Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egypti syyttää egyptiläistoimittajaa kidutuksesta

Saksassa päätetään pidätetyn Al-Jazeeran toimittajan kohtalosta

Ulkomaat
 

Berliinin lentokentällä lauantaina pidätetyn uutiskanava Al-Jazeeran toimittajan tapausta käsitellään maanantaina saksalaisessa oikeudessa. Saksalainen syyttäjä pohtii, onko toimittajaa syytä luovuttaa Egyptiin, joka on jättänyt hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen.

Qatarilaisen Al-Jazeeran suosittu toimittaja Ahmed Mansour, 52, pidätettiin Tegelin lentokentällä Berliinissä lauantaina kello 13.20 paikallista aikaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan Mansour oli yhä pidätettynä sunnuntai-iltana, ja vankilan eteen oli kerääntynyt mielenosoittajia vaatimaan hänen vapauttamistaan.

Myös Saksan oppositiopuolueet vihreät ja äärivasemmisto vaativat, ettei Mansouria luovuteta Egyptiin, jonka hallintoa syytetään ihmisoikeusrikkeistä.

Egyptin ja Britannian kaksoiskansalainen Mansour pidätettiin Egyptin antaman kansainvälisen pidätysmääräyksen vuoksi. Mansour tuomittiin Kairossa viime vuonna poissaolevana 15 vuodeksi vankeuteen.

Mansouria syytetään asianajajan kiduttamisesta presidentti Hosni Mubarakin vastaisten mielenosoitusten keskuspaikalla Tahririn aukiolla 2011. Mansour on kiistänyt kaikki syytteet ja kutsunut niitä "järjettömiksi".

"Egyptin vallankaappaushallitus on liian heikko vetääkseen Saksan kaltaisen valtion ja EU:n mukaan likaiseen peliinsä egyptiläisiä vastaan", Mansour suomi Reutersin mukaan.

Pidätys tapahtui vain pari viikkoa sen jälkeen, kun liittokansleri Angela Merkel ja Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi tapasivat Berliinissä.

Egyptin ja Qatarin välit ovat tulehtuneet pahoin sen jälkeen, kun Egyptin armeija syrjäytti islamistisen Muslimiveljeskunnan presidentin Muhammed Mursin kesällä 2013.

Egyptin nykyjohto on syyttänyt Qatarin kuningashuoneen omistuksessa olevaa Al-Jazeeraa Muslimiveljeskunnan äänitorveksi. Egypti luokittelee Muslimiveljeskunnan terroristijärjestöksi.

Vuonna 2013 Egypti pidätti kolme Al-Jazeeran toimittajaa Muslimiveljeskunnan avustamisesta ja tuomitsi heidät kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Australialainen Peter Greste karkotettiin tuomion jälkeen maasta, mutta kaksi muuta toimittajaa odottavat yhä Egyptissä uusintaoikeudenkäyntiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat