Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaiset selittelevät Waterloon tappiota huonolla säällä ja Napoleonin peräpukamilla

Ulkomaat
 
Heritage images getty images
Taiteilija George Jonesin näkemys Waterloon taistelusta. Napoleon on kuvattuna maalauksen vasemmalla puolella ratsunsa selässä.
Taiteilija George Jonesin näkemys Waterloon taistelusta. Napoleon on kuvattuna maalauksen vasemmalla puolella ratsunsa selässä. Kuva: Heritage images getty images

Sota oli ehkä hänen ensimmäinen rakkautensa.

Nuorella Napoleon Bonapartella oli legendan mukaan tapana komentaa koulukavereitaan lumipallosodissa Brienne-le-Châteaun sotilaskoulussa ja valloittaa tovereidensa kasvimaatilkkuja koulun puutarhassa.

Toisaalta koulutoverit myös pilkkasivat Korsikalla syntynyttä Napoleonia, jonka vanhemmat olivat lähettäneet Ranskan mantereelle opiskelemaan yhdeksänvuotiaana pojankoltiaisena. Hän oli sivistymätön pienikokoinen maalainen, joka puhui ranskaa hassulla aksentilla.

Oli totuus varhaisvuosista mikä tahansa, seuraava on varmaa. Napoleon Bonapartesta varttui suuri sotapäällikkö ja Ranskan keisari, joka valtansa huipulla hallitsi laajoja osia Eurooppaa ja piti maanosaa varpaillaan miljoonia ihmishenkiä vaatineissa sodissaan 1803–1815.

emmanuel dunand afp
Belgia muistaa Waterloon taistelua juhlakolikoilla, joiden nimellisarvo on 2,5 euroa.
Belgia muistaa Waterloon taistelua juhlakolikoilla, joiden nimellisarvo on 2,5 euroa.

Tänään torstaina tulee kuluneeksi kaksisataa vuotta siitä, kun Napoleon kukistui ja Eurooppa pääsi viimein nauttimaan vuosikymmeniä kestäneestä rauhan ajasta.

Se tapahtui mutaisella pellolla lähellä Waterloo-nimistä kylää, noin parikymmentä kilometriä nykyisen Belgian pääkaupungista Brysselistä. Siellä Wellingtonin herttuan johtamat brittiläisistä, hollantilaisista ja belgialaisista koostuneet joukot ja Gebhard von Blücherin johtamat preussilaiset päihittivät Napoleonin armottomaksi teurastukseksi yltyneessä taistelussa.

"Toivon todella, että olen taistellut viimeisen taisteluni", sanoi taistelusta järkyttynyt Wellingtonin herttua.

Mutta mitä oikeastaan tapahtui Waterloon lähistöllä 18. kesäkuuta 1815?

Napoleon oli vasta kolme kuukautta aiemmin palannut takaisin Pariisiin livahdettuaan Italian rannikolla sijaitsevalta Elban saarelta, jonne liittoutuneet olivat hänet edellisenä vuonna passittaneet arestiin. Pariisissa keisarin paluuta oli odoteltu koko talven: naiset olivat pukeutuneet violetteihin leninkeihin, joiden väri symboloi Napoleonia.

Napoleon tiesi, että liittoutuneet aikoivat tuhota hänet, joten hän päätti iskeä ensin. Hän marssitti joukkonsa nykyisen Belgian alueelle tavoitteenaan estää vihollisjoukkojaan liittymästä yhteen ja päihittää ne yksi kerrallaan.

Suunnitelma ei onnistunut, Napoleon hävisi. Vaan ei kaikkien ranskalaisten mielestä. Ranskalaiset ovat keksineet lukuisia tekosyitä sille, miksi Napoleonin taktiikka epäonnistui.

Ensinnäkin Wellington oli epäreilusti jo vuotta aiemmin käynyt tutustumassa Waterloon alueeseen. Toisekseen edellisen yön sade oli muuttanut taistelukentän mudaksi, joten Napoleon viivästytti taistelun alkua lähes puoleenpäivään ja mahdollisti samalla Blücherin joukkojen rientämisen Wellingtonin avuksi. Lisäksi Napoleonin joukot olivat nukkuneet mudassa ja olivat marssimisesta väsyneitä. Ja entä keisari itse – häntä vaivasivat peräpukamat.

John Thys afp
Ranskalainen juristi Frank Samson oli pukeutunut Napoleoniksi jo kesäkuisessa näytöksessä, joka kuvasi Belgian maaperällä Lignyssä käydyn taistelun tapahtumia.
Ranskalainen juristi Frank Samson oli pukeutunut Napoleoniksi jo kesäkuisessa näytöksessä, joka kuvasi Belgian maaperällä Lignyssä käydyn taistelun tapahtumia.

Napoleon ei koskaan epäröinyt uhrata sotilasparkojensa henkeä, ei myöskään Waterloossa.

Kun hän itse pakeni preussilaisia maanantain vastaisena yönä kohti Pariisia, taistelukentälle jäi makaamaan ainakin 12 000 ruumista ja kymmeniätuhansia haavoittuneita.

He makasivat siellä päiväkausia hoitamatta, ja moni kuoli turhaan apua odotellessa.

Wellingtoniin taistelu sen sijaan jätti jälkensä. Taistelua seuranneena aamuna hän itki, kun sai ilmoituksen kuolleiden määrästä.

"Tunsin kyyneleiden tipahtelevan nopeasti kädelleni", kertoi suru-uutisia toimittanut lääkäri John Hume.

Napoleon saavutti Pariisin 21. kesäkuuta. Kaupunki antautui 4. heinäkuuta liittoutuneiden lähestyessä Pariisia joka suunnalta.

Napoleon kuvitteli, että voisi paeta Amerikkaan. Tämä ei sopinut liittoutuneille, vaan he passittivat hänet kaukaiselle Saint Helenan saarelle, jossa hän muutamaa vuotta myöhemmin kuoli. 

 

Jutussa on käytetty lähteenä Bernard Cornwellin kirjaa Waterloo: The History of Four Days, Three Armies and Three Battles ja Stephen Clarken kirjaa How the French Won the Waterloo (Or Think They Did). Lainaukset ovat näistä kirjoista.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat