Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Magna Carta täytti 800 vuotta

Asiakirja loi perustan länsimaiselle demokratialle

Ulkomaat
 
Prinssi William katsasti maanantaina koululaisten suunnittelemia Magna Carta - juhlalippuja.
Prinssi William katsasti maanantaina koululaisten suunnittelemia Magna Carta - juhlalippuja.

Magna Carta muutti maailmaa, sanoi Britannian pääministeri David Cameron maanantaina 800 vuotta vanhan asiakirjan juhlallisuuksissa Runnymedessä lähellä Lontoota.

Asiakirja syntyi, kun Englannin kuningas Juhana Maaton suostui 15. kesäkuuta vuonna 1215 kapinoivien paronien vaatimuksiin ja hyväksyi Magna Cartan.

Sen mukaan kaikilla tulee olla muun muassa hengen ja omaisuuden suoja. Asiakirjasta tuli myöhemmin länsimaisen demokratian perusta, johon esimerkiksi Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistus ja ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus perustuvat.

Hän kertoi asiakirjan inspiroineen ihmisiä Intian itsenäisyystaistelun johtajasta Mahatma Gandhista Etelä-Afrikan Nelson Mandelaan.

"Alkuperäiskappaleet ovat ehkä haalistuneita, mutta sen periaatteet loistavat kirkkaampina kuin koskaan", Cameron sanoi seremoniassa.

Cameronin konservatiivihallitus väittelee parhaillaan Britannian ihmisoikeuslainsäädännöstä.

Samalla konservatiivit aikovat kumota ihmisoikeuslain, jossa yhdistyvät Euroopan ihmisoikeussopimus ja Britannian laki. Sen tilalle tulisi brittien omaa lainsäädäntöä.

"Täällä Britanniassa, ironisesti – paikassa, josta ajatukset ensin lähtivät – ihmisoikeuksien hyvästä maineesta on joskus tullut vääristynyt ja aliarvioitu", Cameron sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hän varoitti, että rikolliset väärinkäyttävät nykyistä järjestelmää, ja että Britannia ei pysty karkottamaan ulkomaisia terrorismista epäiltyjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat