Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos haluat tietoa Gazasta, älä kysy Israelilta

Ulkomaat
 
Ahmed Zakot reuters
Gazan kaupungissa tapahtuneessa ammusräjähdyksessä haavoittunutta uutistoimisto AP:n valokuvaajaa Hatem Mussaa siirrettiin hoitoon Israeliin vuoden 2014 elokuussa.
Gazan kaupungissa tapahtuneessa ammusräjähdyksessä haavoittunutta uutistoimisto AP:n valokuvaajaa Hatem Mussaa siirrettiin hoitoon Israeliin vuoden 2014 elokuussa. Kuva: Ahmed Zakot reuters

Alkuviikosta Israelin ulkoministeriö yllätti Lähi-itään perehtyneet ulkomaantoimittajat julkaisemalla Youtubessa merkillisen lyhytanimaation.

50 sekuntia kestävällä South Park -tyylisellä videolla esiintyy amerikkalaisella aksentilla puhuva vaaleatukkainen miesreportteri, joka raportoi idioottimaisesti Gazasta.

Toimittaja kertoo kameralle, ettei islamistijärjestö Hamasin hallitsemalla alueella ole lainkaan terroristeja. (Taustalla naamioitunut mies ampuu raketin.)

Tämän jälkeen toimittaja esittelee Gazaan valmistuvaa "uutta metrotunnelia". (Taustalla asemiehet liikuskelevat tunnelin suulla, joka johtaa Israeliin.)

Lopulta tummatukkainen kollega ojentaa toimittajalle silmälasit, "jotta tämä näkisi Hamasin hallinnon todellisuuden".

"Avaa silmäsi. Terrori hallitsee Gazaa", kuuluu loppukaneetti.

Israelin ulkoministeriö näyttää propagandavideollaan hyökkäävän Gazan sodasta viime kesänä raportoineita ulkomaalaisia toimittajia vastaan. Israelin hallitus on pitkään väittänyt, ettei länsimedia uutisoi puolueettomasti Israelin ja Hamasin välisestä konfliktista.

Video oli tietysti suunnattu ennen kaikkea kotiyleisölle. Israelin hallitus haluaa kertoa kansalaisilleen tarinaa siitä, kuinka muu maailma on hyljännyt heidät.

Propagandakin voi olla osuvaa, jos se perustuu edes puolitotuuksiin. Jos videon tarkoitus oli sanoa, että länsimedia järjestelmällisesti vaikenee Hamas-järjestön sotarikoksista, niin väitteelle on vaikea löytää yhtymäkohtia todellisuuteen.

Sotauutisoinnissa on varmasti laatuvaihtelua, mutta kaiken kaikkiaan länsimedia on uutisoinut Gazan aseryhmien toiminnasta tarkasti. Esimerkiksi HS:n toimittaja raportoi heinäkuussa silminnäkijänä, kuinka al-Shifan sairaalan lähettyviltä Gazasta ammuttiin yöllä raketti Israelia kohti.

Jos raketti ammuttiin sairaalan välittömästä läheisyydestä, kyseessä saattoi olla sotarikos.

Propagandavideo sai hämmentyneen ja osin tuohtuneen vastaanoton Lähi-itää seuraavilta toimittajilta. Tuohtumus on sikäli ymmärrettävää, että monet toimittajat raportoivat Gazan sodasta henkensä uhalla.

Seitsemän viikkoa kestänyt sota oli poikkeuksellisen verinen. Sodassa kuoli 2 100 palestiinalaista, 72 israelilaista ja eri lähteiden mukaan 717 toimittajaa. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet sodan molempia osapuolia sotarikoksista, mutta Israel on omassa raportissaan kirjoittanut itselleen puhtaat paperit.

"Israelin diplomaattijoukot toivovat, että heidät otetaan maailmalla vakavasti. Harhaanjohtavien ja ajattelemattomien videoiden julkaiseminen Youtubessa on epäasiallista, hyödytöntä ja haitaksi ministeriölle, joka sanoo kunnioittavansa ulkomaalaista lehdistöä ja sen vapautta työskennellä Gazassa", Israelissa toimiva ulkomaantoimittajien yhdistys kommentoi.

Video asettuu vielä kummallisempaan valoon, kun otetaan huomioon, etteivät israelilainen lehdistö, järjestöt tai diplomaattikunta kykene itse tuottamaan lainkaan ensikäden tietoa elämästä ja olosuhteista Gazassa.

Israel kielsi kansalaisiltaan – lehdistö mukaan lukien – matkustamisen Gazaan vuonna 2006, kun Hamas oli siepannut israelilaisen sotilaan Gilad Shalitin.

Israelilaiset toimittajat eivät ole siis pian kymmeneen vuoteen kyenneet raportoimaan alueelta, joka on Lähi-idän poliittisen umpisolmun kannalta varsin keskeinen ja joka sijaitsee aivan heidän kotikulmillaan.

Israel ja Gazan toinen rajanaapuri Egypti sekä Gazan sisällä Hamas rajoittavat myös länsimaalaisten toimittajien liikkumisvapautta Gazassa. Onneksi eivät täydellisesti.

Niinpä länsimainen lehdistö (+ kansalaisjärjestöt ja avustustyöntekijät) ovat niitä, jotka kaikkein vapaimmin pystyvät liikkumaan molemmin puolin rintamalinjaa, perehtymään olosuhteisiin ja muodostamaan kokonaistilanteesta käsityksen, joka parhaimmillaan pohjautuu riippumattomasti hankittuun, kokemusperäiseen tietoon.

Haluankin ojentaa auttavan käden Israelin ulkoministeriölle.

Jos todella haluatte tietää, mitä aidan toisella puolella tapahtuu, ottakaa yhteyttä niihin, joilla tietoa on.

Korjaus kello 13.06: Tarkennettu Gazan sodassa kuolleiden toimittajien määrää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat