Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piilaakson nörtit asuvat kimppakämpissä – kohtuuhintaisista asunnoista kova pula

Hakkerihostelleissa jaetaan suihku, jääkaappi, kerrossänky ja unelmia menestyksestä

Ulkomaat
 
Nuoret nörtit asuvat Piilaaksossa hakkerihostelleissa
Nuoret nörtit asuvat Piilaaksossa hakkerihostelleissa
Kimppakämpästä etsitään halpaa majoitusta, samanmielistä seuraa ja hyviä bisnesideoita.

"Ota kengät pois. Lakanat löytyvät muovilaatikosta. Sinulle on sänky numero 6. Tarvitsetko apua vuodevaatteiden kanssa?"

Kun vieras on saanut lakanan pingotettua kerrossängyn alapetille, isäntä Bruce Chen ojentaa kahvimukia. "Otatko punaviiniä? Laseja ei ikävä kyllä ole."

Ollaan siistillä omakotitaloalueella San Josessa, Kalifornian Piilaaksossa. Ulkoapäin yksikerroksinen rivitalo näyttää uneliaalta. Kuistilla tuikkivat jouluvalot.

Sisällä kolmiossa on kuitenkin ahdasta: Bruce Chenin hakkerihostellin kaikki kuusi kerrossänkypaikkaa on varattu. Autotalliin on ujutettu kaksi lisäsänkyä, ja yhdeksännelle vieraalle pumpataan ilmapatjaa.

Vieraiden joukossa ovat Hugo Brasiliasta, Roy Kiinasta, Lucy Los Angelesista ja Luca Italiasta. He ovat nuoria it-työläisiä, jotka ovat tulleet Piilaaksoon kokeilemaan onneaan: joku kesäksi, toinen vuodeksi.

Mutta niin kauan kun heillä ei ole Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin tuloja, Piilaaksosta on vaikea löytää asuntoa. Täällä huoneesta joutuu pulittamaan 1 000–2 000 dollaria kuussa, ja yksiöstä San Franciscossa keskimäärin 3 460 dollaria – enemmän kuin New Yorkissa.

Asuntopulaa helpottavat hakkerihostelleiksi kutsutut kimppakämpät, joita on ympäri Piilaaksoa. Bruce Chenin luona asuminen maksaa 40 dollaria yöltä tai 750 dollaria kuussa. Bonuksena saattaa saada ideoita tai vaikkapa yhtiökumppanin.

"Halusin tavata ihmisiä, jotka ovat ohjelmoituja samalla tavalla kuin minä", kertoo 19-vuotias tietotekniikan opiskelija Hugo Moura, joka loikoilee kerrossängyn yläpedillä läppärinsä kanssa. Hän on tullut 2 000 dollarin kuukausipalkalla kesäharjoittelijaksi mobiilipalveluja tarjoavaan Movile-yritykseen.

"Saavuin vasta eilen, ja sain heti tietää korealaiselta vieraalta tapaamisista, joissa nuoret it-alan ihmiset kokoontuvat."

Dermot Tatlow
Lucy Lin, 20, ja Hugo Moura, 19, jakavat huoneen San Josen hakkerihostellissa. Molemmat ovat tulleet kesäharjoittelijoiksi Piilaakson it-yrityksiin. Hakkerihostellin kaikki kuusi kerrossänkypaikkaa on varattu.
Lucy Lin, 20, ja Hugo Moura, 19, jakavat huoneen San Josen hakkerihostellissa. Molemmat ovat tulleet kesäharjoittelijoiksi Piilaakson it-yrityksiin. Hakkerihostellin kaikki kuusi kerrossänkypaikkaa on varattu.

Dermot Tatlow
Hakkerihostellin isäntä Bruce Chen on alun perin Taiwanista. Hänellä on ollut vieraita kymmenistä maista, myös Suomesta.
Hakkerihostellin isäntä Bruce Chen on alun perin Taiwanista. Hänellä on ollut vieraita kymmenistä maista, myös Suomesta.

Piilaakso on nörttien Hollywood: tietotekniikka-alan tie tähtiin. Täällä myös näkyy, kuinka Kalifornia yhä vetää puoleensa kykyjä kaikkialta maailmasta. Reilu kolmannes piilaaksolaisista on syntynyt ulkomailla.

Muuttovirta tekee kuitenkin alueesta maailman kalleimpia.

Fakta

Piilaakso numeroina

 Lähes 3 miljoonaa asukasta, joista 36,4 prosenttia on syntynyt ulkomailla. Suurimmat ryhmät ovat meksikolaiset (21 prosenttia) ja kiinalaiset (14 prosenttia). Yhden vuoden aikana Piilaaksoon on muuttanut ulkomailta 19 194 ihmistä.

 Piilaaksoon virtaa 39 prosenttia USA:n pääomasijoituksista. Työpaikkoja on 1,4 miljoonaa, ja keskimääräiset vuositulot ovat 107 400 dollaria (94 800 euroa).

 Keskimääräinen kuukausivuokra on 2 200 dollaria (1 940 euroa).

Lähde: Silicon Valley Index 2014

"Kaikki haluavat Piilaaksoon, koska parhaat yritykset ja parhaat tyypit ovat täällä", Moura sanoo.

Hän kertoo, että ei itse ole kovan palkan vaan uusien ideoiden haussa.

"Tässä elämänvaiheessa tekisin töitä vaikka pelkällä ruokapalkalla, jotta saan olla täällä."

Piilaaksossa sekä työntekijä että työnantaja elävät kauhun tasapainossa: useissa start up -yrityksissä irtisanomisaikoja ei ole – kahta viikkoa pidetään kohteliaana varoitusaikana. Toisaalta yritys voi menettää parhaat työntekijänsä yhtä nopeasti.

Uusien töiden löytäminen ei kuitenkaan ole vaikeaa. Piilaakson työttömyys, joka kävi finanssikriisin seurauksena yli kymmenessä prosentissa, oli maaliskuussa 4,2 prosenttia.

Täällä kulttuuriin kuuluu, ettei isoillekaan ideoille naureskella. Kun Moura kertoo haluavansa kehittää paremman käännösohjelman kuin Google Translate, Chen nyökkäilee hyväksyvästi.

Illalliseksi Chen keittää nuudeleita, joita hän tarjoaa myös vieraille. Lucy ehdottaa, että vessan oveen merkittäisiin suihkuvuorot. Aamulla kaikilla on kiire töihin.

Piilaaksossa yhdistyvät kova työtahti, joustava elämänasenne ja yhteisöllisyys, jolla on myös itsekkäitä päämääriä. Chen keksi idean omasta hostellista autiomaassa pidetyillä festivaaleilla.

"Siellä elimme jakamistaloudessa, ja aloin miettiä, miksi en jakaisi myös kotiani muiden kanssa."

Jakamisesta puhutaan Piilaaksossa paljon. Ideoita ei varjella mustasukkaisesti, vaan palautteen ajatellaan hyödyttävän jakajaa. Kiinalainen Roy Xie, 29, on oppinut hostellissa italiaa ja opettanut potkunyrkkeilyä.

"Vieraaseen kaupunkiin syntyy pieni yhteisö, jossa voi käydä syvällisempiä keskusteluja kuin tavallisessa majatalossa."

Kerran Chenin luona asui samaan aikaan kolme vierasta, jotka pääsivät viimeiseen vaiheeseen Y Combinator -yrityksen työhaastattelussa.

"Lopulta yksi palkattiin", Chen sanoo ylpeänä.

Joskus hän voi ehkä kertoa seuraavan "Zuckerbergin" juoneen viiniä kahvimukistaan.

Laura Saarikoski HS
San Jose, Kalifornia

Dermot Tatlow
Hakkerihostelli sijaitsee rauhallisella alueella San Josessa.
Hakkerihostelli sijaitsee rauhallisella alueella San Josessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat