Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo: Olen pahoillani, jos kiintiöpakolaisten määrä kutistuu

Ulkomaat
 

Suomi aikoo korvata satoja kiintiöpakolaisia Italiasta ja Kreikasta siirrettävillä turvapaikanhakijoilla. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) pitää pakolaiskiintiön kutistamista realistisena.

"Olen hirvittävän pahoillani, jos joudumme laskemaan kiintiöpakolaisten määrää nykytasosta. Epäilen silti, että syksyllä budjettiriihessä päätettävä lukema on lähempänä 750:tä kuin 1 050:tä."

Viranomaislähteiden mukaan kiintiöpakolaisia otettaisiin ensi vuonna vain 750, jonka päälle tulisi noin 400 Italiasta ja Kreikasta siirrettyä turvapaikanhakijaa. Heistä noin neljännes käännytettäisiin normaalin turvapaikkamenettelyn jälkeen kotimaahansa. Näin kiintiöpakolaisten ja EU:n sisäisesti siirrettyjen turvapaikanhakijoiden yhteenlaskettu määrä olisi ensi vuonna 1 050 – sama kuin kuluvan vuoden pakolaiskiintiö.

Kiintiöpakolaiset ovat YK:n pakolaisjärjestöltä UNHCR:ltä pakolaisstatuksen saaneita hädänalaisia ihmisiä, jotka odottavat turvapaikkaa leireillä.

Orpo myöntää, että Euroopan komission keväisen esityksen henki oli, että EU-maat kasvattaisivat vastaanotettujen pakolaisten määrää. Meneekö Suomi komission esityksen henkeä vastaan?

"Menee, mutta kiintiöpakolaisten osalta Suomi on tehnyt osansa jo vuosia."

Vain 15 EU-maata 28:sta ylipäänsä ottaa kiintiöpakolaisia. Vuonna 2014 vain Ruotsi otti Suomea enemmän kiintiöpakolaisia. Suomi ohitti jopa väestöltään moninkertaisesti suuremmat maat, kuten Saksan ja Ranskan. Kiintiöpakolaisten vastaanottaminen ei kuitenkaan kerro mitään maan kokonaispanoksesta maahanmuuttajien vastaanottamisessa.

Perussuomalaiset ovat hallituksen maahanmuuttokriittisin puolue. Kokoomusta edustava Orpo ei paljasta, kuinka suuri vaikutus perussuomalaisilla on ollut pakolaispäätöksessä.

"Hallituksessa on puolueita, joilla on erilaisia linjoja. Maahanmuuttokysymyksessä on tiedossa, että eroja on. Tärkeätä on, että olemme yhdessä rintamassa EU:ssa ratkomassa näitä ongelmia."

Hän myöntää, että 750 kiintiöpakolaista lipoisi aivan hallitusohjelman alarajaa.

"Niin varmasti, mutta se on vielä hallitusohjelman mukainen määrä."

Hallitusohjelmassa todetaan, että kiintiöpakolaisten määrä pidetään "ainakin viime vuosien tasolla." Orpon mukaan kirjaus tarkoittaa juuri 750–1 050 kiintiöpakolaista.

"En itse ollut siinä hallitusohjelmaryhmässä, mutta kyllä tämä haarukka on varmasti ollut tietoinen valinta."

Sisäministeri toivoo, että hallitus venyisi budjettiriihessä ottamaan enemmän kuin 750 kiintiöpakolaista. Hän huomauttaa, että maahanmuuttopolitiikka on muutakin kuin vain pakolaiskiintiön koko.

"Meille on tulossa tänä vuonna viimeisten ennusteiden mukaan 7 000 turvapaikanhakijaa Suomeen, mikä on yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Vuodesta saattaa tulla ennätyksellinen."

Välimeren katastrofi ja Syyrian sota herättävät Orpossa huolta. Budjetti ei kuitenkaan veny.

"Ei se ole reilua. Haluaisin auttaa niin montaa ihmistä kuin mahdollista, mutta Eurooppaan tulevien pakolaisten määrä on historiallisen suuri. Välimeren tapahtumia voisi verrata jo kansainvaellukseen. Laittomasti maahan tulevat kuormittavat järjestelmää, mutta myös heitä pitää auttaa."

Monen Italiasta ja Kreikasta siirrettävän turvapaikanhakijan tilanne on yhtä surkea kuin leireillä odottavien YK:n pakolaisstatuksen saaneiden. EU:n sisäisesti siirrettävät turvapaikanhakijat ovat kotoisin Eritrean ja Syyrian väkivaltaisista olosuhteista, eivätkä ole siis ylittäneet Välimerta esimerkiksi parempien ansioiden perässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat