Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piilaakson hittijuoma korvaa ruuan, mutta maistuu lettutaikinalta

Ulkomaat
 
Koemaistaja: Piilaakson trendijuomaksi noussut Soylent-pirtelö maistuu hiivalta
Koemaistaja: Piilaakson trendijuomaksi noussut Soylent-pirtelö maistuu hiivalta
Juoma valmistetaan jauheesta ja vedestä.

Ruoka, mitä ajanhukkaa.

Kallista, monimutkaista, tehotonta ja sotkuista. Ihmisellä olisi parempaakin tekemistä.

Voiko tällaisen ajatuksen keksiä kukaan muu kuin työhullu teekkari, jonka elämä pyörii bittitasolla? Sitten teekkari kehittää vaihtoehdon ruualle ja tienaa miljoonia.

Vuosi sitten The New Yorker -lehti kertoi kalifornialaisesta Robe Rhinehartista, Piilaaksossa työskennelleestä nuoresta it-yrittäjästä, jolta kului liikaa rahaa ruokaan. Rhinehartia harmitti myös, että ruuasta ei tule uusia, parempia versioita kuten teknisistä laitteista.

"Miksi kaikki muut tuotteemme ovat tulleet paremmiksi ja halvemmiksi, mutta ruoka ei?" Rhinehart kirjoitti blogissaan.

Biokemian oppikirjojen ja viranomaissuositusten avulla Rhinehart kehitti juoman, jossa on 35 ihmiselle välttämätöntä ainetta: vitamiineja, hivenaineita, rasvoja ja hiilihydraattia. Juoman avulla ihminen pysyisi terveenä, mutta hänen ei tarvitsisi syödä.

Ravintovellin ansiosta Rhinehart saattoi keskittyä siihen, mikä on Piilaaksossa tärkeintä: innovointiin. Hän ei tajunnut, että oli jo innovoinut. Tammikuussa pääomasijoittajat antoivat Rhinehartin ravintovellille 20 miljoonaa dollaria (18 miljoonaa euroa).

Rhinehartin vellin nimi on Soylent, jota The New Yorker kutsui "ruuan lopuksi".

Piilaakson ruokakaupoista Soylentia ei saa, vaan se täytyy tilata netistä. 80 dollarin (71 euron) aloituspakkaus sisältää seitsemän Soylent-jauhopussia, metallimitan kaloriarvioineen ja sekoiteastian, joka toimii myös juomakannuna. Juomajauhe kaadetaan veteen ja sekoitetaan. Juoma näyttää ja maistuu lettutaikinalta. Sitä ei juo, ellei ole pakko, mutta täyteen siitä kyllä tulee. Jälkimaku on hiivainen.

Toki Soylentia voi tuunata. Netissä on tuhansia innokkaiden ihmisten kehittämiä Soylent-reseptejä, jotka maistuvat vaniljalta, suklaalta, kahvilta, banaanilta, kanelilta ja maapähkinävoilta.

Soylentia netistä tilaavat ovat joutuneet odottamaan tuotetta pahimmillaan useita kuukausia. Samaan aikaan monet kauppaavat Craiglist-verkkosivustolla juomaa eteenpäin, koska eivät ole pitäneet sen mausta.

On helppo kuvitella, mitä kesägrillin äärellä hääräävät suomalaiset ajattelevat Piilaakson nörttien mielenterveydestä.

Ravintojuomia ei kuitenkaan tarvitse ajatella ruuan vaihtoehtona. Eiväthän suomalaisetkaan grillaile kolme kertaa päivässä: osa aterioista syödään nopeasti nälkään, osa nautinnoksi.

Ravintovelli on vaihtoehto hotkupalalle, ei juhannusaterialle. Business Insider -lehdessä toimittaja Antonia Farzan hehkuttaa, että korvaamalla lounaan Soylentilla hän on puolittanut ruokamenonsa. Aamiaisella ja illallisella hän syö yhä oikeaa ruokaa – mitä Rhinehart nimittää "viihderuuaksi".

Soylentia yritetään myös kaupata eettisenä vaihtoehtona tuoretuotteille. Kalifornia kärsii kovasta kuivuudesta, ja maatalous käyttää 80 prosenttia vedestä.

Rhinehart nimesikin ruokavellinsä Soylentiksi vuonna 1966 julkaistun scifi-kirjan mukaan. Siinä soijasta ja linssistä kehitetty seos ratkaisee maapallon ylikuormituksen ongelmat.

Imagon kannalta harmillista on se, että Soylent tunnetaan paremmin 1970-luvun alussa julkaistusta scifi-elokuvasta Soylent Green, jossa ihmiset elävät samannimisillä kekseillä.

Elokuvan lopussa paljastuu, että keksit on tehty ihmislihasta.

Laura Saarikoski HS
Palo Alto/Washington

Soylent-juoman ravintoaineiden avulla ihmisen väitetään pysyvän terveenä syömättä.
Soylent-juoman ravintoaineiden avulla ihmisen väitetään pysyvän terveenä syömättä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat