Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuutto on Tanskan vaalien pääteemoja – Oikeistopopulistit kasvattavat kannatustaan

Maahanmuutto on Tanskan torstain vaalien pääteemoja. Linjan halutaan tiukentuvan.

Ulkomaat
 
Tanska äänestää torstaina – talous, hyvinvointipalvelut ja maahanmuutto kiinnostavat kansalaisia
Tanska äänestää torstaina – talous, hyvinvointipalvelut ja maahanmuutto kiinnostavat kansalaisia
Tanska äänestää parlamenttivaaleissa torstaina ja tilanne mielipidetiedusteluissa äärimmäisen tasainen. Kööpenhaminan kaduilla kampanjointi käy kuumimmillaan. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Magnus Laupa, leikkaus: Esa Syväkuru
Tanska äänestää 18. kesäkuuta 2015.

Nørreportin aseman kupeessa, Kööpenhaminan keskustassa, käydään kiihkeä keskustelua. Oikeistopopulistisen Tanskan kansanpuolueen puheenjohtaja Kristian Thulesen Dahl nyökyttelee pinnistetyn rauhallisena, kun vanhempi rouva antaa kuulua, mitä mieltä hän on puolueen politiikasta.

Fakta

Kansanpuolue ei tavoittele paikkaa hallituksessa

 Tanska äänestää tänään parlamenttivaaleissa. Kansankäräjille valitaan 179 edustajaa.

 Vaalitaistossa kovimpia teemoja ovat olleet sijoitukset hyvinvointivaltioon, talous ja maahanmuuttopolitiikka.

 Pääministerin paikasta kisaavat Tanskaa neljä vuotta johtanut sosiaalidemokraattien Helle Thorning-Schmidt ja oikeistoliberaalin Venstren Lars Løkke Rasmussen. Thorning-Schmidtin punaisen blokin ja Lokke Rasmussenin sinisen blokin kannatus on vaalien alla liki tasoissa.

 Tanskan kansanpuolue on gallupeissa kolmannella sijalla. Se tukee Løkke Rasmussenia, mutta on tähän saakka sanonut haluavansa toimia tukipuolueena hallituksen ulkopuolella, kuten aiemmin 2000-luvulla.

"Kysyin vaan, miksi he puhuvat maahanmuuttajista kuin toisen luokan ihmisistä. Hänen mielestään niin ei ole", rouva selittää pølse-makkarakojun kulmalla, kun Thulesen Dahl on irtautunut keskustelusta.

Toimittajille puoluejohtaja ei halua nyt puhua. Häntä viedään kovaa vauhtia vaalikampanjan viimeisinä tunteina.

Jos ihmeitä ei tapahdu, on maahanmuuttovastainen ja EU-kriittinen Tanskan kansanpuolue suuri voittaja Tanskan tämän päivän parlamenttivaaleissa.

Vuonna 2011 se sai noin 12 prosenttia äänistä, nyt mielipidemittaukset ennakoivat noin 18 prosenttin tulosta. Maahanmuutto on yksi vaalien kiivaimmista teemoista.

Tulijoiden määrä on kasvanut viime aikoina muun muassa Syyrian sodan vuoksi. Viime vuonna Tanskaan hakeutui noin 14 800 turvapaikanhakijaa. Se on noin nelinkertaisesti Suomeen tulleisiin verrattuna ja vajaa viidennes Ruotsin lukemista.

Magnus Laupa
Tanskan kansanpuolueen puheenjohtaja Kristian Thulesen Dahl (kesk.) tapasi kansalaisia Nørreportin asemalla tiistaina. Osan kansanpuouleen kannatuksen kasvusta uskotaan johtuvan Thulesen Dahlin persoonasta. Hän jakaa vähemmän mielipiteitä kuin Pia Kjærsgaard, joka johti puoluetta 2012 saakka.
Tanskan kansanpuolueen puheenjohtaja Kristian Thulesen Dahl (kesk.) tapasi kansalaisia Nørreportin asemalla tiistaina. Osan kansanpuouleen kannatuksen kasvusta uskotaan johtuvan Thulesen Dahlin persoonasta. Hän jakaa vähemmän mielipiteitä kuin Pia Kjærsgaard, joka johti puoluetta 2012 saakka.

Kansanpuolue ei ole vaalien alla lainkaan ainoa, joka vaatii maahanmuuttolinjauksiin tiukennusta. Vaalikampanjoinnin viime metreillä maahanmuuttopolitiikan tiukkuudesta on käyty liki kilpailua.

Pääministeri Helle Thorning-Schmiditin sosiaalidemokraattinen puolue on perinteisesti suhtautunut maahanmuuttoon avoimesti. Viime aikoina se on silti tiukentanut linjaansa. Esimerkiksi oleskeluluvat myönnetään lakimuutoksen jälkeen pääosin välikaisina. Kööpenhaminan katuja koristavat pääministerin kasvoilla varustetut iskulauseet kuten "jos tulet Tanskaan, on sinun myös työskenneltävä" ja "kireämmät turvapaikkasäännöt ja maahanmuuttajille enemmän vaatimuksia."

Oikeistoliberaalin Venstren pääministeriehdokas Lars Løkke Rasmussen puolestaan totesi hiljattain DR:n haastattelussa kutsuvansa vaalit voittaessaan parlamentin koolle jo kesällä, jotta maahanmuuttopolitiikkaan saadaan tiukennuksia. Hän haluaa muun muassa, että pysyvään oleskelulupaan vaadittaisiin kielitaito ja työpaikka.

Kansanpuolueen linja ei ole enää niin kaukana muista puolueista, sanoo kansanpuolueen europarlamentaarikko ja yksi puolueen kärkinimistä Morten Messerschmidt.

"Koko poliittinen maisema Tanskassa on muuttunut viime vuosina radikaalisti. Meidän ei enää tarvitse olla kovasanaisia."

"Muut ovat nähneet, että olemme oikeassa."

Kööpenhaminan kaduilla koventunut ilmapiiri ei tietenkään miellytä kaikkia. "Tuntuu kuin he eivät ymmärtäisi, että kyse on oikeista ihmisistä, jotka tarvitsevat apua", sanoo Morten Svendsen, joka äänestää vasemmistoa.

Poliisi pidätti Tanskan kansanpuoluetta vastaan mieltään osoittaneen tiistaina Kööpenhaminassa.
Poliisi pidätti Tanskan kansanpuoluetta vastaan mieltään osoittaneen tiistaina Kööpenhaminassa.

Tanskan kansanpuolue ajaa muun muassa rajatarkastusten palauttamista sekä turvapaikanhakijoille myönnettävien etuuksien leikkaamista. EU:n sisäiseen maahanmuutton se suhtautuu krittisesti. Sotaa pakenevia pitäisi auttaa lähempänä kotia. "Rikkaiden Persianlahden maiden pitäisi tehdä enemmän. Kyse on heidän siskoistaan ja veljistään muslimeista", sanoo ehdokas Jette Dali Nørreportin aseman torikokouksessa.

Maahanmuutto ei silti ole välttämättä pääsyy siihen, minkä vuoksi kansanpuolue nyt kasvattaa kannatustaan. Puolue on onnistunut ottamaan vahvan jalansijan heikompiosaisten puolustajana. "Talouskriisin aikana Thorning-Schmidtin hallituksen oli tehtävä paljon vaikeita päätöksiä. Tanskan kansanpuolue otti aseman puolueena, joka haluaa suojella hyvinvointipalveluita. He saivat tukea ihmisiltä, jotka ovat olleet kriisin aikana haavoittuvaisia", arvioi Berligske-lehden poliittinen asiantuntija Thomas Larsen.

Äänestäjäkunta on viime vuosina laajentunut. Tukea tulee nyt kaikkialta.

Bill Jensen, sairaseläkkeellä vuosia ollut mielenterveyskuntoutuja, kertoo torilla, että hän aikoo äänestää ensi kertaa kansanpuoluetta. Vasemmisto ei hänen mielestään ole pitänyt huolta esimerkiksi eläkeasioista.

"Äänestin ennen sosiaalidemokraatteja tai muuta punaisen blokin puoluetta, mutta nyt minulle riitti", Jensen sanoo.

Elina Kervinen HS
Kööpenhamina

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat