Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska saa häviäjästä heikon pääministerin

Kansanpuolue käyttää vastedes suurta valtaa, olipa se hallituksessa tai ei

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Lars Løkke Rasmussen kokoaa Tanskaan uutta hallitusta.
Lars Løkke Rasmussen kokoaa Tanskaan uutta hallitusta. Kuva: Magnus Laupa

Edustuksellinen demokratia tuottaa toisinaan eriskummallisia tuloksia. Kuten Tanskassa, kun parlamenttivaalien tulos ratkesi aikaisin juhannusaattoaamuna.

Vaalien suurin häviäjä, yli seitsemän prosenttiyksikköä äänistään menettänyt oikeistoliberaali Venstre, juhli tulevaa pääministerin paikkaa vaalivalvojaisissaan railakkaissa tunnelmissa.

Suurimman puolueen paikan ottanut ja ääniosuuttaan kasvattanut sosiaalidemokraatit puolestaan nuoli vaisuna haavojaan kerrosta alempana Tanskan parlamenttitalolla Christiansborgissa. Entinen pääministeri Helle Thorning-Schmidt kertoi heti vaali-iltana sekä hallituksensa eronpyynnöstä että jättävänsä paikkansa sosiaalidemokraattien johdossa.

Näin siitä huolimatta, että hänen puolueensa sai parlamenttiin 13 paikkaa enemmän, kuin Lars Løkke Rasmussen in Venstre, jonka johdolla Tanskaan nyt neuvotellaan uutta hallitusta.

Porvariblokki kokonaisuudessaan voitti, ja siksi valta nyt vaihtuu Tanskassa. Rahaskandaaliensa takia viime vuosina otsikoissa ollut puoluejohtaja Løkke Rasmussen saa maan johtaakseen paitsi puolueensa tappiosta myös omasta tappiostaan huolimatta.

Hän menetti vajaat 23 000 henkilökohtaista ääntä edellisiin vaaleihin verrattuna.

Løkke Rasmussen saa kiittää vallasta oikeistopopulistista Tanskan kansanpuoluetta, joka oli vaalien suurin voittaja. Se nousi porvariblokin suurimmaksi puolueeksi yli 21 prosentin ääniosuudella.

Juuri siksi, kun hallitusta neuvotellaan kokoon, on Kristian Thulesen Dahlin johtamalla kansanpuolueella todellinen pelin paikka.

Huomionarvoista vaalien tuloksessa on sekin, ettei kansanpuolue porvariblokin suurimpana välttämättä halua kantaa vastuuta porvarihallituksessa.

Se lähti jo ennen vaaleja siitä, että sen paikka on tukipuolueena hallituksen ulkopuolella kuten aiemmin 2000-luvulla. Se on myös vaalien jälkeen antanut ymmärtää, ettei se välttämättä tavoittele ministerinsalkkuja.

Nähtäväksi jää, mikä on peliä ja mikä totta.

Løkke Rasmussen koetti aluksi viikonloppuna saada kokoon enemmistöhallituksen, jossa olisivat mukana kaikki porvariblokin neljä puoluetta. Erot puolueiden välillä ovat kuitenkin suuret, ja jo sunnuntaina hän kertoi paikallisille viestimille, ettei yritys onnistu.

Nyt hän saa hakea kuningattarelta uuden mandaatin neuvotteluille ja koettaa muita vaihtoehtoja. Suurin kysymys on se, onko Tanskan kansanpuolue mukana jatkossa.

"Puolue ei halua vastuuta. Se katsoo elävänsä parhaiten protestipuolueena. Se pelkää menettävänsä kannatustaan", sanoo vuosikymmeniä politiikkaa seurannut Tv2:n toimittaja Kaare R. Skou.

Hän ei usko kansanpuolueen lopulta istuvan hallituksessa.

Esimerkin hallitusvastuun painosta voi hakea Norjasta, missä sisarpuolue edistyspuolue on kärsinyt huomattavasti mielipidemittauksissa otettuaan ensi kertaa paikan hallituksessa 2013.

Kansanpuolue on puhunut neljästä vaatimuksesta, jotka se asettaa hallitusyhteistyön edellytykseksi. Rajatarkastukset on palautettava, EU-linjan kiristyttävä, maahanmuuttopolitiikan tiukennuttava ja julkisen varojen käytön kasvettava hyvinvointipalveluihin sijoittamiseksi.

Useammassa kohdassa muilla porvariblokissa on risteäviä linjauksia. Tuleva pääministeripuolue Venstre ajaa esimerkiksi julkisten varojen käytössä nollakasvua, ja sen EU-linja on huomattavasti myönteisempi kuin kansanpuolueen.

Maahanmuuttopolitiikkaan löytynee helpommin yhteinen sävel, sillä porvarileirissä on vahvaa tukea nykyistä tiukemmalle linjalle. Tanska todennäköisesti sulkee rajojaan tulevan hallituksen johdolla.

Nyt, kun enemmistöhallitus on suljettu pois, ovat vaihtoehtoina vähemmistöhallitukset eri kokoonpanoilla, kuten Tanskassa on viime vuosina ollut tapana. Løkke Rasmussen ei ottanut vielä kantaa asiaan sunnuntaina.

Selvää on, että olipa kansanpuolue hallituksessa tai tukipuolueena sen ulkopuolella, on sillä vahva sanansa sanottavana siitä, mihin suuntaan Tanska liikkuu lähivuosina. Løkke Rasmussen tunnetaan kovana neuvottelijana, mutta nyt hän joutuu kuuntelemaan vahvempiaan vaalituloksen takia.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat