Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putinin ydinvoimalatarjous yllätti suomalaiset

Vihreiden Ville Niinistö: "Ei länsimaissa tällä lailla toimita"

Ulkomaat
 
Loviisan ydinvoimalan rakennustyömaa vuonna 1971.
Loviisan ydinvoimalan rakennustyömaa vuonna 1971.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin ilmoitus uuden ydinvoimalan tarjoamisesta Loviisaan energiayhtiö Fortumille juuri ennen presidentti Sauli Niinistön Moskovan-vierailua yllätti suomalaiset.

Putinin mediaosaston maanantaina julkaisemassa tiedotteessa kerrottiin että venäläinen Rosatom toimittaa ydinpolttoainetta Loviisan ydinvoimalan ensimmäiselle ja toiselle yksikölle.

"Venäläinen osapuoli on valmis yhteistyöhön ydinvoimalan kolmannen yksikön rakentamisessa", tiedote jatkui.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan viesti kuvaa hyvin sitä, kuinka energiapolitiikka on Venäjälle ennen kaikkea suurvaltapolitiikkaa, vallankäyttöä ja strateginen kysymys.

Ville Niinistö muistuttaa, että Putinin ehdotus tulee ennen kuin Fortum on kertonut aikooko se hakea lupaa kolmannen ydinreaktorin rakentamiseen Loviisaan. Samanaikaisesti Fortum on ilmoittanut neuvottelevansa siitä, saako se haltuunsa enemmistön uudesta vesivoimayhtiöstä Pietarin seudulla.

Enemmistön saanti on Fortumin ehto sille, että se suostuu uutta ydinvoimalaa havittelevan Fennovoiman osakkaaksi.

Fennovoima puolestaan tarvitsee kipeästi Fortumia osakkaakseen, jotta sen ydinvoimahankkeen rakennuslupahakemuksen ehtona ollut vähintään 60-prosenttin suomalaisomistus toteutuu.

Suomalaisomistusehdon tulkintaa on lievennetty niin, että se kattaa myös tilanteet, joissa omistaja on EU- tai ETA-maasta.

Omistusehdon tulee täyttyä rakennuslupahakemuksen umpeutumiseen eli kesäkuun loppuun mennessä.

"Näen että tässä haetaan hyvin syvää riippuvuutta. Pidän tätä hyvin erikoisena. Ei länsimaissa näin toimita", Niinistö sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä ( kesk) kertoi, että Loviisan voimalan osalta ei Fortumin puolelta ole oltu yhteydessä häneen. Sipilä sanoi uskovansa "suomalaisen" omistusosuuden toteutumiseen.

Energiayhtiö Fortum ilmoitti, että Loviisan ydinvoimalan suhteen tilanne on ennallaan ja että nykyisten reaktoreiden toiminta jatkuu yhtiön arvion mukaan vuosiin 2027 ja 2030.

Fennovoimasta kerrottiin HS:lle, että Fortum on ainoastaan kertonut Fennovoimalle käyvänsä venäläisten kanssa neuvotteluja vesivoimayhtiöstä, mutta tarkempaa tietoa neuvottelujen kulusta yhtiöllä ei ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat