vaikutus."

Raik muistuttaa, että kaikki Itämeren maat mukaan lukien Suomi ja Ruotsi ovat reagoineet Venäjän kasvavaan sotilaalliseen voimannäyttöön lisäämällä puolustusmenojaan.

"Baltian maan tekevät saman eri tavalla, Naton kautta."

Tilannetta kommentoi sunnuntaina myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hänen mukaansa tarkoituksena on osoittaa, että Naton yhteinen puolustus on todellisuutta.

SuomeenYhdysvaltain ja Naton toimet eivät suoraan vaikututa, Niinistö sanoo. "Välillisesti toki."

Niinistön mukaan on selvää, että Venäjä vastaa siihen, että länsi lisää sotilaallista näkyvyyttä Itä-Euroopassa. Venäjä lisää itse omaa sotilasvoiman näyttöä, Niinistö arvelee.

"Siinä, missä Nato näyttäytyy, siinä on Venäjäkin halunnut näyttäytyä."

Sotilaallinen läsnäolo kasvaa Suomen naapurustossa. Tämä näkyy myös Itämeren alueella, Niinistö sanoo.

"Jos aseita ja sotilaallista voimaa kasautuu lähimaastoon, niin eihän se koskaan mukavaa ole."

Presidentti Niinistö uskoo Venäjän lisäävän sotavoimia Balttiassa
Presidentti Niinistö uskoo Venäjän lisäävän sotavoimia Balttiassa
Yhdysvaltojen suunnitelmat lisätä sotilaallista voimaa Baltian maissa ja muissa Itä-Euroopan Nato-maissa näkyvät varmasti myös Itämerellä, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö Naantalin Kultarannassa ennen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiä käsittelevien Kultaranta-keskustelujen alkua sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat