Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jeb Bush vilkuilee peruutuspeiliin

Ulkomaat
 

Peruutuspeilistä havaitut kohteet ovat lähempänä kuin miltä ne näyttävät, lukee auton peileissä.

Näillä sanoilla varoitti Hillary Clintonin kampanja-avustaja presidenttiehdokasta tämän haastajista. Sama varoitus pätee Jeb Bushiin, mutta Bush ei enää voi tarkastella haastajiensa takamatkaa peruutuspeilistä – osa heistä on kirinyt mielipidemittauksissa rinnalle ja edelle.

Erityisen huolissaan Jeb Bushin pitää olla kahdesta miehestä: "Kuuban Kennedystä" eli valovoimaisesta floridalaissenaattori Marco Rubiosta ja "Juustomaan Thatcherista" eli Wisconsinin kovapintaisesta kuvernööristä Scott Walkerista.

Jeb Bushin piti olla ylivoimaisen verkostoitunut kerätäkseen ylivoimaisen kampanjakassan, jolla hän lukitsisi republikaanien ehdokkuuden. Mitä tapahtui?

Ei ole sattuma, että Jeb Bushin kampanjalogossa lukee vain hänen etuninimensä. Nimi Bush palauttaa ikäviä muistoja Irakin sodasta.

Jotta Jeb pääsisi eroon veljensä varjosta, hänen täytyisi tehdä tähän selvä peräero. Siihen Jeb ei ole ollut valmis. Hän kompuroi vastatessaan kysymykseen, olisiko hän itse hyökännyt Irakiin. Tämä järkytti republikaanien isokenkiä, jotka olivat luulleet Bushin valmistautuneen paremmin.

Toiseksi Jeb Bush on republikaanien kenttäväen mielestä liian maltillinen. Uskovaiset ja patakonservatiivit ovat vahva äänestäjäryhmä ensimmäisissä esivaaleissa Iowassa, vaikka heidän merkityksensä itse vaalipäivänä on pienempi.

Kolmanneksi täytyy miettiä, mistä ensi vuoden vaaleissa on kyse. Haluavatko amerikkalaiset kokemusta vai muutosta? Toistaiseksi suurempi osa kaipaa muutosta, mikä on huono uutinen sekä Bushille että Clintonille.

Turha silti kuvitella, että Jeb Bush olisi voitettu. Republikaanien puolue-eliitti tukee häntä yhä, ja eliitin luottomiehellä on ollut tapana päästä ehdokkaaksi.

Hillary Clintonin leirissä luultavasti toivotaan, että vaalipäivänä vastassa olisi Bush. Walker ja erityisesti Rubio voisivat olla Clintonille vaarallisempia vastustajia.

Molemmat ovat nuoria, tuoreita kasvoja. Walker kykenee vetoamaan keskilännen demokraatteihin, Rubio latinoihin.

Lisäksi molemmat ovat nousseet menestykseen vaatimattomasta taustasta, ja amerikkalaiset rakastavat sellaisia tarinoita. Clintonilta ja Bushilta ne puuttuvat.

Laura Saarikoski laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat