Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksin olemisen trendi kasvaa Japanissa – karaokeakin lauletaan yksinään

Yksin tekemisen ohitorisama-trendi vahvistuu Japanissa

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Yasuyuki Kido perusti yhden hengen karaoken Hiroshimaan, kun ilmiöstä oli tullut suosittu Tokiossa.
Yasuyuki Kido perusti yhden hengen karaoken Hiroshimaan, kun ilmiöstä oli tullut suosittu Tokiossa. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Kopeista kantautuu käytävälle ovien läpi monta laulua yhtä aikaa, ilman taustamusiikkia. Kuten karaokessa usein, kaikki laulut eivät mene aivan nuotilleen.

Taustamusiikki on vain laulajien kuulokkeissa, koska tämä on soolokaraoke. Laulajat tulevat karaokeen yksin, ja jokaisella on oma koppi.

Asiakasmäärä kasvaa koko ajan, sanoo paikan johtaja Yasuyuki Kido. Hän perusti yksinäisille laulajille tarkoitetun karaoken Japanin Hiroshimaan runsas vuosi sitten.

"Tokiossa on jo pidempään ollut ilmiö, että ihmiset haluavat mennä yksin karaokeen. Siitä on tullut suosittua, joten halusin perustaa soolokaraoken myös tänne Hiroshimaan", Kido kertoo.

Ilmiö on osa laajempaa japanilaistrendiä, jossa ihmiset ovat alkaneet arvostaa yksin vietettyä aikaa.

Ainakin Tokiossa on myös ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet yksin tuleviin asiakkaisiin. Niissä pöydät ovat pieniä, ja joskus ne on erotettu muista pöydistä väliseinillä tai verhoilla. Myös ruokalistat on suunniteltu yksin syöjille.

Asioita yksin tekevistä on alettu japanin kielessä käyttää uudissanaa ohitorisama. Se tarkoittaa vapaahkosti käännettynä arvoisaa yksin olijaa.

"Minun kavereistani monet käyvät yksin tavallisissa izakaya-ravintoloissa. Ennen japanilaiset halusivat olla aina ryhmänä, mutta nyt he haluavat enemmän omaa aikaa", Kido sanoo.

Hänen karaokepaikassaan on myös netti- ja mangakahvila. Vaikka niissä käytetään nettiä tai luetaan sarjakuvia samassa huoneessa muiden kanssa, moni tulee niihinkin Kidon mukaan oikeastaan olemaan yksin.

"Japanilaisissa kodeissa on yleensä vain vähän henkilökohtaista tilaa. Nettikahvilassa nettiä voi käyttää rauhassa."

Ohitorisama-ilmiöstä kertoo sekin, että avioliiton suosio on Japanissa laskusuunnassa. Yhä useampi haluaa elää yksin.

Hiroshimalaisen karaokepaikan jokaisessa kopissa on pöytä, jonka edessä on kaksi tuolia. Laulujen sanat tulevat tv-ruudulle kuten tavallisessakin karaokessa, mutta taustamusiikki kuunnellaan kuulokkeista.

Vaikka koppeihin mahtuu kaksikin ihmistä, asiakkaat näyttävät tulevan yksin. Kävijöinä on sekä naisia että miehiä, ja valtaosa heistä näyttää alle 30-vuotiailta.

Moni vie koppiinsa tarjottimen, jossa on virvoitusjuomaa ja pikkusyötävää. Alkoholijuomia ei tarjoilla, toisin kuin monissa ryhmille tarkoitetuissa karaokepaikoissa. Tänne tullaan laulamaan, ei juhlimaan.

Monet asiakkaat haluavat laulaa yksin, koska ovat ujoja, Kido kertoo. Ujouteen viittaa sekin, että HS:n tapaamista viidestä asiakkaasta kukaan ei halua kertoa karaokeharrastuksestaan sanomalehdelle.

Soolokaraokessa pari kertaa kuukaudessa käyvä tokiolainen Yosuke Ozawa, 29, kuitenkin suostuu kommentoimaan harrastustaan puhelimitse.

"Käyn soolokaraokessa, koska yksin on helppo olla. Voi laulaa mitä kappaleita haluaa, eikä tarvitse odottaa vuoroa", mies kertoo.

Ozawa käy toisinaan kavereiden kanssa tavallisessa ryhmäkaraokessa. Hänelle soolokaraoke on paitsi hauskaa ajanvietettä myös paikka, jossa voi harjoitella kappaleita rauhassa.

Mikko Paakkanen HS
Hiroshima

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat