Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asehullut amerikkalaiset eivät ole hulluja

Aserajoituksia vastustetaan Yhdysvalloissa periaatteen ja käytännön syistä

Ulkomaat
 
Washington
Joe Raedle AFP
Black Lives Matter -liike järjesti marssin Charlestonin joukkosurman uhrien muistoksi Etelä-Carolinassa lauantaina.
Black Lives Matter -liike järjesti marssin Charlestonin joukkosurman uhrien muistoksi Etelä-Carolinassa lauantaina. Kuva: Joe Raedle AFP

Charlestonin murhat vahvistivat eurooppalaisten käsitystä Yhdysvalloista asehullujen maana. Epävakaa 21-vuotias pystyy ostamaan laillisesti käsiaseen, tappaa sillä yhdeksän ihmistä kirkossa, ja mitä sanovat aseoikeuksien puolustajat?

Että papit pitäisi aseistaa, jotta he voisivat puolustaa seurakuntaansa. Ja että pappi oli itse asiassa syyllinen seurakuntalaistensa kuolemaan, koska hän oli vastustanut oikeutta kantaa käsiaseita piilossa.

Vastaus mihinkään kysymykseen ei kuitenkaan ole se, että amerikkalaiset ovat hulluja. Heillä on hullulta kuulostavia mielipiteitä heidän historiansa, kulttuurinsa ja kokemustensa takia. Kun ymmärtää niitä, alkaa ymmärtää myös mielipiteitä, vaikka ei niitä jakaisikaan.

Aserajoituksia voi vastustaa periaatteellisista ja käytännöllisistä syistä.

Itsenäistyminen Englannin kuninkaasta omaksi tasavallaksi on oleellista amerikkalaisten ymmärtämisessä. Suomalaisten on helppo samastua tähän: sortavasta monarkista päästiin eroon, ja vapaa kansa sai määrätä omista asioistaan.

Aseenkanto-oikeus kirjattiin Yhdysvaltain perustuslakiin juuri tyrannian torjumiseksi. Jos valtio alkaisi joskus uudelleen sortaa kansalaisten oikeuksia, nämä voisivat nousta vastarintaan.

Amerikkalaisten penseä suhtautuminen valtioon johtuu tästä historiasta. Valtion valta on vaarallista ja sille tulee panna rajat. Aseet ovat vapauden viimeinen takuu, vaikka niitä ei käytettäisikään. Siksi yksilönvapaus ja aseenkanto-oikeus kulkevat käsi kädessä.

Kun eurooppalainen kertoo, että ei omista asetta, amerikkalaiset saattavat suhtautua häneen säälivästi: tämä on suostunut alamaiseksi, joka on tiukan paikan tullen muiden armoilla.

Vapaus ja itsensä puolustaminen ovat syitä myös siihen, miksi aseita ei ole pakko rekisteröidä. Valtiolla ei ole oikeutta tietää, kellä on ase. Siksi kukaan ei tiedä tarkkaan amerikkalaisten aseiden lukumäärää. Arviot liikkuvat 250 miljoonasta ylöspäin.

Nyt tullaan käytännön syihin vastustaa rajoituksia. Kun maassa on jo satoja miljoonia aseita, lähtökohta rajoituksille on aivan toinen kuin Euroopassa.

Rajoitukset purisivat vain uusiin aseisiin. Kansallinen kiväärijärjestö NRA on paukuttanut poliitikkojen ja kansan päähän, että rajoituksia tottelisivat lainkuuliaiset ihmiset, ja aseet jäisivät rikollisille. Siksi järjestö pitää aseita turvana, ei uhkana.

Ajatus on lyönyt hyvin läpi. Charlestonilaiset toistelivat sitä heti joukkomurhan jälkeisenä päivänä.

"Uudet aselait eivät estä rikoksia, koska rikolliset löytävät aina tavan saada aseita", sanoi musta Jonathan Earaly torstaina lähellä AME-kirkkoa, jossa joukkomurha tapahtui.

"On helppoa mennä ampumaan kirkon tai koulun kaltaiseen paikkaan, koska rikolliset tietävät, että niissä ei ole aseita", sanoi valkoinen James Trimble, joka tuli laskemaan kukkia murhattujen muistolle. "Jos olisi, se ei olisi yhtä helppoa."

Aseoikeuksien kannattajat pitävät kirjaa tapauksista, joissa aseet ovat pelastaneet henkiä. Yhden mielipidekyselyn mukaan aseita käytetään itsepuolustukseksi yli kaksi miljoonaa kertaa vuodessa.

Esimerkiksi kahden ääri-islamistin isku Texasin Muhammed-sarjakuvafestivaaleille estettiin toukokuussa, koska miehet ammuttiin ennen kuin he ehtivät vahingoittaa ketään.

Tähän on turha vastata, että parempi olisi, jos pelkästään virkavallalla olisi aseita. Näin ei vain Yhdysvalloissa ole.

Keskustelua vaikeuttaa myös se, että aseoikeuksien kannattajat ja vastustajat elävät eri maailmoissa.

Edelliset asuvat usein maaseudulla ja äänestävät republikaaneja.

He ovat usein harrastaneet pienestä pitäen metsästystä ja ampumista, kuten monet maaseudulla Suomessa.

Jälkimmäiset ovat liberaaleja kaupunkilaisia, joille aseet eivät ole yhtä tuttuja. Ryhmät eivät usko toistensa lukuja ja saavat tietonsa eri medioista.

Alkuvuodesta keskustelin Arkansasissa paikallisten miesten kanssa aserajoituksista.

Kysyin, mitä he ajattelevat aseisiin liittyvästä väkivallasta.

"En usko, että sitä on olemassa", yksi miehistä vastasi.

Hän ei ollut hullu, hän oli amerikkalainen aseharrastaja.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat