Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-maat jatkavat Venäjä-pakotteita puolella vuodella

Pakotteet pysyvät voimassa vuoden 2016 tammikuun loppuun asti

Ulkomaat
 

EU-maat jatkavat Venäjän-vastaisia talouspakotteita puolella vuodella tammikuun 2016 loppuun saakka. Pakotteet olisivat umpeutuneet heinäkuun lopussa.

EU-lähteiden mukaan jäsenmaiden lähettiläät päättivät asiasta keskiviikkona Brysselissä. Jäsenmaiden ulkoministereiden on tarkoitus sinetöidä päätös juhannuksen jälkeen maanantaina pidettävässä kokouksessaan ilman keskustelua.

Päätöksen syntyminen lähettilästasolla kielii EU-maiden yhtenäisyydestä Venäjän-vastaisessa pakotepolitiikassa. Alun perin odotettiin, että päätöksen sanktioiden jatkosta tekisi EU-johtajien huippukokous ensi viikolla.

EU langetti Venäjälle viime kesänä talouspakotteita Ukrainan kriisin ja Krimin valtauksen takia. Pakotteet sulkivat eurooppalaiset rahoitusmarkkinat Venäjän valtio-omisteisilta pankeilta ja rajoittivat Venäjän öljyteollisuuden uudistamiseen tarvittavan teknologian vientiä.

Lisäksi sanktiot estävät puolustustarvikkeiden ja sotilaskäyttöön soveltuvien tarvikkeiden vientiä Venäjälle.

Maanantain ulkoministerikokous päättää todennäköisesti myös EU:n langettamien, Krimin valtaukseen liittyvien pakotteiden jatkosta. Nämä pakotteet rajoittavat vientiä ja tuontia sekä investointeja Krimillä.

Pakotteita jatketaan hyvin todennäköisesti vuodella kesään 2016 saakka.

Talouspakotteiden lisäksi EU on laatinut mustan listan Ukrainan separatisteista ja venäläisistä. Listalla on tällä hetkellä 150 henkilöä ja 37 yhteisöä.

Listalla olijoiden matkustaminen EU:n alueella ja sen läpi on kielletty, ja heidän varansa unionin jäsenmaissa on jäädytetty.

Pakotteet umpeutuvat näillä näkymin syyskuun puolivälissä, mutta niillekin on hyvin todennäköisesti luvassa jatkoa.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat