Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat suitsii urkintaa – mutta väheneekö vakoilukoneiston valta?

Valtaosa kiistellystä terrorismilaista ja vakoilukoneistosta jää silti voimaan

Ulkomaat
 
jonathan ernst reuters
Mielenosoittajat vaativat teletietojen massaseurannan lopettamista Washingtonissa 26. lokakuuta 2013. Kylteissä Edward Snowdenia kiitettiin urkinnan paljastamisesta.
Mielenosoittajat vaativat teletietojen massaseurannan lopettamista Washingtonissa 26. lokakuuta 2013. Kylteissä Edward Snowdenia kiitettiin urkinnan paljastamisesta. Kuva: jonathan ernst reuters

Kesäkuun alussa tapahtui jotain, mitä ei ole nähty sitten vuoden 2001 New Yorkin terrori-iskujen. Yhdysvallat suitsi tiedusteluviranomaistensa valtuuksia.

Kiistellyn Patriot Act -terrorismilain massatiedustelua koskevan osuuden annettiin vanhentua ja uusi Freedom Act tuli voimaan 2. kesäkuuta.

Kongressi ei enää hyväksynyt jatkoa yhdysvaltalaisten puhelutietojen massakeräämisen sallivalle pykälälle. Yksi aikakausi päättyi.

Patriot Act syntyi vuonna 2001 syyskuun 11. päivän World Trade Centerin terrori-iskun jälkeisessä pelon ilmapiirissä. Lakipaketti kavensi arvostelijoiden mukaan kansalaisoikeuksia ja yksityisyydensuojaa, mutta iskujen jälkeen sitä pidettiin välttämättömänä osana alkavaa "terrorisminvastaista sotaa".

sean adair reuters
Syyskuun 11. päivän terroriteoissa vuonna 2001 kaksi matkustajakonetta ohjattiin päin World Trade Centerin kaksoistorneja.
Syyskuun 11. päivän terroriteoissa vuonna 2001 kaksi matkustajakonetta ohjattiin päin World Trade Centerin kaksoistorneja.

Ilmapiiri muuttui kesäkuussa 2013, kun entinen turvallisuusalan työntekijä Edward Snowden kertoi julkisuuteen tasan kuinka laajalla haavilla Yhdysvaltojen kansallinen turvallisuusvirasto NSA harjoittaa elektronista tiedusteluaan.

Muu maailma järkyttyi Yhdysvaltojen vakoilumahdista. Amerikkalaisia kuohutti lähinnä oman maan kansalaisiin kohdistuva urkinta.

"Ihmisten mielissä on nyt uusia riskejä ja uusia turvallisuusuhkia. Paradoksaalisesti yksi niistä ovat juuri ne tiedustelukeinot, joita kehitettiin suojaamaan terrorismilta", sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Patriot Act hyväksyttiin sekä senaatissa että kongressissa ylivoimaisella enemmistöllä lokakuussa 2001, vain viikkoja WTC-iskun jälkeen. Lakia säädettäessä ei poliitikoista löytynyt kansalaisvapauksien puolustajia. Senaatissa lakipakettia vastaan annettiin yksi ääni.

Kansalaisoikeusjärjestö ACLU ja verkonkäyttäjien oikeuksia puolustavat järjestöt sen sijaan haukkuivat Patriot Actia alusta lähtien. Paketti laajensi presidentin valtaoikeuksia ja sisälsi viranomaisten jo pitkään toivomia uudistuksia, jotka kongressi oli aikaisemmin torjunut. Osa uudistuksista oli pysyviä, osa säädettiin uudelleenarvioitavaksi määräajan jälkeen.

"Kongressissa keskusteltiin aikataulusta ja siitä, onko ylipäätään järkevää hyväksyä tämäntyyppistä lainsäädäntöä tässä tilanteessa", kertoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Anna Kronlund.

Kiisteltyjä lainkohtia olivat muun muassa luvattomat kotietsinnät, joista riitti ilmoitus tuomioistuimelle jälkikäteen. Patriot Act toi myös sormenjälkiskannerit ja kasvokuvakamerat Yhdysvaltojen rajoille.

Presidentti George W. Bush hyväksyi Patriot Actin uusimisen maaliskuun 9. päivänä 2006.
Presidentti George W. Bush hyväksyi Patriot Actin uusimisen maaliskuun 9. päivänä 2006.

Lakipaketti avasi viranomaisille myös pääsyn lukemattomiin tietokantoihin kirjastolainoista potilastietoihin. Saman pykälän nojalla NSA alkoi kerätä miljoonien yhdysvaltalaisten puheluiden tunnistetietoja – kuka soitti kenelle, milloin ja kuinka pitkään.

Julkisuudelta piilossa turvallisuuskoneisto huomasi työnjaossaan ongelman, joka haittasi terroristien jäljittämistä. NSA:n valtuudet tiedusteluun koskivat vain ulkomaita, mutta WTC-iskun tekijöiden tavoin uusi vihollinen saattoi piileskellä jo maan sisällä.

Patriot Actin suomien valtuuksien turvin presidentti George W. Bush valtuutti NSA:n urkkimaan yhdysvaltalaisten viestintää, kunhan kanssakäymisen toinen osapuoli on ulkomaalainen. Laittomasta salakuuntelusta nousi skandaali, kun The New York Times paljasti sen vuonna 2005.

Bushin jälkeen presidentiksi valittu Barack Obama ei kuitenkaan ollut edeltäjäänsä valppaampi kansalaisoikeuksien puolustaja. Hän jatkoi Patriot Actin sekä NSA:lle annettujen poikkeusvaltuuksien voimassaoloa.

NSA levitti verkkojaan, kaivautui kiinni internetin runkoverkkoon ja piilaakson jättifirmojen kuten Googlen ja Microsoftin asiakastietoihin. Kaikessa hiljaisuudessa salakuuntelusta kasvoi maailmanlaajuinen verkkotiedusteluohjelma.

Snowdenin vuodot repivät salassa tehdyt laintulkinnat ja valvontakoneiston päivänvaloon. Toukokuun lopussa kongressin enemmistö päätti, että niissä oli menty liian pitkälle.

Korjausliike oli hyvin maltillinen. Suurin osa Patriot Actin sisällöstä on jo vuosia sitten kirjattu pysyvästi lakiin, ja vanhentuvien osien korvaajaksi hyväksytyn Freedom Actin ainoa muutos oli, että puhelutietojen kerääminen siirtyi viranomaisilta yksityisille teleoperaattoreille.

jason reed reuters
NSA:n johtaja, kenraali Keith Alexander (toinen vasemmalta) oli lokakuussa 2013 kongressin kuultavana vastaamassa kysymyksiin siitä, miten sähköposti- ja puhelintietoja urkitaan.
NSA:n johtaja, kenraali Keith Alexander (toinen vasemmalta) oli lokakuussa 2013 kongressin kuultavana vastaamassa kysymyksiin siitä, miten sähköposti- ja puhelintietoja urkitaan.

Verkkovalvonnan vastustajien mukaan uudistus on olematon. Obaman vuoteen 2017 asti hyväksymä tiedustelulain muutos antaa NSA:lle yhä luvan tarkkailla amerikkalaisten keskusteluita ulkomaalaisten kanssa.

Eikä mikään laki edelleenkään suojele ulkomaalaisia Yhdysvaltojen vakoilulta.

Aaltolan mukaan retoriikka on kuitenkin muuttunut WTC-iskun jälkeisistä ajoista. Terrorismin uhkaan on totuttu ja sen rinnalle on tullut uusia geopoliittisia murheita, kuten Kiinan uhittelu Etelä-Kiinan merellä ja Venäjän toiminta Ukrainassa. Vuonna 2012 Obama valtuutti NSA:n toimimaan myös kyberuhkia vastaan.

"Koneisto on yhä käynnissä. Paljon niitä keinoja, joita kehitettiin terroristijärjestöjä vastaan, käytetään yhä enemmän muilla rintamilla", Aaltola sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat