Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tohtori Mursin nousu ja tuho – lue Egyptin ex-presidentin dramaattinen tarina

Kuolemaantuomitun Egyptin entisen islamistipresidentin kohtalo on yksi arabikevään dramaattisimmista. Onko Mohamed Mursi syntipukki, vai saako hän syyttää kohtalostaan itseään?

Ulkomaat
 
Asmaa Waguih Reuters
Egyptin entinen presidentti Mohamed Mursi tervehti väkijoukkoa oikeudenkäyntinsä jälkeen Kairossa Egyptissä eilen tiistaina.
Egyptin entinen presidentti Mohamed Mursi tervehti väkijoukkoa oikeudenkäyntinsä jälkeen Kairossa Egyptissä eilen tiistaina. Kuva: Asmaa Waguih Reuters

Pieni ja pyöreä mies, jolla on karhunpoikamainen olemus, kapuaa urheilutalon lavalle. Yleisö taputtaa villisti. Kaiuttimista raikuu rytmikäs laulu: "Äänestän tohtori Mursia." Egyptiläisen pikkukaupungin urheilutalo on tupaten täynnä paikallisia kutsuvieraita. On talonpoikaa ja yrittäjää, paikallista silmäätekevää ja islamistijärjestö Muslimiveljeskunnan aktivisteja.

On kesäkuun alku 2012. Lavalla seisoo Muslimiveljeskunnan presidenttiehdokas Mohamed Mursi, joka on äskettäin voittanut täpärästi presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen. Entinen kansanedustaja ja Zagazigin yliopiston professori on nosteessa. Kukaan ei arvaa, että runsaan vuoden kuluttua hän on vankilassa syytettynä mielenosoittajien tapoista, vakoilusta ja vankilapaosta. Kolme vuotta myöhemmin, 16. kesäkuuta 2015, egyptiläinen oikeus vahvistaisi hänen kuolemantuomionsa.

Kafr al-Sheikhin työläiskaupungin urheilutalolla Mursi pitää kannattajilleen puheen, jossa hän osoittaa olevansa mainettaan karismaattisempi esiintyjä.

Mursi lupaa kitkeä Egyptistä korruption. Hän ylistää tavallisia egyptiläisiä "moskeijoissaan ja kirkoissaan" ja puolustaa naisten osallistumista yhteiskunnan rakentamiseen.

Islamistin suusta kuultuna puhe kuulostaa edistykselliseltä. Yleisö nousee hurraten seisomaan, kun Yhdysvalloissa metallitekniikasta tohtoriksi väitellyt Mursi siteeraa Koraania ulkomuistista.

Kolme viikkoa myöhemmin Mursin menestys saavuttaa lakipisteensä. Kairon Tahririn-aukiolle on kokoontunut kymmeniätuhansia Mursin kannattajia vaalien tulosseurantaan.

Kun Mursin täpärä voitto ilmavoimien komentajasta Ahmed Shafikista varmistuu, Tahrir räjähtää hurmokseen. Itkevät kannattajat suutelevat maata ja vierustovereitaan, kohottavat käsiään taivasta kohti ja huutavat ylistystä Jumalalle. Vuosi eteenpäin, ja Mursi on viskattu telkien taakse.

Mohamed Mursin nopea nousu tuntemattomuudesta Egyptin ensimmäiseksi vaaleilla valituksi presidentiksi ja sitä seurannut nopea syöksylasku kohti hirttosilmukkaa on yksi arabikevään dramaattisimmista tarinoista.

Mursi tuomittiin jo talvella 2015 elinkautiseen mielenosoittajien taposta. Eilen tiistaina egyptiläinen oikeus vahvisti kuolemantuomion, joka oli viety Egyptin korkeimman uskonnollisen johtajan, suurmufti Shawqi Allamin, arvioitavaksi.

Kuolemantuomio liittyy arabikevään ensipäiviin. Mursi ja kymmeniä muita Muslimiveljeskunnan johtohahmoja pidätettiin 28. tammikuuta 2011, vain pari päivää Hosni Mubarakin hallintoa vastustaneen kansannousun puhkeamisen jälkeen.

Kaksi päivää pidätyksen jälkeen sekasorto levisi vankiloihin, ja Mursi pakeni tuhansien muiden vankien mukana. Egyptin oikeuslaitoksen mukaan islamistijärjestö Hamas ja Hizbollah avustivat vankilapaossa. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat kutsuneet oikeudenkäyntiä Mursia vastaan farssiksi.

Onko Mursi viaton syntipukki, vai onko hän saanut ansionsa mukaan? Vastaus riippuu siitä, keneltä asiaa kysyy.

Kannattajiensa mukaan Mursin kohtalo sinetöitiin sinä päivänä, kun hänet valittiin vaaleilla presidentiksi.

Tämän tulkintalinjan mukaan Mubarakin syrjäyttäminen kansannousussa 2011 ei kaatanut Egyptin "syvää valtiota" – siis tiedustelu- ja sotilasjohtajista muodostuvaa korruptoitunutta eliittiverkostoa, joka kulissien takana jatkoi kamppailua valta-asemansa säilyttämiseksi.

"Syvä valtio" jäi odottamaan tilaisuuttaan kampittaa Mursi lopullisesti. Niinpä Mursin lyhyt valtakausi oli kuin tanssia käärmeitä kuhisevalla lattialla.

Mursin itsevaltaiset otteet presidenttinä johtivat siihen, että monet häntä alun perin äänestäneet näkivät hänessä vain uuden diktaattorin.

"Veljeskunta toimi poliittisesti typerästi", kiteytti Muslimiveljeskunnasta eronnut maltillinen islamisti Abdel Abul Fotouh brittilehti The Guardianille kesäkuun alussa.

Abul Fotouh on yksi Muslimiveljeskunnan entisistä voimahahmoista. Häntä pidettiin jopa yhtenä mahdollisena presidenttiehdokkaana ennen kuin hän erosi islamistiliikkeestä ajauduttuaan erimielisyyksiin. "Veljeskunta uskoi pärjäävänsä yksin Mubarakin hallinnon juonia vastaan. He olivat ylimielisiä. Vallankumouksen jälkeen on mahdotonta pysyä turvassa, ellei saa suojelua vallankumouksen omistajilta, eli kansalta", Abul Fotouh sanoi.

Muslimiveljeskunnan arvostelijoiden mukaan järjestö tasoitti tien tuhoonsa omilla teoillaan jo vallankumouksen alkupäivinä.

Kun presidentti Mubarak oli syrjäytetty talvella 2011, Muslimiveljeskunta hylkäsi kansannousun alkuperäisen eturintaman, Tahririn-aukiolle kokoontuneet maallistuneet ja vasemmistolaiset demokratia-aktivistit.

Veljeskunta oli luvannut, ettei se tavoittele presidentin virkaa, mutta toisin kävi. Muutamassa kuukaudessa demokratia-aktivisteille selvisi, ettei veljeskunnan puheisiin voi luottaa.

Presidentiksi valintansa jälkeen Mursi lähti ajamaan vain islamistien tavoitteita, vaikka oli vannonut olevansa kaikkien egyptiläisten presidentti. Hän oli luvannut huomioida neuvotteluissa opposition näkemykset, mutta lopulta päätökset tehtiin aina islamistien tahdon mukaisesti.

Kun islamistit olivat runnomassa läpi yksin luonnostelemaansa perustuslakia loppuvuodesta 2012, Mursi tapasi oppositiota ja suostui kompromisseihin, sosiaalidemokraattisen puolueen johtaja Mohamed Abul Ghar muisteli The Guardianille.

Heti seuraavana päivänä Mursi teki kuitenkin hätkähdyttävän päätöksen: hän antoi presidentillisen julistuksen, jossa nosti itsensä oikeuden yläpuolelle. Tämä teki Mursista käytännössä Mubarakiakin itsevaltaisemman.

Yhä useampi egyptiläinen näki Mursin sätkynukkena, joka noudatti veljeskunnan korkeimman neuvoston ohjeita. Se lisäsi pelkoa, että Mursi oli muovaamassa Egyptiä islamilaiseksi valtioksi.

Kun vuosi 2012 vaihtui vuoteen 2013, liikehdintä Mursia vastaan oli kaduilla yhä kiivaampaa. Samaan aikaan Egypti alkoi kärsiä pitkistä sähkökatkoksista ja polttoainepulasta. Mursin vastustajien mukaan ongelmat johtuivat presidentin kykenemättömyydestä nostaa maa talouskurimuksesta. Veljeskunnan kannattajien mukaan ongelmat olivat tekaistuja. "Syvä valtio" loi olosuhteita, joka kypsytti kansaa Mursia vastaan, he väittävät.

Keväällä 2013 Mursin-vastainen mieliala oli saanut muodon Tamarod-nimisessä kansanliikkeessä. Viimeistään tässä vaiheessa myös vanha sotilasjohto liikehti kulissien takana.

Keväällä 2015 turkkilaisten islamistien verkkoon vuotamat, Egyptin kenraalien puhelinkeskusteluiksi väitetyt ääninauhat viittaavat siihen, että Tamarod-kansanliike sai rahoitusta Arabiemiraateista.

Jos nauhat ovat aitoja, ne kielivät siitä, ettei miljoonien ihmisten kansanliikkeeksi noussut Tamarod ollut niin spontaani liike kuin on annettu ymmärtää.

Vielä kesäkuun lopulla 2013 Mursi sanoi luottavansa armeijaan. Kun Mursin puolustusministeriksi nimittämä kenraali Abdel Fattah al-Sisi pari päivää myöhemmin antoi Mursille 48 tuntia aikaa luopua vallasta, presidentti esiintyi uhmakkaana.

Heinäkuun 3. päivä Mursi pidätettiin. Tämän jälkeen Muslimiveljeskunnan tukijat levittäytyivät useille Kairon aukioille vaatimaan Mursin vapauttamista. Mursia syytettiin rikoksista kuten vankilapaosta. Jostakin syystä samoja syytteitä ei ollut nostettu esille vuotta aiemmin, kun Mursi pyrki presidentiksi.

Veljeskunnan kannattajat eivät perääntyneet. Kairon aukioille kokoontui yhä radikaalimpia islamisteja vaatimaan Mursin vallan palauttamista. Lopulta Egyptin turvallisuusjoukot päättivät tyhjentää aukiot väkivalloin.

14. elokuuta 2013 turvallisuusjoukot tekivät rynnäkön neljälle islamistien valtaamalle aukiolle Kairon keskustassa ja tappoivat yli 800 ihmistä. Tapausta on pidetty pahimpana valtion omia kansalaisiaan vastaan tekemänä verilöylynä Kiinan Taivaallisen rauhan aukion vuoden 1989 tapahtumien jälkeen.

Islamistit vastasivat tuhoamalla poliisiasemia ja kirkkoja eri puolilla Egyptiä. Tästä käynnistyi Muslimiveljeskunnan järjestelmällinen tukahduttaminen, joka on jatkunut tähän päivään saakka.

Pieni ja pyöreä mies, jolla on karhunpoikamainen olemus, odottaa nyt vankilassa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa. Prosessi saattaa kestää vuosia, sillä tuomiosta voi valittaa. Jos Mursi teloitetaan, hänestä tulee ensimmäinen teloituskohtalon kokenut valtionpäämies Irakin diktaattorin Saddam Husseinin hirttotuomion jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat