Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääriliikkeet tuhoavat muinaisaarteita

Kulttuuriperintöä on hävitetty jo paljon ennen Isisin räjäyttämiä pyhättöjä

Ulkomaat
 
AFP
Jihadistimedia julkaisi toukokuussa kuvan, joka sen mukaan oli otettu Syyrian Palmyrassa tuhotun entisen vankilan raunioilla.
Jihadistimedia julkaisi toukokuussa kuvan, joka sen mukaan oli otettu Syyrian Palmyrassa tuhotun entisen vankilan raunioilla. Kuva: AFP

Jihadistijärjestö Isis ilmoitti tiistaina räjäyttäneensä taivaan tuuliin kaksi muinaista pyhättöä Syyrian Palmyrassa.

Isisin toukokuussa valtaama Palmyra on historiallisesti arvokas kohde, joka on Unescon maailmanperintölistalla. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun terroristijärjestö ilmoitti tuhonneensa arvokasta kulttuuriperintöä Syyrian Palmyrassa.

Ennen ja jälkeen sabotaasia otetuissa kuvissa näkyy, kuinka Isisin asemiehet kantavat räjähteitä pyhättöihin ja kuinka pyhätöistä on lopulta jäljellä pelkkää kivimurskaa.

Ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, mitä kohteita Isis tuhosi. Isisin valtaamilta alueilta on mahdoton saada luotettavaa ja riippumatonta tietoa.

Ennen Isisin hyökkäystä Palmyrasta kuljetettiin suojaan runsaasti arvokasta historiallista esineistöä. Muinaisaarteiden myynti pimeillä markkinoilla on yksi Isisin merkittävimmistä tulonlähteistä.

Palmyran pyhättöjen tuho ei ole ensimmäinen kerta, kun Isis ja muut äärisunnalaiset jihadistiliikkeet tietoisesti tuhoavat ihmiskunnan arvokasta kulttuuriperintöä. HS listasi samanlaisia tapauksia vuosien varrelta.

1. Isis on aiemmin aiheuttanut kansainvälistä tuohtumusta tuhoamalla historiallisesti arvokkaita muinaiskohteita Irakin puolella. Isis on lähettänyt kuvia muun muassa muinaisen Nimrudin kaupungin kohteiden tuhoamisista Pohjois-Irakissa. Lisäksi Isis on esitellyt videoita, joissa tuhotaan muinaisaarteita Mosulin museoissa.

Videot ovat osa Isisin propagandaa ja terroria. Ei ole täyttä varmuutta siitä, kuinka suurta tuhoa Isis on saanut aikaiseksi.

Erityisesti shiiojen ja suufien pyhätöt ovat olleet äärisunnalaisen Isisin tuhoamislistalla, mutta "islamilaisen valtion" perustanut järjestö on tuhonnut myös kirkkoja Irakissa ja Syyriassa.

Isisin uskonopin mukaan hautapyhätöt ja niille tehdyt pyhiinvaellukset ovat jumalanpilkkaa. Shiiat ja suufit taas pitävät pyhättöjen pitämistä islamin oppien mukaisina.

2. Islamistien ehkä tunnetuin sabotaasi on vuodelta 2001, kun afganistanilainen Taleban-liike tuhosi kaksi valtavaa Buddha-patsasta Afganistanissa.

Maaliskuussa 2001 Taleban panosti Bamyanin laakson kaksi Buddha-patsasta tuhansilla kiloilla räjähteitä. 55- ja 37-metriset patsaat olivat seisseet paikallaan 1 500 vuotta, mutta ne murenivat sekunneissa kiven murikoiksi.

Talebanin vallan kukistumisen jälkeen kansainväliset konservaattorit aloittivat kivimurskan luetteloimisen.

Konservaattorit pyrkivät kokoamaan patsaat uudelleen niin täydellisesti kuin suinkin mahdollista.

3. Toukokuussa 2012 väkivaltainen malilainen islamistiliike Ansar Dine tuhosi muinaisia pyhättöjä Malin Timbuktussa. Sabotaasin kohteena oli muun muassa tunnettu Sidi Mahmudin pyhättö.

Suufilaista islaminsuuntausta vastustava Ansar Dine uhkasi tuhota kaupungista kaikki Unescon maailmanperintökohteet. Al-Qaidaan kytköksissä oleva ryhmä vahingoitti hakuin ja lapion ja tuhopoltoin useita historiallisia kohteita kaupungissa.

Timbuktussa on arvokkaita, 1300-luvulla rakennettuja moskeijoita ja pyhäkköjä. Ne ovat arkkitehtuuriltaan omalaatuisia, sillä ne on rakennettu pääasiassa puusta ja savesta.

Timbuktusta tuli 1100-luvulla tärkeä ja vauras kauppakeskus, jonka kulta-ajat koittivat 1500–1600-luvuilla. Kaupungista tuli yksi tuon ajan islamilaisista keskuksista.

4. Myös somalialainen al-Shabaab-liike on tuhonnut suufien ja shiiojen vanhoja pyhättöjä Somaliassa.

Tuhotöiden kohteina ovat olleet erityisesti muinaisten uskonoppineiden ja tunnettujen henkilöiden haudat, joita shiiat ja sunnit pitävät pyhiinvaelluskohteinaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat