Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naapurini (ja) kettu

Ulkomaat
 
Tiina Rajamäki HS
Berliinissä on citykettujen invaasio. Naapurustossa kettu on hyökännyt lemmikkikilpikonnan kimppuun.
Berliinissä on citykettujen invaasio. Naapurustossa kettu on hyökännyt lemmikkikilpikonnan kimppuun. Kuva: Tiina Rajamäki HS

Kun ikkunasta näkyi kuparinoranssi vilahdus, piti pari viikkoa sitten hieraista unenpöpperöisiä silmiä.

Vilahdus ei ollut tällä kertaa mikään vakiovieraista kissasta, mustarastaasta eikä oravasta, vaan aito berliiniläinen kaupunkikettu. Tarkemmin sanottuna punakettu Vulpes vulpes.

Siinä luihunlaiha isokorva jolkotteli naapurustomme sisäpihalla. Näytti nälkäiseltä, rehellisesti sanottuna kapiselta. Ei ollut tuuheasta hännästä merkkiäkään, kupeet olivat lommollaan. Se pysähtyi hetkeksi keskelle pihaa, mutta viereisen rakennustyömaan varhaiset äänet pelästyttivät sen.

Kettu päätti palata omalle tontilleen – omalle tosiaan, sillä myöhemmin samana päivänä paljastui, että se on kuin onkin vakituinen naapurimme.

Berliini on jo muutamia vuosia sitten kokenut samanlaisen citykettujen invaasion kuin esimerkiksi Lontoo.

Ruuantähteet, ravintoloiden pursuavat roskikset, puistot ja siirtolapuutarhat kaupunkialueella houkuttelevat niitä puoleensa. Miksi metsästää pikkuriistaa Brandenburgin metsissä, kun Berliinin keskustassa ruokaa saa paljon helpommin roskiksia dyykkaamalla?

Toukokuun alussa paikallinen radio- ja televisiokanava Rundfunk Berlin-Brandenburg jopa aloitti oman kettujuttusarjan, jossa kerätään kaupunkilaisten havaintoja, kuvia ja videoita ketuista.

Projektissa ovat mukana villieläintutkijat, jotka haluavat kartoittaa berliiniläiskettujen elintavat. Neljän viikon aikana havaintoja on tullut 700. Kettujen määrää 3,5 miljoonan ihmisasukkaan kaupungissa ei toistaiseksi tiedetä, mutta niiden määrän tiedetään lisääntyvän vinhaa vauhtia. Erityisen mielellään ne viettävät öitään hautausmailla, koulujen pihoilla ja rakennustyömailla, joilla on öisin hiljaista.

Villieläintutkijat ovat saaneet kaupunkilaisilta hämmästyttäviä havaintoja ja kuvia.

On tullut raportti kettuemosta, joka saattoi pennut yksi kerrallaan kadun yli. Erään puiston koirat ovat hyväksyneet ketun leikkikaverikseen.

Kaupungilla on myös tavattu kettu, joka osasi jäädä odottamaan liikennevalojen vaihtumista vihreäksi.

Kettuhavaintopäiväni illalla kysyin naapuriltani, onko hän huomannut repolaisen hiippailevan hämärissä pihallamme. Vastaus oli yllättäen kuin suoraan 2010-luvun Aisopoksen eläintarinoista.

Naaraskettu oli nimittäin käynyt kaksi aamua aiemmin juuri kyseisen naapurin kilpikonnan kimppuun. Kettu oli onnistunut repimään lemmikkikilpikonnan pihahäkkiin reiän ja iskenyt siihen kiinni. Ilmeisesti konna oli vetäytynyt luontaiseen kilpipuolustukseen, mutta arvioinut kettuvaaran olevan ohi liian aikaisin ja työntänyt jalkansa ulos.

Silloin kettu puri sitä kolmeen jalkaan ja pisti poskeensa muutaman palan kilpikonnankoipea.

Toisin kuin Aisopoksen aikana olisi tehty, kilpikonna kiidätettiin pahvilaatikossa eläinsairaalan teho-osastolle. Nyt se on päässyt antibioottihoitojen jälkeen takaisin kotiin.

Small talkin aiheita naapureiden kanssa ei ole viime viikkoina tarvinnut erikseen kehittää. Niitä ovat nyt ketun menemiset ja tulemiset, sen naapuritontin pusikossa ilmeisesti olevat pennut ja talomme väen suunnitelmat tiivistää aitaa kanaverkolla.

Tiina Rajamäki
Kirjoittaja on HS:n
Saksan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat