Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat etsivät viikinkien jälkeläisiä Normandiasta

Järjestö vastustaa dna-tutkimuksia paikallisten sukujuurista

Ulkomaat
 
Lehtikuva
Viikinkilaivan jäljitelmä vuodelta 2006.
Viikinkilaivan jäljitelmä vuodelta 2006. Kuva: Lehtikuva

Brittitutkijat ovat alkaneet selvittää, kuinka paljon Ranskan Normandiassa on viikinkien jälkeläisiä. Hanke on herättänyt pelkoa, että dna-testien tuloksia voitaisiin käyttää rasistiseen tarkoitukseen.

Leicesterin yliopiston tutkijat keräävät dna-näytteet noin sadalta Contentin niemimaalta asuvalta vapaaehtoiselta.

Tutkija Richard Jones kertoo Le Monde -lehdelle, että tarkoituksena on selvittää, kuinka paljon Skandinaviasta muutti Normandiaan viikinkejä 900- ja 1000-luvuilla.

Tutkijoita myös kiinnostaa, kuinka paljon viikinkejä pariutui alkuperäisten asukkaiden kanssa.

Normandia on saanut nimensä viikinkien eli pohjanmiesten mukaan. Normandia syntyi, kun länsifrankkien kuningas Kaarle Yksinkertainen teki vuonna 911 viikinkipäällikkö Rollon kanssa vuonna sopimuksen, jossa osa tuolloista herttuakuntaa annettiin viikingeille.

Henkilö on valittu dna-testiin, jos hän täyttää yhden kolmesta kriteeristä.

Hänellä on skandinaavista alkuperää oleva sukunimi, sukunimi on ollut olemassa Ranskassa 1000-luvulta lähtien tai henkilön kaikki neljä isovanhempaa asuivat 50 kilometrin säteellä hänen nykyisestä asuinpaikastaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Ranskalaisviranomaiset antoivat tietojen keruulle luvan, mutta rasismin vastainen järjestö MRAP pelkää, että hanke voi jakaa ihmiset "oikeisiin normandialaisiin ja vale-normandialaisiin".

"Nykyisessä muukalaisvastaisuuden ilmapiirissä tämä on hyvin vaarallista. Rasistit käyttävät tätä hyväkseen ja sanovat: 'Minulla on todisteita, ettei minulla ole yhtään arabiverta'", kuvailee järjestön paikallisjaoston puheenjohtaja Jacques Declosmenil uutistoimisto AFP:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat