Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuuba kurkottaa internetiin, jossa Castro jo saarnaa marxismi-leninismiä

Opettajat pääsevät internetiin, jossa Fidel Castro yhä ylistää kommunismia

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen HS
Kiireinen nettikansa paukuttaa viestejään verkossa Presidente-hotellin terassilla Havannassa. Yhteys maksaa 4,5 euroa tunnilta.
Kiireinen nettikansa paukuttaa viestejään verkossa Presidente-hotellin terassilla Havannassa. Yhteys maksaa 4,5 euroa tunnilta. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kohtaus hotelin aulassa Havannassa:

Saisinko internetkortin?

"Ne on loppu."

Kuulkaas nyt, valitsin hotellin, koska teillä on internetyhteys!

"Ah, olette hotellin asiakas. 4,5 vaihdettavaa pesoa (noin 4,5 euroa) yhdeltä tunnilta, olkaa hyvä. Yhteys on kyllä ollut tänä iltana kovin heikko."

Sosialistinen Kuuba siirtyy hitaasti internetaikaan. Tietokoneiden myynti tavallisille kansalaisille sallittiin vasta vuonna 2008 "sähkön saatavuuden paranemisen ansiosta". Internet on silti Kuubassa edelleen ylellisyystuote.

Siksi hotellien vastaanotossa internetkortteja yrittävät ostaa muutkin kuin hotelliasiakkaat. Ohikulkijat haluavat käyttää hotellien langatonta yhteyttä aina silloin, kun kuubalaisittain erittäin kovaan 4,5 euron tuntimaksuun löytyy rahaa.

Helpotusta on luvassa ainakin kouluihin. Virallisen Granma-lehden mukaan kuubalaiset on nyt saatava "teknologisesti lukutaitoisiksi". Opetusministeriö suosittelee uusien tietokoneiden hankintaa, avoimen koodin järjestelmiä ja uusia nettiyhteyksiä.

"Kuubassa on 568 oppilaitosta, joista 26 654 opettajaa pääsee internetiin erillisistä tietokonekeskuksista", Granma kertoo.

Yli 3 000 opettajaa voi käyttää internetiä kotoaan.

"Ja tulevaisuudessa rakennetaan jopa 1 192 opetuskeskusta, joista 67 749 opettajaa pääsee tiedon valtatielle."

Vuonna 2018 kaikki Kuuban koulut on yhdistetty verkkoon.

"Opettajat saavuttavat internetin, ja opiskelijat saavat pääsyn opiskelussa hyödyllisiin ohjelmiin, sosiaalisen median palveluihin ja sähköpostipalveluihin", lehti visioi.

"Ymmärrämme, että tämä prosessi vaatii kalliita investointeja, mutta poliittista tahtoa on."

Ja ennen juhannusta Unión de Jóvenes Comunistasin eli Nuorten kommunistien liiton Juventud rebelde -lehti kertoi uudesta helpotuksesta: 35 valtiollista internet-keskusta ympäri maata avaa ensi kuussa langattoman verkon. Myös langattomien yhteyksien hintaa ollaan laskemassa noin 4,5 eurosta noin kahteen euroon tunnilta.

Kuulostaako silti Suomen 1990-luvulta? Jos kuulostaa, niin takapajuisuudesta voi syyttää kahta asiaa: Kuubaa vuodesta 1959 hallinnutta Fidel Castroa, 88, sekä kauppasaartoa, johon Yhdysvallat Kuuban vuonna 1960 asetti.

Saarrolla kostettiin Castrolle, joka välivaiheiden jälkeen kansallisti yhdysvaltalaisyrityksiä ja muita yhdysvaltalaisten omistuksia. Samalla Kuuba työnnettiin Neuvostoliiton syliin.

Neuvostoliiton syliin Castro asemoi itsensä edelleen, vaikka Neuvostoliittoa ei enää ole. Samassa Granma-lehdessä muodollisesti eläkepäiviä viettävä Castro julkaisi toukokuussa kirjoituksensa "Oikeutemme olla marxisti-leninistisiä". Se voisi yhtä hyvin olla vuodelta 2005, 1995, 1985, 1975 tai 1965.

"Lenin oli nerokas vallankumouksellinen strategisti", Castro julistaa. Hän käy läpi maailmanhistoriaa ensimmäisestä maailmansodasta lähitulevaisuuteen, jossa ihmiskuntaa uhkaa puute puhtaasta vedestä ja ruoasta. Ratkaisu löytyy Castron ajatuksissa Venäjältä ja Kiinasta.

Tällaisen ajattelijan johdolla tiedon valtatie pyrittiin pitämään valtion tiukassa kontrollissa. Virallinen Granma-lehti sai toki edetä myös verkkoon. Ja Castron hämmentäviä kirjoituksia voi lukea sieltäkin.

Juhani Niiranen HS
Lehtimyyjä kauppaa Granma-lehteä, joka kertoo "tiedon valtatiestä". Samassa numerossa Fidel Castro ylistää marxismi-leninismiä.
Lehtimyyjä kauppaa Granma-lehteä, joka kertoo "tiedon valtatiestä". Samassa numerossa Fidel Castro ylistää marxismi-leninismiä.

Mutta nyt Castrojen aikakauden loppu on jo lähellä. Maata varovasti uudistava Fidelin 84-vuotias pikkuveli Raúl Castro on lupaillut, että hän jättää presidentin tehtävät vuonna 2018, jolloin kaikissa kouluissa pitäisi jo olla internetyhteys.

Samalla Yhdysvallat purkaa vähitellen Kuuban-vastaisia toimia. Peräti kaksi kolmannesta yhdysvaltalaisista haluaisi kauppasaarron ja matkustusrajoitusten jo loppuvan. Yhä useampi ajattelee kuin yhdysvaltalainen entinen senaattori Tom Haydenin tuoreessa Listen Yankee! Why Cuba Matters -kirjassa.

Miksi juuri Castrojen demokratiavajeinen ja toisinajattelijoita sortava hallinto ansaitsee kauppasaarron, kun samalla veljeillään esimerkiksi naisia sortavan ja tuomittuja ruoskivan Saudi-Arabian johdon kanssa?

Kuubalaisilla on nyt syytä varovaiseen optimismiin ainakin internetin osalta.

Jopa kauppasaarron oloissa ja Castrojen johdolla "tiedon valtatielle" on "poliittista tahtoa".

Jos saarto poistuu ja Kuuban johto uudistuu, internet voi olla miljoonien kuubalaisten arkea suunniteltua aiemmin.

Vesa Sirén HS
Havanna, Kuuba

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat