Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulkki pelastaa, kun Niinistön tai Putinin kieli ontuu

Ulkomaat
 
Anneli Ahonen
Putinilta tiukattiin: Mitä vastaatte asevarustelusta huolestuneille Suomen kansalaisille?
Putinilta tiukattiin: Mitä vastaatte asevarustelusta huolestuneille Suomen kansalaisille?
Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden Moskovassa tiistai-iltana. Asialistalla olivat paitsi Ukraina ja talous, myös Itämeren alueella kiihtynyt asevarustelu. Kuva: Reuters

Tiistaina Moskovassa vältyttiin parilta pieneltä mediaskandaalilta vain rohkeiden tulkkien ansiosta.

Siis niiden valokuvista pois rajattujen, huomaamattomina pysyttelevien henkilöiden, jotka seuraavat presidenttiään kuin varjo.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö lensi tiistaina Moskovaan. Julkisina tuliaisina hänellä oli yksi selkeästi lausuttu päätehtävä: kuulla Venäjän presidentin Vladimir Putinin näkemyksiä Ukrainan sodasta – tai kriisistä, kuten presidentin kanslia laimeammin määritteli.

Oli siis selvää, että Niinistö pitäisi kaikin voimin Ukrainaa esillä vierailun aikana. Oli myös odotettua, että Putin ponnistelisi tätä pyrkimystä vastaan ja latelisi Suomen ja Venäjän välisiä talouslukuja.

Presidentit kättelivät valokuvaajien edessä Putinin residenssillä Novo-Ogarjovossa, asettuivat kullansävyisiin nojatuoleihinsa istumaan ja lausuivat tervehdyksensä.

Putin aloitti talouspuheensa. Niinistön oli siis vastattava nostamalla Ukraina pöydälle.

Näin hän tekikin. Lisäksi hän teki hyvin pienen mutta kiusallisen lipsahduksen.

"Minä olen tietysti eniten huolestunut tästä tilanteesta, joka Krimillä vallitsee ja erityisesti siitä, että Minskin rauhansopimus ei tunnu etenevän. Sillä on ollut vakavaa vaikutusta Venäjän ja Euroopan unionin suhteisiin", Niinistö aloitti.

Krimillä? Mihin jäi Ukraina? Suomalaiskuulija epäili korviaan. Venäjän miehittämä Krim oli hyvä mainita, mutta niin olisi ollut Ukrainakin.

Onneksi pian venäläiskuulija sai kuulla Niinistön kannalta helpottavan tulkkauksen. Näin se kuuluu kirjaimellisesti suomeksi käännettynä:

"Todellakin, minua, varmaankin, huolestuttaa eniten tilanne Ukrainassa ja Krimillä sekä se, että Minskin sitoumukset tietyllä tavalla laahaavat."

Niinistön tulkki Maarit Paun on erinomaisen taitava. Hän on vuosikaudet kääntänyt venäjäksi Suomen ylimmän valtiojohdon tapaamiset venäläisten kanssa. Moniin muihin tulkkeihin verrattuna Paun kääntää erittäin tarkasti, nopeasti ja oikein. Tällä kertaa hän pelasti Niinistön vähintään muutamalta kohonneelta kulmakarvaparilta, minkä pelkkä Krimin mainitseminen olisi aiheuttanut.

Lisäksi hän teki uutisen. Kun Niinistö totesi kuivasti, että Minskin rauhansopimus ei etene, venäläisessä versiossa sopimus laahaa, köhii, hidastelee, junnaa paikoillaan. Venäjäksi sanaa "probuksovyvat" käytetään kirjakielen kuvaannollisen merkityksen lisäksi esimerkiksi silloin, kun auton pyörät sutivat paikallaan.

Tulos: venäläisviestimet tarttuivat Niinistön lausuntoon. Ainakin televisiokanava NTV, Kremlille myönteinen Vzgljad-verkkolehti, Venäjän Ykköskanava ja Suomeen liittyvistä asioista venäjäksi uutisoiva Fontanka.fi uutisoivat kommentin, osa nosti sen otsikkoonkin.

Pauniin verrattuna Putinin tulkki Sergei Beljajev jää toiseksi, vaikka todella hyvää suomea puhuukin. Beljajev ottaa suurempia vapauksia eikä käännä niin täsmällisesti.

Putin vastasi lehdistötilaisuudessa kysymykseen, mitä hän sanoo Itämeren asevarustelun kiihtymisestä huolestuneille suomalaisille.

"Minun mielestäni Suomen turvallisuuden paras tae on sen neutraali status", hän sanoi kirjaimellisesti käännettynä.

Beljajev tulkkasi lausunnon venäjästä nykysuomeen:

"Minä olen sitä mieltä, että Suomen turvallisuuden paras takuu on Suomen status, että se ei kuulu sotilasliittoihin."

Näin Suomessa media kertoi Putinin puhuneen Suomen sotilaallisesta liittoutumattomuudesta, juuri kuten Suomi itsensä Euroopan unioniin liittymisen jälkeen asemoi. "Neutraali status" on venäjäksi epämääräinen ilmaus. Sen olisi voinut kääntää suomeksi myös puolueettomuudeksi, mikä olisi tuonut mukanaan vivahteen Neuvostoliiton ja YYA-sopimuksen aikaa.

Missä sitten menee raja, jolloin tulkin ei enää sovi vetää kotiin päin? Puhetilanteet menevät ohi nopeasti, mutta selvästä vääristelystä tulkki jäisi heti kiinni.

Moskovassa tulkit ohjasivat päämiestensä puheita niin, että molempien maiden yleisö ymmärsi kommenttien viestin eikä huomio mennyt kielellisten sekasotkujen selvittämiseen. Se lienee tulkkauksen tavoite.

Oksana Jushko
Hyvä tulkki voi jopa parantaa tulkattavansa puheen ymmärrettävyyttä. Tämä tuli taas todistetuksi, kun presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat tiistaina Moskovassa.
Hyvä tulkki voi jopa parantaa tulkattavansa puheen ymmärrettävyyttä. Tämä tuli taas todistetuksi, kun presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat tiistaina Moskovassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat