Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan kriisistä EU-maat ovat harvinaisen yksimielisiä, vaikka sävyeroja esiintyy

Ulkomaat
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Kreikan ahdinko selitettynä kahdessa minuutissa
Kreikan ahdinko selitettynä kahdessa minuutissa
Mistä Kreikan lainaerästä tällä erää oikein väännetään? Entä jos sopua ei synny? HS selittää Kreikan velka-ahdingon kahdessa minuutissa. Toimittajat: Jani Timonen ja Ruut Tolonen HS, editointi: Janne Elkki HS, kuvat: Reuters

Kuva Euroopan unionista piirtyy usein konfliktien ja vastakkainasettelujen kautta. Mikä EU:n jäsenmaa on pakolaiskiintiöiden puolesta, ketkä vastustavat, kuka kuuluu Saksan leiriin, ja mitä kenenkin mielestä Kreikalle pitäisi tehdä?

Usein EU-maat ovat oikeastikin tukkanuottasilla, mutta jälkimmäisessä kysymyksessä Euroopan jakolinjat vaikuttavat harvinaisen selviltä. Linjoja on käytännössä vain yksi, ja se on piirretty Ateenan ja muiden euromaiden pääkaupunkien välille.

Sävyeroja suhtautumisessa Kreikan kriisiin tietenkin on. Se kävi selväksi jälleen maanantaina Brysselissä, jossa euromaiden ministerit ja päämiehet aloittivat tuskien viikon ongelman ratkaisemiseksi. Toimittajat tulkitsivat sävyeroja ahkerasti saadakseen käsityksen siitä, missä Kreikan osalta mennään. Kuka on valmis taipumaan ja minkä verran?

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei uskaltanut luvata ratkaisun syntyvän, mutta esiintyi silti toiveikkaampana kuin valtiovarainministerinsä Wolfgang Schäuble. Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) meni Schäublen tapaan melko pessimistisellä linjalla.

Vielä kovempaa linjaa vetivät vastaavassa tilanteessa itse rämpineet Espanja ja Portugal, joilta ei herunut joustoa Kreikalle. Eikä Liettualta, jonka presidentti Dalia Grybauskaite sanoi Kreikan haluavan "toisten maksavan juhlansa".

Ranskan presidentti François Hollande puolestaan näki edistystä, samoin kuin instituutioiden eli Eurooppa-neuvoston, EU-komission ja euroryhmän puheenjohtajat.

Sävyerot johtuivat luonnollisesti siitä, että jäsenmaiden poliitikot tulevat aina Brysseliin tekemään sisäpolitiikkaa, eivät puhumaan hahmottomalle eurooppalaisyleisölle. Jokaisen täytyy säilyttää kasvonsa ja pitää kotiyleisölle luvatusta linjasta kiinni ainakin medialausunnoissaan.

Tosiasiassa eroista huolimatta kokouksen pääviesti oli, että Kreikan kanssa on nyt otettu merkittävä askel eteenpäin. Yhtenäisen viestin lähettäminen oli varmasti harkittua kaikkien tätä edeltäneiden, pettymystentäyteisten kuukausien päätteeksi.

Sitä tarvittiin, jotta kokous ei olisi vaikuttanut nollakokoukselta. Sitä tarvittiin, jotta Euroopan keskuspankki pystyi taas tiistaina jatkamaan Kreikan pankkien hätärahoitusta.

Ennen kaikkea sitä tarvittiin, koska EU haluaa kaikista konflikteistaan ja ristiriidoistaan huolimatta vaalia yhtenäisyyttään ja kamppailla viimeiseen asti, ettei se menetä Kreikkaa.

Virve Kähkönen
virve.kahkonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat