Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki ydinasevallat uudistavat asearsenaaliaan

Kaikkiaan ydinaseita on lähes 16 000. Niistä valtaosa on Yhdysvalloilla ja Venäjällä.

Ulkomaat
 
Simo Ortamo
reuters / RIA Novosti
Venäjän esitteli voitonpäivän paraatissa Punaisella torilla Moskovassa 9. toukokuuta mannertenvälistä ballistista RS-24 Yars/SS-27 Mod 2 -ohjusta, jonka voi varustaa ydinkärjellä.
Venäjän esitteli voitonpäivän paraatissa Punaisella torilla Moskovassa 9. toukokuuta mannertenvälistä ballistista RS-24 Yars/SS-27 Mod 2 -ohjusta, jonka voi varustaa ydinkärjellä. Kuva: reuters / RIA Novosti

Kaikki ydinasevaltiot uudistavat ydinasejärjestelmiään. Maailman yhdeksällä ydinasevaltiolla on kaikkiaan 15 850 ydinasetta, kertoi Tukholman kansainvälinen rauhantutkimuslaitos Siprin maanantaina julkaistussa raportissaan.

"Venäjällä on useita erilaisia ohjushankkeita meneillään. Strategisten ydinsukellusveneiden uutta sukupolvea rakennetaan ja otetaan käyttöön. Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan osalta modernisointi näyttäisi taas painottuvan ydinsukellusveneisiin", kertoo strategian professori Pekka Sivonen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Ydinaseista yli 90 prosenttia on Yhdysvaltain ja Venäjän hallussa. Molemmat valtiot satsaavat kalliisiin ja laajamittaisiin ydinasehankkeisiin, jotka ulottuvat pitkälle 2020-luvulle. Myös satoja ydinaseita hallussaan pitävät Britannia, Ranska ja Kiina kehittävät tai aikovat kehittää uusia asejärjestelmiä.

Sivosen mukaan näiden kehityshankkeiden tarkoituksena on lähinnä ylläpitää maiden ydinasepelotetta. Vanhoista ydinasevalloista vain Kiina on hiljalleen kasvattanut ydinasearsenaaliaan.

Sen sijaan uudemmat ydinasevaltiot pyrkivät parantamaan ydinasekykyjään. Intia ja Pakistan aikovat Siprin mukaan kasvattaa ydinasevarastojaan ja kehittää ohjusjärjestelmiään. Israel on testannut uutta pitkän matkan ohjusta. Laitos arvioi Pohjois-Korean tuottaneen aseisiin kelpaavaa plutoniumia jopa kahdeksan ydinpommin tarpeisiin.

"Valtioiden suunnitelmat lähtevät siitä, että ydinaseet pidetään", Sivonen sanoo.

Maailman ydinaseiden määrä laski silti viime vuonna.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat vähentäneet hitaasti pitkän kantaman strategisia ydinaseitaan vuonna 2010 solmimansa uuden Start-sopimuksen mukaisesti. Sipri arvioi Venäjän purkaneen jopa 500 ydinkärkeä viime vuonna.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aloitti presidenttikautensa puhumalla voimakkaasti ydinaseriisunnan puolesta.

Obamalle rauhanpalkinnon vuonna 2009 myöntänyt Nobel-komitea mainitsi puheet yhtenä perusteluna päätökselleen. Ukrainan kriisin myötä aihe on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Ennen kriisiä Yhdysvallat ilmoitti myös olevansa valmis neuvottelemaan Venäjän kanssa uusista pidemmälle menevistä ydinasesopimuksista. Niissä olisi neuvoteltu muun muassa Eurooppaan sijoitettujen lyhyen kantaman ohjusten vähentämisestä. Maanpuolustuskorkeakoulun Sivosen mukaan neuvottelut ovat nyt jäissä.

"Se perspektiivi tulee takaisin ainoastaan, jos suhteet lientyvät," Sivonen sanoo.

Venäjä on päinvastoin muistuttanut yhä useammin ydinaseidensa olemassaolosta. Esimerkiksi maaliskuussa julkaistussa dokumenttielokuvassa presidentti Vladimir Putin kertoi olleensa valmiina asettamaan ydinaseet taisteluvalmiuteen Krimin valtauksen yhteydessä.

Ydinaseiden modernisoinnista huolimatta uusia ydinasevaltoja on tuskin luvassa. Esimerkiksi Iranin ydinohjelman rajoittamisesta saavutettiin alustava sopu alkuvuodesta.

Maan epäiltiin kehittelevän ydinasetta siviiliydinohjelman varjolla.

"Ei näytä siltä, että innostus olisi leviämässä", Sivonen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat