Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö Moskovassa: Euroopassa ei vallitse rauhan tila

Sauli Niinistö korosti Ukrainaa Putinin tapaamisessa, Venäjä nosti näkyvästi esiin ydinvoimayhteistyön Suomen kanssa

Ulkomaat
 
Anneli Ahonen Tiina Juujärvi
Putinilta tiukattiin: Mitä vastaatte asevarustelusta huolestuneille Suomen kansalaisille?
Putinilta tiukattiin: Mitä vastaatte asevarustelusta huolestuneille Suomen kansalaisille?
Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden Moskovassa tiistai-iltana. Asialistalla olivat paitsi Ukraina ja talous, myös Itämeren alueella kiihtynyt asevarustelu. Kuva: Reuters

Moskova. Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen venyi pitkäksi tiistai-iltana Moskovassa.

Tapaamisessa Niinistö korosti Ukrainan kriisin ratkaisemista, kun Venäjä taas nosti yllättäen näkyvästi esiin ydinvoimayhteistyön Suomen kanssa.

Fakta

Välirikko ei ole katkaissut keskusteluita

 Venäjän ja länsimaiden välirikosta huolimatta Vladimir Putin on tavannut viime aikoina useita eurooppalaisia kollegoitaan.

 Helmikuussa Putin puhui Ranskan presidentin François Hollanden ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa Moskovassa. Hollande tapasi Putinin jälleen huhtikuussa Armeniassa.

 Putin on tavannut myös muun muassa Kreikan pääministerin Aléxis Tsípraksen ja Italian pääministerin Matteo Renzin.

"Rauhan tila ei vallitse Euroopassa", totesi Niinistö neuvottelujen lopuksi järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Putinin residenssissä Novo-Ogarjovossa.

"Nyt kaikkien tulee ponnistella vahvasti sen eteen, että Ukrainassa saavutetaan rauhantila ja jotta Venäjän ja lännen välinen jännite saataisiin lieventymään", Niinistö jatkoi.

Liennyttäen esiintynyt Putin kertoi omista Ukraina-käsityksistään laajemmin vasta, kun suomalaisviestimet esittivät asiasta kysymyksen.

Hänen mukaansa Venäjä on käyttänyt vaikutusvaltaansa Luhanskin ja Donetskin alueilla, joiden edustajien näkemykset ovat Putinin mukaan muuttuneet.

Minskin sopimuksen Putin näki ainoaksi vaihtoehdoksi Ukrainan tilanteen ratkaisemisessa.

Putin kommentoi myös Venäjän ja Naton sotilaallisen voimannäytön lisääntymistä Itämeren alueella.

"Suomen turvallisuuden tärkein tae on Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus", hän totesi.

Kirjaimellisesti käännettynä Putin puhuin Suomen "neutraalista statuksesta".

Putin vastasi suomalaisviestinten kysymykseen siitä, mitä tämä sanoo Venäjän ja Naton asevarustelusta huolestuneille suomalaisille.

Putinin mukaan liittoutumattomuus takaa Suomen turvallisuuden siksi, että Venäjä vastaa, mikäli sen lähialueille ilmaantuu uusia sotilaallisia uhkia. Putin huomautti, että toistaiseksi Venäjä ei ole huomannut erityisen huolestuttavia muutoksia. Putin totesi myös, että Nato lähestyy Venäjän rajoja eikä Venäjä Natoa.

"Penseys Suomen Nato-jäsenyyttä kohtaan tuli aika kärjekkäällä tavalla esille. Se heijastelee suhdetta Venäjän ja lännen välillä. Koko länttä, mutta varsinkin Natoa maalataan Venäjän viholliskuvaksi", kommentoi ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen tapaamista.

Presidenttien tapaaminen käynnistyi samoilla painotuseroilla, jotka näkyivät jo vierailun pohjustamisessa.

Putin nosti ensimmäiseksi keskustelunaiheeksi Suomen ja Venäjän talousyhteistyön ja maiden välisen kauppavaihdon alamäen.

Niinistölle vierailun päätarkoitus oli kuulla Putinin kantoja Ukrainan sotaan. Vakavailmeinen Niinistö sanoi heti oman avauspuheenvuoronsa kärkeen huolestuneensa tilanteesta Ukrainassa ja Krimillä sekä siitä, että Minskin sitoumusten noudattaminen ei etene.

Hän myös sanoi sujuvasti venäjäksi "olen myös hyvin iloinen nähdessäni teidät", johon Putin vastasi suomeksi "kiitos".

Puheenvuoronsa lopuksi Niinistö teki "pienen Suomen näkökulmasta havainnon, että maailmanmenossa on myös rohkaisevia merkkejä". Niinistö kutsui rohkaisevaksi vuoropuhelua, jota suurvallat ovat käyneet esimerkiksi Syyriasta.

Virkamieslähteiden mukaan Suomelle tuli yllätyksenä Venäjän ehdotus ydinvoimayhteistyöstä.

Venäjä tiedotti jo ennen vierailua olevansa valmis rakentamaan Loviisaan kolmannen ydinvoimalan. Niinistön kannalta asiasta leimahtanut keskustelu ei ollut tulenarka, mutta toisaalta asiasta päättäminen ei myöskään kuulu hänen valtuuksiinsa vaan eduskunnalle.

Venäjän valtuuskunnan mukana oli myös ydinvoimayhtiö Rosatomin pääjohtaja Sergei Kirijenko. Niinistön mukana ei ollut suomalaisyritysten edustajia.

Venäjän asialistalle nostama ydinvoimayhteistyö vei tilaa ja aikaa siltä julkiselta puheelta, jota Ukrainasta olisi voitu käydä. Näin Venäjän ei vierailun edellä tarvinnut puolustella sotilaallista tukea Ukrainan kapinallisille, salattuja miestappioita tai Minskin sopimuksen hajoamista.

Niinistö piti kuitenkin Ukrainaa esillä heti vierailun avauksesta lähtien.

Julkisuuteen näyttäytyivät asialliset, mutta etäisen pidättyväiset välit Putinin ja Niinistön kesken.

Suomalaisten virkamieslähteiden mukaan Suomi pitää tärkeänä suoran yhteyden säilyttämistä Putiniin. Venäjän johtajana Putinilla on valta päättää, mihin suuntaan sota Ukrainassa kehittyy.

Suomi oli etukäteen keskustellut tai toimittanut tiedot kaikille EU-maille Niinistön Moskovan-matkasta.

Alexander Nemenov AFP
Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin keskustelivat tiistaina Moskovassa muun muassa Venäjän yllättävästä avauksesta energiapolitiikassa.
Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin keskustelivat tiistaina Moskovassa muun muassa Venäjän yllättävästä avauksesta energiapolitiikassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat