Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radikaalivihreä yllättäjä kerää protestiääniä Tanskassa

Uffe Elbækin Alternativet-puolue vaatii 30-tuntista työviikkoa ja ekologista maataloutta

Ulkomaat
 
Tanska äänestää torstaina – talous, hyvinvointipalvelut ja maahanmuutto kiinnostavat kansalaisia
Tanska äänestää torstaina – talous, hyvinvointipalvelut ja maahanmuutto kiinnostavat kansalaisia
Tanska äänestää parlamenttivaaleissa torstaina ja tilanne mielipidetiedusteluissa äärimmäisen tasainen. Kööpenhaminan kaduilla kampanjointi käy kuumimmillaan. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Magnus Laupa, leikkaus: Esa Syväkuru
Tanska äänestää 18. kesäkuuta 2015.

Uffe Elbæk on äärimmäisen hyvällä tuulella. Ensinnäkin on hänen syntymäpäivänsä. Hän täyttää 61 vuotta.

Toiseksi, Elbæk on tekemässä mahdottomasta mahdollista huomenna torstaina pidettävissä Tanskan parlamenttivaaleissa.

"Aivan kaikki politiikantuntijat sanoivat alussa, että tuo on aivan kuollut ajatus", Elbæk sanoo konttorinsa edustalla Kööpenhaminan trendikkäässä Vesterbrossa.

Hän puhuu puolueestaan, Alternativetista. Se on yllättänyt liki koko poliittisen kentän Tanskassa.

Entinen kulttuuriministeri ja sosiaaliliberaalisen Radikale venstre -puolueen edustaja Elbæk perusti uuden radikaalivihreän puolueensa 2013. Nyt, ensimmäisissä vaaleissaan, puolue näyttää ylittävän helposti Tanskan kahden prosentin äänikynnyksen ja ottavan paikan parlamentissa. Kiinnostavinta on, millä ohjelmalla.

Elbæk ajaa vastikään talouskriisissä toipuneessa Tanskassa muun muassa 30-tuntista työviikkoa. Hän ajaa myös sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan tukeutuvaa taloutta ja sataprosenttisesti ekologista maataloustuotantoa.

Alternativet kerää tällä hetkellä mielipidemittauksissa 4–5 prosenttia tanskalaisten kannatuksesta. Se on paljon ensikertalaiselle, mutta toki vaalien todellinen kamppailu on muualla: sosiaalidemokraattien istuvan pääministerin Helle Thornig-Schmidtin ja toisen pääministeriehdokkaan liberaalipuolue Venstren Lars Løkke Rasmussenin välillä.

Oikeistopopulistinen Tanskan kansanpuolue tulee kolmantena perässä. Se tehnee vaaleissa ennätystuloksensa. Maahanmuutto on vaalien tärkeimpiä teemoja. Elbækin Alternativetilla on silti omalla tavallaan ratkaiseva asema. Mielipidemittauksissa tilanne hallituksen ja opposition välillä on liki tasan. Elbæk on luvannut tukea Thorning-Schmidtia pääministeriksi.

"Ilman Alternativetia Helle Thorning-Schmidtistä ei voisi tulla pääministeriä, se on yksinkertaista", sanoo Berlingske-lehden politiikan asiantuntija Thomas Larsen.

Hänen mielestään Alternativetin suosiolla ei ole niin paljoa tekemistä puolueen poliittisen ohjelman kanssa. "Monet tanskalaiset ovat täysin kypsiä nykyiseen politiikkaan. He haluavat jotakin aivan uutta."

Puolueen kannatuksen taustalla on kuitenkin myös todellinen huoli vihreistä arvoista ja ilmastosta, Elbæk korostaa.

Magnus Laupa
Uuden Alternativet-puolueen Uffe Elbæk (vas.) on Vesterbron kadulla monien tuttu. Ohikulkija toisensa jälkeen huikkaa tai pysähtyy puhumaan.
Uuden Alternativet-puolueen Uffe Elbæk (vas.) on Vesterbron kadulla monien tuttu. Ohikulkija toisensa jälkeen huikkaa tai pysähtyy puhumaan.

"Yhä useammat ihmiset tietävät, että emme voi jatkaa kuluttamista ja tuottamista nykyisellä tavalla."

Suomessa työajan pidentäminen on agendalla. Tanskassakin tuottavuuden verraten heikko kehitys on ollut huoli viime vuosina. Miten 30 tunnin työviikko toimisi tosimaailmassa?

Elbæk huokaa. Tätä ne kaikki kysyvät. Että mitä se maksaa ja miten se muka on mahdollista? "Ei se tietenkään tapahdu heti, ennemminkin kymmenen seuraavan vuoden kuluessa", hän sanoo.

Todellisia laskelmia asiasta ei ole, vain hahmotelma, mutta Elbækin mielestä on kyse poliittisesta valinnasta.

"Meidän on laskettava materiaalista elintasomme ja nostettava elämänlaatuamme. Se tietenkin haastaa koko perinteisen taloudellisen ajattelun, mutta se on vain hyväksyttävä."

Viimeiseksi on kysyttävä, miten Elbæk aikoo juhlia syntymäpäiväänsä. Hän nauraa. Ei ehdi, eihän kampanjoidessa ehdi edes nukkua. Mutta vaali-iltana Elbæk aikoo kiertää koko illan parlamenttirakennusta juhlalaivalla. Vasta kun tieto vaalivoitosta tulee, hän tulee maihin ja pitää voittopuheensa.

Elina Kervinen HS
Kööpenhamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat