Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orjuus on pahasta, mutta ilmankaan ei tule toimeen

Rotuterrorilla on etelävaltioissa pitkät perinteet. Orjuuden vastustajatkaan eivät itse luopuneet orjista.

Ulkomaat
 
Jason Miczek REUTERS
Etelävaltioiden lippu liehui Etelä-Carolinan parlamenttitalon edustalla Columbiassa, ennen kuin se päätettiin poistaa.
Etelävaltioiden lippu liehui Etelä-Carolinan parlamenttitalon edustalla Columbiassa, ennen kuin se päätettiin poistaa. Kuva: Jason Miczek REUTERS

Yhdysvaltain eteläosissa on pitkät, kuumat ja kosteat kesät, joten alue soveltuu erinomaisesti peltoviljelyyn. Etelään alkoikin jo 1600-luvulla syntyä suurtiloja, jotka erikoistuivat erityisesti tupakan ja myöhemmin puuvillan kasvatukseen.

Plantaasiviljely pätsikuumilla pelloilla oli kuitenkin rankkaa työtä, eikä valkoista työvoimaa ollut tarpeeksi. Ratkaisuksi keksittiin afrikkalaiset orjat, joita alettiin tuoda 1600-luvulla Pohjois-Amerikkaan. Kaikkiaan afrikkalaisorjia arvioidaan tuodun maahan runsaat 600 000. Enimmillään orjia oli Yhdysvalloissa nelisen miljoonaa.

Pohjoisvaltioissa afrikkalaisille ei ollut samanlaista tarvetta, sillä alueen talous perustui pienviljelyyn ja ajan myötä yhä enemmän teollisuuteen.

Orjuus kiellettiin pohjoisessa 1700-luvun lopulla ja orjien tuonti Yhdysvaltoihin vuonna 1808, mutta etelävaltioissa orjat pysyivät orjina.

Orjuus oli Yhdysvalloissa alusta asti vaikea moraalinen kysymys. Vuoden 1776 itsenäisyysjulistuksessa luki: "Pidämme näitä totuuksia itsestään selvinä: että kaikki ihmiset on luotu tasa-arvoisiksi; että Luoja on suonut heille kaikille tiettyjä luovuttamattomia oikeuksia; että näihin oikeuksiin kuuluvat elämä, vapaus ja onnentavoittelu."

Tekstin oli kirjoittanut virginialainen lakimies Thomas Jefferson, joka omisti itse suuren määrän orjia – kuten myös maan ensimmäinen presidentti George Washington.

Molemmat vastustivat orjuutta periaatteessa, mutta eivät kyenneet keksimään keinoa, jolla etelävaltioiden yhteiskuntajärjestelmä (tai heidän oma taloutensa) olisi selvinnyt ilman orjia. Lisäksi monet etelässä pelkäsivät orjien kostoa.

Orjuuden arvostelu yltyi pohjoisessa 1800-luvun puolivälissä, kun sanomalehdet ja suositut kirjat, kuten Harriet Beecher Stowen Setä Tuomon tupa, toivat mustien kärsimykset laajan yleisön tietoon.

Mitä uhatummiksi etelän ihmiset itsensä kokivat, sitä epätoivoisemmin he tarrautuivat perinteiseen kartanoelämäänsä, jota Margaret Mitchell kuvasi myöhemmin kirjassaan Tuulen viemää.

Myrsky puhkesi vuonna 1861, kun presidentiksi valittiin orjuuden vastustajana tunnettu Abraham Lincoln. Vaikka Lincoln piti Yhdysvaltain yhtenäisyyden säilyttämistä orjuuden poistamistakin tärkeämpänä asiana, seitsemän etelän valtiota päätti erota unionista ja perustaa liiton nimeltä Confederate States of America eli CSA. Myöhemmin vielä neljä valtiota liittyi konfederaatioon, jonka tunnukseksi tuli 13 tähden vinoristi.

Syttyneessä sisällissodassa etelä menestyi aluksi, mutta sen voimat eivät kestäneet pitkää sotaa taloudellisesti ja teollisesti ylivoimaista vihollista vastaan.

Sodan loputtua etelä oli lyöty ja raunioina, plantaasit ilman työntekijöitä ja vihatut jenkit häärivät herroina. Sitä etelän valkoisten oli mahdotonta kestää erityisesti siksi, että etelävaltioiden luokkayhteiskunta oli pyörinyt niin paljon kunnian ympärillä. Sisällissodan nöyryytyksen on sanottu jättäneen pysyvän trauman etelän kollektiiviseen psyykeen.

Etelän tappio merkitsi sitä, että etelänkin mustat olivat virallisesti vapaita – mutta toki vain paperilla. Lyhyen vapaamman kauden jälkeen valkoinen valta palasi etelään. Pohjoisen poliitikot katselivat toisaalle, kun osavaltio toisensa jälkeen sääti niin sanotut Jim Crow -lait, jotka veivät mustilta käytännössä äänioikeuden. Muut oikeudet mustilta vietiin säälimättömällä rotusorrolla, jonka symboliksi nousivat vuonna 1865 perustetun Ku Klux Klanin lakanahuppuiset soturit – siis rotuterroristit.

Julma rotusorto kesti etelässä aina 1960-luvulle ja kansalaisoikeusliikkeen nousuun asti. Sen aikana etelässä lynkattiin noin 4 000 mustaa, jotka olivat syyllistyneet yleensä pieniin rikkomuksiin, jos niihinkään. Mustien julkisista silpomisista ja hirttämisistä tehtiin huvitapahtumia, joita keräännyttiin katselemaan koko perheen voimin.

Mustan väestön myöhempiä ongelmia, kuten väkivaltaa ja perheiden hataruutta, on selitetty satoja vuosia jatkuneella orjuudella ja nöyryyttämisellä.

Poliittinen valta etelässä oli näinä vuosina tiukasti demokraattipuolueella, sillä republikaanit – Lincolnin puolue – edusti etelän valkoisille kaikkea pahaa.

Tilanne alkoi muuttua vasta 1960-luvulla, jolloin kansalaisoikeusliike sai vahvan otteen demokraateista, kun taas republikaanit liukuivat kohti konservatiivisia arvoja.

Tällä hetkellä demokraattien siniset valtiot ovat rannikoilla ja republikaanien punainen tunnusväri on vallannut suurimman osan etelästä. Etelän konservatiivisten demokraattien katoamisen katsotaan luoneen pohjan Yhdysvaltain politiikan nykyiselle jyrkälle kahtiajaolle.

Etelän kannalta ratkaisevin asia ei lopulta ehkä ollut sota eikä politiikka vaan ilmastointi. Kun moderni ilmastointilaite levisi 1920-luvulla etelävaltioihin, alueelle muutti uusia asukkaita ja heidän mukanaan uusia ajatuksia.

Nykyään Arizonan, New Mexicon ja Floridan kaltaiset osavaltiot ovat edistyneintä ja menestyneintä Amerikkaa.

Syvään etelään on jäänyt alueita, joita aika on tuskin koskettanut. Niistä löytää mustia, jotka elävät kurjuudessa ja valkoisia, jotka jaksavat yhä syyttää vaikeuksistaan maailman muuttumista – sellaisia kuin Charlestonin rotuterroristi Dylann Roof.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat