Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italia ja Ranska pallottelevat pakolaisia

EU-maat ovat taipumassa turvapaikanhakijoiden siirtelyyn unionin sisällä

Ulkomaat
 
Antonio Parrinello reuters
Syyrialainen lapsi istui belgialaisen aluksen kannella Augustan satamassa Italiassa 10. kesäkuuta.
Syyrialainen lapsi istui belgialaisen aluksen kannella Augustan satamassa Italiassa 10. kesäkuuta. Kuva: Antonio Parrinello reuters

Ranskan rajalla sijaitseva Italian rantakaupunki Ventimiglia on viime päivinä toiminut näyttämönä sille, miten Euroopan pakolaiskriisi kiristää EU-maiden välejä.

Noin 250 afrikkalaissiirtolaista on leiriytynyt kaupungin rantakallioille ja rautatieasemalle yritettyään ylittää rajaa Ranskan puolelle ja tultuaan passitetuiksi takaisin Italiaan. Joka päivä moni kuitenkin edelleen yrittää.

Fakta

Vauhtia palautuksiin ja rekisteröintiin

 Satojen ihmisten hengen vaatineet veneturmat Välimerellä ovat pakottaneet EU:n etsimään ratkaisuja pakolaiskriisiin.

 EU-maat aikovat muun muassa tehostaa turvapaikanhakijoiden palautuksia sekä toimia salakuljettajia vastaan.

 EU-komissio esittää myös, että 40 000 Italiaan ja Kreikkaan saapunutta turvapaikanhakijaa pitäisi jakaa tasaisesti kaikkiin jäsenmaihin.

Normaalisti rajanylitykset vapaan liikkuvuuden Schengen-alueella sujuvat jouhevasti ilman tarkastuksia ja passeja. Ranska ja Itävalta ovat kuitenkin viime viikkoina kiristäneet rajavalvontaansa ja alkaneet käännyttää Italian läpi tulevia siirtolaisia.

Ranska puolustelee toimia Dublin-säännöillä, joiden mukaan turvapaikanhakijoiden hakemukset on käsiteltävä siinä EU-maassa, johon he ovat ensimmäisenä saapuneet. Naapurit syyttävät Roomaa siitä, että se ei rekisteröi turvapaikanhakijoita, vaan suorastaan kannustaa heitä jatkamaan matkaa.

"Meidän täytyy noudattaa Schengen- ja Dublin-sääntöjä", sanoi Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve BFMTV-kanavalle.

Italian pääministeri Matteo Renzi uhkasi viikonloppuna, että Italia ottaa käyttöön "suunnitelman B", jos EU-kumppanit eivät osoita solidaarisuutta siirtolaiskriisin ratkaisemisessa. Renzi ei ole paljastanut suunnitelmansa sisältöä, mutta sanoi sen "satuttavan Eurooppaa".

HS:lle puhuneiden italialaislähteiden mukaan Renzi suunnittelee, että turvapaikanhakijoille alettaisiin myöntää väliaikaisia viisumeita, jotka antaisivat heille käytännössä mahdollisuuden matkustaa vapaasti muihin Schengen-alueen maihin.

Suomen sisäministeri Petteri Orpo (kok) ei halua arvuutella, mikä Italian B-suunnitelma ehkä voisi olla. Hänen mukaansa uhkaus on oire "megaluokan" kriisistä, joka Eurooppaa painaa.

"Pidän sitä ainoastaan provokaationa, jolla haluttiin kiinnittää huomiota vaikeaan tilanteeseen", Orpo sanoi tiistaina puhelimitse Luxemburgista, jossa hän osallistui EU-maiden sisäministereiden kokoukseen.

Kokouksessa monen jäsenmaan ministeri myönsi, että Dublin-järjestelmä ei pysty vastaamaan nykyiseen pakolaiskriisiin. "Dublin-järjestelmä ei tällä hetkellä toimi ja Schengenkin natisee."

Kokous käsitteli EU-komission ehdotusta, jonka mukaan 40 000 Italiaan ja Kreikkaan saapunutta turvapaikanhakijaa pitäisi jakaa tasaisesti muihin EU-maihin. Siirrot koskisivat Syyriasta ja Eritreasta saapuneita turvapaikanhakijoita, jotka tarvitsevat suojelua.

Komission esityksen mukaan jäsenmaiden olisi pakko ottaa vastaan turvapaikanhakijat. Suomen osuus turvapaikanhakijoista olisi vajaat 800 seuraavan kahden vuoden aikana.

Suomi kuuluu niiden jäsenmaiden leiriin, joiden mielestä turvapaikanhakijoiden siirtojen EU:n sisällä pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen. Enemmistö näyttäisi kuitenkin ministeri Orpon mukaan olevan komission esittämän pakollisen järjestelmän kannalla – vaikkakin esimerkiksi jäsenmaille jyvitettävissä kiintiöissä riittää vielä riideltävää. Orpo odottaa EU-maiden johtajien linjaavan kantansa ehdotukseen ensi viikolla järjestettävässä huippukokouksessa.

Suomi on jo linjannut, että se aikoo sisällyttää uudelleensijoitettavat turvapaikanhakijat osaksi nykyistä pakolaiskiintiötään. Tänä vuonna Suomi on luvannut ottaa 1 050 kiintiöpakolaista.

Ranskan ja Itävallan tiukentunut rajavalvonta on johtanut siihen, että sadat turvapaikanhakijat ovat jääneet jumiin Ventimiglian lisäksi Roomaan ja Milanoon. Italian Punainen Risti on joutunut pystyttämään kaupunkien rautatieasemille väliaikaiset telttaleirit, jotka tarjoavat suojaa ja terveydenhuoltoa.

"Rooman väliaikainen leiri pystyy majoittamaan 150–200 henkeä, mutta sitä voidaan joutua kasvattamaan, koska [tulijoiden] määrä kasvaa", kertoi Punaisen Ristin tiedottaja HS:lle.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat