Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit vai ei? Jako kahteen kiistelevään EU-leiriin käynnistyi Britanniassa

Kansanäänestys uhkaa jakaa niin puolueita kuin hallituksenkin

Ulkomaat
 
Toby Melville Reuters
Britannian ja EU:n liput liehuivat Eurooppa-talon edessä Lontoossa aiemmin kesäkuussa.
Britannian ja EU:n liput liehuivat Eurooppa-talon edessä Lontoossa aiemmin kesäkuussa. Kuva: Toby Melville Reuters

Britannian poliittisen eliitin järjestäytyminen joko EU-jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan on jo täydessä käynnissä. Samalla kumpikin leiri on alkanut haalia rahoittajia tulevaa kampanjointia varten.

Luvassa on täysi rähinä, joka huipentuu kansanäänestykseen Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta. Äänestys järjestetään vuoden 2017 loppuun mennessä, mutta mahdollisesti jo vuoden 2016 syksyllä.

Tausta

EU-äänestys tulee kerran sukupolvessa

Britannia järjestää jo toisen kerran kansanäänestyksen Eurooppa-suhteestaan. Kesäkuussa 1975 britit äänestivät siitä, kannattaako jäsenyyttä EU:n edeltäjässä eli Euroopan talousyhteisössä (EEC) jatkaa.

Silloin kyllä-kanta voitti ja sai 67,2 prosenttia äänistä. Äänestysprosentti oli 64.

Ajatuspaja Bruegelin tuoreen raportin mukaan Britannia yritti 1970-luvullakin neuvotella jäsenyysehtoja uusiksi äänestyksen alla. Suurista vaatimuksista koitui vain vähän villoja.

Äänekkäimmin esiintyvät jäsenyyteen hyvin kielteisesti tai hyvin myönteisesti suhtautuvat. Kansanäänestys voitetaan kuitenkin EU-asioista epätietoisten tai jopa välinpitämättömien äänillä. Siksi keskitien kulkijoihin vaikuttaminen on sekä ei- että kyllä-leirin tavoite.

Juhannuksen alla The Evening Standard -lehdelle tehty mielipidemittaus kertoi yllättävänkin suuresta EU-jäsenyyden kannatuksesta. Sen mukaan peräti 66 prosenttia äänestäisi EU:hun jäämisen puolesta, jos kansanäänestys järjestettäisiin nyt. Eroa kannatti 22 prosenttia, ja loput eivät tienneet kantaansa.

Nykyhetken ja ratkaisevan äänestyspäivän välillä voi kuitenkin tapahtua mitä vain. Jokainen huono uutinen unionista on omiaan lisäämään brittien EU-kielteisyyttä – ja brittimedia jos mikä osaa huonot EU-uutiset.

Ratkaisevaa on se, miten pääministeri David Cameron osaa hoidella EU-neuvottelut niin unionin tasolla kuin sisäpolitiikassakin. Onko hän vakuuttava? Osaako hän neuvotella?

Cameronin on määrä nostaa Britannian EU-suhteen remontoiminen pöydälle tämän viikon torstaina, kun EU-maiden johtajat tapaavat Brysselissä. Ajoitus on kuitenkin kehno, koska muu Eurooppa on paljon kiinnostuneempi Kreikasta, pakolaistulvasta ja muista ongelmista.

Brittien halu puhua itsestään ja mahdollisesta uudesta erityissuhteestaan unioniin ei ole neuvotteluaihe, joka varsinaisesti ilahduttaa muita jäsenmaita.

Cameron ei ole vieläkään yksilöinyt julkisuudessa, mitä hän aikoo tarkalleen muulta EU:lta vaatia. Varovaisuus ei johdu niin paljon unionista kuin Britannian sisäpolitiikasta. Jos yksikin ääneenlausutuista tavoitteista jää toteuttamatta, saavat EU-skeptikot siitä lisää vettä myllyynsä vaatia Britannian eroa unionista.

Financial Times ja muut brittiviestimet uutisoivat viikonloppuna, kuinka puoluerajat ylittävä ei-leiri on alkanut jo koota rivejään ja värvätä miljoonarahoittajia. Varsinaisen jättipotin uskotaan kuitenkin menevät kyllä-leirille, kun Lontoon Cityn raharikkaat lähtevät täysillä kampanjoimaan EU-jäsenyyden puolesta.

Enemmistöhallituksen toukokuun parlamenttivaaleissa voittaneelle konservatiivipuolueelle EU-äänestys tietää kahtiajaon aikaa. Puolueen 330 kansanedustajasta noin kolmanneksen uskotaan suhtautuvan EU-jäsenyyteen kielteisesti.

Cameron ei voi miellyttää kaikkia. EU-skeptikoille kelpaa tuskin mikään Brysselissä saavutettu neuvottelutulos, kun taas neuvotteluihin jäsenmaiden kanssa ei voi lähteä brittiläisten EU-skeptikoiden vaatimalla agendalla.

EU-kysymys jakaa pienemmässä määrin myös oppositiossa istuvaa työväenpuoluetta. Cameronin konservatiiveja sen sijaan uhkaa jako kahteen niin hallituksessa, parlamentissa kuin puolueen sisälläkin. Cameronin enemmistö on sen verran pieni, että hän ei voi hiljentää puolueensa äärilaitaa pakollakaan.

Jos Cameron epäonnistuu pitämään Britannian EU:ssa, voi lopputuloksena olla myös Yhdistyneen kuningaskunnan hajoaminen. Skotlanti ei halua unionista ulos, kuten ei myöskään Wales.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat