Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Janukovytš: "En kiellä vastuutani"

Ulkomaat
 
maksim levin reuters
Ukrainalaissotilaat ampuivat singolla kohti separatisteja viime viikolla Avdiivkan kaupungissa Donetskissa.
Ukrainalaissotilaat ampuivat singolla kohti separatisteja viime viikolla Avdiivkan kaupungissa Donetskissa. Kuva: maksim levin reuters

Ukrainan entinen presidentti Viktor Janukovytš myöntää olleensa osittain vastuussa Kiovan Maidanin verilöylystä viime vuoden helmikuussa. Janukovytš puhui länsimedialle ensimmäistä kertaa syrjäyttämisensä jälkeen BBC Newsnight -ohjelmassa maanantaina.

"En kiellä vastuutani", Janukovytš sanoi.

Hän väitti, ettei antanut käskyä ampua mielenosoittajia. Hänellä ei omien sanojensa mukaan ollut valtaa päätökseen.

"Olin kaikkea voimankäyttöä vastaan, etenkin tuliaseiden, olin verenvuodatusta vastaan. Mutta turvallisuusjoukot tekivät velvollisuutensa voimassa olevien lakien mukaisesti. Heillä oli oikeus käyttää aseita."

Yli 50 mielenosoittajaa ja kolme poliisia kuoli verilöylyssä 20. helmikuuta vuonna 2014 Kiovan Maidanin läheisyydessä. Janukovytš pakeni Ukrainasta Venäjän erikoisjoukkojen avustuksella pari päivää myöhemmin.

Protesteissa sai surmansa kaikkiaan yli sata ihmistä.

Helmikuun lopussa 2014 Venäjän joukot miehittivät Krimin niemimaan. Huhtikuussa Venäjän-mieliset kapinalliset ottivat haltuunsa hallintorakennuksia Itä-Ukrainan Donbassissa, ja maa suistui sisällissotaan.

Viktor Janukovytš kutsui haastattelussa Ukrainan sotaa painajaiseksi, jota ei olisi tapahtunut, jos hän olisi pysynyt vallassa. Hän syytti Kiovan nykyisiä vallanpitäjiä vallankaappauksesta ja yhteistyöstä äärioikeiston kanssa.

Janukovytš kertoi haastattelussa olevansa kiitollinen Venäjän presidentille Vladimir Putinille henkensä pelastamisesta.

"Se, että Vladimir Putin teki sen ratkaisun omien erikoisjoukkojensa suosituksesta, oli oikein ja hänen asiansa. Hän ei kysynyt minulta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat