Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU aloittaa operaation Välimerellä

Salakuljettajia vastaan suunnattuun tehovalvontaan taistelualuksia ja sukellusveneitä

Ulkomaat
 
jean-pierre amet reuters
Ryhmä maahantulijoita suojautui kesäkuun huonolta säältä pelastushenkilökunnalta saamiensa peittojen alle Italian ja Ranskan rajalla Ventimiglian ja Mentonin välisellä alueella.
Ryhmä maahantulijoita suojautui kesäkuun huonolta säältä pelastushenkilökunnalta saamiensa peittojen alle Italian ja Ranskan rajalla Ventimiglian ja Mentonin välisellä alueella. Kuva: jean-pierre amet reuters

EU-maat aloittavat Välimerellä operaation salakuljettajia vastaan jo tällä viikolla.

Jäsenmaiden ulkoministerit päättivät kriisinhallintaoperaation aloittamisesta maanantaina. Operaation ensimmäisten laivojen ja lentokoneiden tulisi olla saatavilla viikon sisällä. Alussa EU:n partiot ainoastaan tiedustelevat eivätkä pysäytä salakuljettajia.

"Ongelma on, ettei operaatiolle ole saatu mandaattia YK:lta, koska Libya ei ole antanut siihen lupaa. Se tekee tilanteen hankalaksi, mutta ensimmäiset askeleet on nyt otettu", sanoi Brysselistä tavoitettu ulkoministeri Timo Soini (ps).

EU:n Navfor Med -operaatioon osallistuu aluksi viisi taistelualusta, kaksi sukellusvenettä, kolme lentokonetta ja helikoptereita. Ensimmäisessä vaiheessa EU:n joukot partioivat ja hahmottavat tilannekuvaa rikollisverkostojen toiminnasta ja ongelman koosta, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Toisessa vaiheessa joukkojen on tarkoitus pysäyttää salakuljettajien laivoja ja pidättää salakuljettajat. Kolmannessa vaiheessa toiminta laajenisi Libyan aluevesille ja jopa maaperälle. Toinen ja kolmas kohta vaatisivat kuitenkin YK:n turvallisuusneuvoston mandaatin.

Suomen tapa osallistua operaatioon on vielä auki. Ulkoministeri Soinin mukaan Suomi voisi lähettää Välimerelle rajavalvonnan ammattilaisia.

"Ongelma on, että meillä ei ole siihen tarkoitukseen alusta. Mutta kyseeseen voisi tulla yhteisoperaatio esimerkiksi Saksan kanssa."

Vaikka EU vaatii toiminnan nopeutta, Suomessa asiassa täytyy kuulla vielä eduskuntaa.

Suomi lähetti parinkymmenen sotilaan alussuojausosaston Somalian rannikolle Atalanta-operaatioon, joka oli merirosvoja vastaan suunnattu EU-operaatio.

Menestyksekäs operaatio oli osasyy laivakaappausten tyrehtymiseen, mutta Somalian ja Välimeren operaatiot erovat toisistaan paljon.

Aseellisen hyökkäyksen torjunta oli selkeää, koska kaikki olivat rikollisia.

Välimeren operaatio kohdistuu salakuljettajia vastaan.

Varsinaiset rikolliset jäävät kuitenkin usein mantereelle ja värväävät veneen kapteenin siirtolaisten joukosta.

Jos EU:n joukot pystyvät vain tiedustelemaan Libyan aluevesien lähellä, operaatio ajautunee pelastamaan Libyasta Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia, ja salakuljettavat osaavat käyttää pelastajien läheisyyttä hyväkseen.

Pahimpien pelkojen mukaan operaatio voi edesauttaa rikollisten liiketoimintaa, koska lähistöllä partioivien pelastajien ansiosta laivoihin voi lastata aiempaa vähemmän polttoainetta ja ruokaa.

Tilanne ei olisi uusi, sillä viime vuonna lopetetun, Italian voimin toimineen Mare Nostrum -pelastusoperaation seurauksena Välimeren yli laittomasti pyrkivien määrä moninkertaistui.

Lisälaivat saavat luultavasti nytkin pelastettua aiempaa suuremman osan siirtolaisista.

Samalla meren yli Eurooppaan pyrkiviä on kuitenkin enemmän, mikä voi nostaa hukkuneiden lukumäärää.

Soinin mukaan oleellista olisi puuttua pikaisesti pakolaisvirtojen aiheuttajiin, ensi kädessä Syyrian sisällissotaan ja Eritrean ihmisoikeustilanteeseen.

"Syksyllä on tulossa EU:n Afrikka-konferenssi, jossa yhdessä Afrikan maiden kanssa pohditaan näitä ongelmia", Soini sanoi.

Jean christophe magnenet afp
Italialainen poliisi yritti pakottaa siirtolaisen poliisiautoon Italian ja Ranskan välisellä rajalla Ventimigliassa.
Italialainen poliisi yritti pakottaa siirtolaisen poliisiautoon Italian ja Ranskan välisellä rajalla Ventimigliassa.
csaba segesvari afp
Maanmittaaja työskenteli Serbian vastaisella raja-alueella, jonne Unkari aikoo rakentaa nelimetrisen aidan maahantuloa estämään.
Maanmittaaja työskenteli Serbian vastaisella raja-alueella, jonne Unkari aikoo rakentaa nelimetrisen aidan maahantuloa estämään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat