Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jeb Bush ilmoittautui presidenttikisaan

Floridan entinen kuvernööri lähtee heikommasta asemasta kuin isänsä ja veljensä

Ulkomaat
 
Washington
David Manning Reuters
Jeb Bushin vaalikampanja käynnistyi maanantaina Miamissa Floridassa.
Jeb Bushin vaalikampanja käynnistyi maanantaina Miamissa Floridassa. Kuva: David Manning Reuters

Kerättyään rahaa, kierrettyään maata ja pudotettuaan painoaan viime vuodesta alkaen Jeb Bush ilmoittautui virallisesti Yhdysvaltain presidenttikisaan maanantaina. Hänen kampanjalogossaan lukee vain "Jeb!".

"Maamme on erittäin huonossa jamassa. Kysymys on, mitä sille voi tehdä. Minä aion pyrkiä Yhdysvaltain presidentiksi", Bush julisti hurravaalle yleisölle Miami-Daden ammattikorkeakoulussa.

Fakta

USA:n presidentin- vaalit 2016

 Esivaalit pidetään alkuvuodesta 2016.

 Demokraattien ehdokkuutta tavoittelevat Hillary Clinton, Bernie Sanders, Martin O'Malley ja Lincoln Chafee.

 Republikaanien tunnetuimpia ehdokkaita ovat Jeb Bush, Marco Rubio, Scott Walker, Paul Rand, Chris Christie ja Ted Cruz.

 Presidentti valitaan marraskuussa 2016.

"Tiedän, että ongelmat voidaan ratkaista, koska olen tehnyt sen", hän sanoi viitaten kahteen kauteensa Floridan kuvernöörinä 1999–2007. "Johtajakokemusta ei voi korvata millään."

Bush lupasi neljän prosentin talouskasvua, veroleikkauksia, sääntelyn purkua ja verouudistuksia. Hän pyrki vetoamaan republikaanien kenttäväkeen moittimalla pääkaupunki Washingtonin vallapitäjiä, kuten kaikki muutkin republikaanit.

Bush korosti myös koulutusta, jota hän uudisti kuvernöörinä radikaalisti. Bush loi kunnallisille kouluille kilpailevan yksityiskoulujärjestelmän, johon köyhät lapset pääsivät verovaroin rahoitetulla kupongeilla. Konservatiivien tavoin Bush uskoo, että yksityiset yritykset tekevät asiat aina paremmin kuin valtio.

"Valta pitää ottaa pois ammattiliitoilta ja byrokraateilta, ja antaa se takaisin vanhemmille", Bush sanoi.

Bush moitti presidentti Obaman ulkopolitiikkaa siitä, että se on "jättänyt viholliset taltuttamatta" ja "liittolaiset vaille puolustusta". Bush lupasi vahvistaa Yhdysvaltain armeijaa ja pitää veteraaneista parempaa huolta.

Paikalla Miamissa olivat Bushin äiti Barbara, meksikolaissyntyinen vaimo Columba ja aikuiset lapset, mutta eivät isä George H.W. ja veli George W. Bush. Jeb Bush ottaa etäisyyttä presidenttisukulaisiinsa, jotta hän ei vaikuttaisi perintöprinssiltä.

Osan puheestaan Bush piti espanjaksi. Hän yrittää saada taakseen latinoita, joiden enemmistö äänestää demokraatteja.

Maanantaina Bush toisti kannattavansa maahanmuuttouudistusta, joka antaisi miljoonille laittomille siirtolaisille oleskeluluvan. Uudistus on suosittu latinojen keskuudessa, mutta ei Bushin omassa puolueessa.

Jeb Bush aloittaa vaalikampanjansa heikommassa asemassa kuin veljensä vuonna 1999 tai isänsä vuonna 1987, arvioi The New York Times -lehti. Republikaanipuolue on jakautunut maltilliseen enemmistöön ja konservatiiviseen teekutsuliikkeeseen.

Jeb Bush on yrittänyt asemoida itsensä maltillisten ehdokkaaksi, koska keskustasta on helpompi vedota demokraatteihin. Hänellä on kuitenkin kilpailijoita kaikilla rintamilla: Ohion kuvernööri John Kasich ja Wisconsinin kuvernööri Scott Walker pyrkivät esiintymään aikaansaavina järkimiehinä, kuten Bush. Senaattorit Ted Cruz ja Marco Rubio vetoavat latinoihin.

Koko liuta muita ehdokkaita on valmiimpia puhumaan ääni väristen jumalasta.

Jeb Bushin kampanja mittaakin republikaanien sisäiset voimasuhteet. Jos Bush voittaa ehdokkuuden, yksi syy on se, että konservatiivien äänille on niin monta ottajaa.

Lue Jeb Bushin henkilökuva www.hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat