Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porošenko uudistaa Ukrainaa hitain askelin – tulokset ovat olleet laihoja

Ulkomaat
 
Ukrainan presidentin lehdistöpalvelu reuters
Presidentti Petro Porošenko osallistui toisen maailmansodan uhrien muistotilaisuuteen Kiovassa maanantaina.
Presidentti Petro Porošenko osallistui toisen maailmansodan uhrien muistotilaisuuteen Kiovassa maanantaina. Kuva: Ukrainan presidentin lehdistöpalvelu reuters

Kun Ukrainan presidentti Petro Porošenko vannoi virkavalansa viime vuoden toukokuussa, häneen kohdistui valtaisia toiveita. Hän lupasi pitää Ukrainan yhtenäisenä, rauhoittaa Itä-Ukrainan separatistialueet ja tasoittaa tietä Euroopan unioniin.

Presidentti Viktor Janukovytšin syrjäyttämiseen helmikuussa johtaneissa mielenosoituksissa oli vaadittu demokraattista, ihmisoikeuksia kunnioittavaa ja länteen suuntautuvaa Ukrainaa. Mielenosoittajien teltat seisoivat yhä Kiovan Maidan-aukiolla.

Venäjä oli miehittänyt Krimin niemimaan pari kuukautta aiemmin. Itä-Ukrainan tilanne oli ajautumassa kohti täyttä sotaa. Syöksykierteeseen joutunut talous oli hämäräperäisten oligarkkien hallussa.

Nyt reilu vuosi virkaanastujaisten jälkeen Porošenkon virkakautta voi jo arvioida. Kannattiko ukrainalaisten ja länsimaiden luottaa makeistehtaallaan rikastuneeseen miljonääri Porošenkoon?

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Arkadi Mošesin mukaan Porošenkon vaikutus on ollut pääosin myönteinen. Pahimmat pelot esimerkiksi demokratian taantumisesta eivät ole toteutuneet.

Porošenkon presidenttikauden alussa epäiltiin, että hän pyrkisi kahmimaan lisää valtaa pykäliä kiertämällä.

Pelättiin myös valtataistelua presidentin ja vaikutusvaltaisen turvallisuus- ja puolustusneuvoston puheenjohtajan välillä. Sen johtoon nousi joulukuussa pääministerin liittolainen Oleksandr Turtšynov.

Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Ukrainan demokraattiset instituutiot toimivat Mošesin mukaan paremmin kuin ennen Maidanin vallankumousta.

"Toimiva yhteistyö presidentin ja pääministerin välillä on ennennäkemätöntä Ukrainassa. Se on osin Porošenkon ansiota."

Keskeinen osa Petro Porošenkon tavoittelemia ja lännen vaatimia talousuudistuksia on Ukrainan oligarkkien vallan vähentäminen. Etenkin alkuvuoden aikana Porošenko onkin puhunut toistuvasti oligarkkien eristämisestä poliittisesta päätöksenteosta. Maaliskuussa hän erotti omapäisen oligarkin Ihor Kolomoiskyn Dnepropevrovskin kuvernöörin virasta.

Yksi pohatta pysyy kuitenkin tiukasti vallassa. Porošenko itse. Toukokuussa Bloomberg-uutissivusto arvioi Porošenkon varallisuudeksi 720 miljoonaa dollaria.

Arkadi Mošesin mukaan Porošenko ei kuitenkaan täytä varsinaisen oligarkin määritelmää. Hän ei tiettävästi ole käyttänyt poliittista vaikutusvaltaansa oman omaisuutensa kartuttamiseen. Esimerkiksi presidentti Viktor Janukovytš rakensi bisnesimperiumia yhdessä poikansa Oleksandrin kanssa.

Porošenkon omaisuus on silti ongelma, sillä Ukrainan perustuslaki kieltää presidentiltä liiketoiminnan ja liikeyrityksen johtamisen. Ennen viime vuoden kevään vaaleja tuleva presidentti lupasikin myydä makeisyrityksensä Roshenin. Lupaus on yhä lunastamatta.

"Se on huolestuttava merkki", Mošes toteaa.

Presidentti Porošenkon suurin ongelma on yhä ratkaisematta. Minskissä helmikuussa Ukrainan hallituksen ja Venäjän tukemien separatistien välillä solmittu tulitauko ei ole pitänyt.

Osa Itä-Ukrainasta on yhä separatistien hallussa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan sodan molemmat osapuolet ovat kiduttaneet ja tappaneet vankejaan. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on kiinnittänyt huomiota siviileihin suunnattuihin rypälepommeihin.

HRW:n Ukrainaa seuraavan tutkijan Julia Gorbunovan mukaan viranomaiset ovat tutkineet epäiltyjä sotarikoksia hitaasti ja tehottomasti. Täysin toimeton Ukrainan hallitus ei kuitenkaan ole ollut. Viranomaiset ovat aloittaneet useita rikostutkintoja hallituksen puolella taistelleita joukkoja vastaan. Kesäkuun puolivälissä sisäministeriön alainen Tornado-pataljoona hajotettiin ja kahdeksan sen jäsentä pidätettiin syytettyinä rikoksista.

"Nämä ovat hyvin tärkeitä askelia, jotka osoittavat hallituksen sitoutumista oikeudenkäyttöön", Gorbunova sanoo.

Mošesin mukaan presidentti Porošenkon uudistukset ovat edenneet kaiken kaikkiaan hitaasti, ja tulokset ovat olleet monelta osin laihoja.

Tärkeintä kuitenkin on, että niitä on ylipäätään tehty. Toistaiseksi näyttää siltä, että Porošenko pysyy vallassa.

Maidan-aukioltakin siivottiin viimeiset teltat viime elokuussa. Ne eivät ole palanneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat