Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska tuohtui Wikileaksin uusista vakoiluväitteistä

Presidentti Hollanden mukaan USA:n väitettyjä toimia ei voi hyväksyä

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
afp
Wikileaksin mukaan NSA on vakoillut Nikolas Sarkozya (vas.), François Hollandea ja Jacques Chiracia.
Wikileaksin mukaan NSA on vakoillut Nikolas Sarkozya (vas.), François Hollandea ja Jacques Chiracia. Kuva: afp

Tietovuotosivusto Wikileaks väittää lehdistötiedotteessaan Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusviraston NSA:n vakoilleen Ranskan presidenttejä François Hollandea, Nicolas Sarkozya ja Jacques Chiracia.

"Ranska ei hyväksy toimia, jotka uhkaavat sen intressien suojelua", presidentin toimisto kertoi tiedotteessaan.

Hollande kokoontui keskiviikkona avainministereiden ja puolustusvoimien johdon kanssa käsittelemään Wikileaksin tietovuotoa. Ranskalaisen diplomaattilähteen mukaan Ranska kutsuu Yhdysvaltain lähettilään puhutteluun asian johdosta.

Wikileaks sanoo perustavansa tiedot huippusalaisiin tiedustelutietoihin ja teknisiin dokumentteihin. NSA on sivuston mukaan vakoillut presidenttien lisäksi Ranskan hallitusten ministereitä ja Ranskan Yhdysvaltain-suurlähettilästä.

Keskiviikkona Valkoisen talon edustaja Ned Price kielsi Yhdysvaltojen salakuuntelevan presidentti Hollandea. Price totesi, että presidentti Hollandea ei vakoilla eikä tulla vakoilemaan. Price ei kuitenkaan maininnut, onko Hollandea vakoiltu aiemmin, kertoo uutistoimisto AFP.

Urkinnasta uutisoivat ensimmäisenä ranskalainen Liberation-sanomalehti ja verkkosivusto Mediapart, kertoo uutistoimisto Reuters.

Wikileaksin mukaan NSA vakoili presidenttejä ainakin vuodesta 2006 toukokuuhun 2012, kun Hollande syrjäytti Sarkozyn Ranskan presidenttinä.

Tietojen joukossa on sivuston mukaan muun muassa tiivistelmiä Ranskan hallinnon käymistä keskusteluista, jotka koskevat aiheita talouskriisistä Hollanden hallituksen ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin hallituksen väleihin. Mukana on myös kiista Yhdysvaltain hallinnon kanssa Ranskaan kohdistuvasta urkinnasta.

Wikileaksin mukaan Hollande muun muassa kutsui jo toukokuussa 2012 koolle hallituksen suljetun kokouksen, jossa keskusteltiin Kreikan mahdollisesta lähdöstä eurosta ja sen vaikutuksista, kertoo Reuters.  

HS:n työryhmä Hannes Nissinen, Jukka Vuorio, Simo Ortamo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat