Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri koettaa nousta vaikeuksista

Ulkomaat
 
Helle Thorning-Schmidt
Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidtin neljä pääministerivuotta ovat olleet kaikkea muuta kuin helppoja.

Sosiaalidemokraattien 48-vuotias Thorning-Schmidt on johtanut Tanskaa vuodesta 2011. Lähes koko kauden ajan vähemmistöhallituksen ja sen tukeman punaisen blokin kannatus on ollut pienempää kuin opposition sinisen blokin. Politiikkaa ei ole saanut kansalaisten tukea.

Kun Kööpenhaminan kaduilla kysyy ennen vaaleja pääministerin onnistumisesta, on vastaus usein, että Thorning-Schmidt petti lupauksensa.

Hänen hallituksensa on tehnyt kautensa ajan keskustalaista, osan mielestä lähes oikeistolaista politiikkaa, ja erityisesti vihervasemmistossa nähdään, ettei hän ole pitänyt huolta heikompiosaisista.

Hallitus muun muassa leikkasi osaa tulonsiirroista. Se myös kevensi yritysverotusta ja päätti myydä osan valtion energiayhtiöstä Dong Energystä yhdysvaltalaiselle investointipankille Goldman Sachsille, mikä suututti monia.

Kampanjan viime metreillä Thorning-Schmidt on silti kirinyt gallupeissa. Tanskan talous on kääntynyt vaikeiden vuosien jälkeen kasvuun. Moni ehkä arvioi politiikkaa toisin nyt, kun tulevaisuus näyttää taas valoisammalta, arvioi Berligske-lehden poliittinen asiantuntija Thomas Larsen.

Myös helmikuussa Kööpenhaminassa synagogaan ja sananvapaustapahtumaan tehdyn terrori-iskun hoito on tukenut Thorning-Schmidtin uutta tulemista. Tunnelma on toinen kuin vielä viime keväänä, jolloin joukko kansalaisia protestoi Thorning-Schmidtin vappupuhetta ja muita tilaisuuksia kovaäänisellä buuauksella.

Sitä, että Thorning-Schmidtillä on vaikeuksien jälkeen mahdollisuudet säilyttää pääministerin paikkansa, pidetään pienoisena ihmeenä. Larsenin mielestä osa asiaa on, että puolue on onnistunut erittäin hyvin kampanjoinnissa.

Hallitus käy vaaleihin hyvinvointiohjelmalla, jossa luvataan erilaisiin palveluihin, kuten vanhustenhoitoon ja terveyspalveluihin noin viisi miljardia lisäeuroa vuoteen 2020 mennessä valtion vuotuisia menoja kasvattamalla.

Thorning-Schmidt itse sanoi vaalit julistaessaan kamppailun käsittelevän kahta asiaa: hyvinvointisijoituksia ja sitä, kuka saa johtaa Tanskaa vastaisuudessa.

Thorning-Schmidtille korostunut pääministerikilpa sopii, sillä hän on itse huomattavasti suositumpi kuin skandaalinkäryinen pääministerivastustajaansa Lars Løkke Rasmussen.

Keskeinen kysymys vaaleissa on myös maahanmuutto. Oikeistopopulistien kasvatettua kannatustaan Thorning-Schmidt kampanjoi retoriikalla, joka vaatii, että jokaisen Tanskaan tulevan on tehtävä töitä. Hallitus haluaa vaalia "Tanskaa, jonka sinä tunnet."

Elina Kervinen HS
Kööpenhamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat