Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:ssa kukin jäsenmaa vetää omaa huumelinjaa

Tutkijan mukaan Hollannin malli ehkäisee parhaiten haittoja

Ulkomaat
 

Euroopan unionissa kukin jäsenmaa määrää itse omasta huumepolitiikastaan, jolle YK:n yleissopimukset luovat raamit.

"Kukin maa myös pitää omaa tietään parhaana. En usko EU-maiden lähentyvän huumepolitiikassaan toisiaan", Kentin yliopiston tutkija Caroline Chatwin kertoi HS:lle Lontoossa.

Chatwin on vertaillut tutkimuksessaan Ruotsin ja Hollannin huumepolitiikkaa. Ruotsin tavoite ja ihanne on huumeeton yhteiskunta, jossa ei esiinny sen enempää mietoja kuin koviakaan huumeita.

Hollannin linja on käytännönläheisempi. Hollannin mielestä huumeiden käyttöä ei voi kokonaan ehkäistä, sillä käyttäjiä on aina. Toiset huumeet ovat kuitenkin selvästi haitallisempia kuin toiset. Siksi markkinat pitää eriyttää, jotta niin sanottujen mietojen huumeiden käyttäjien ei tarvitsisi ajautua vaarallisille ja rikollisille markkinoille.

"Mikään maa ei voi kerskua, että sen huumepolitiikka olisi suuri menestystarina. Hollanti on ollut kuitenkin muita parempi ehkäisemään huumeisiin liittyviä haittoja", Chatwin arvoi.

Suomessa yleiskieltopykälä kieltää muun muassa huumeiden tuonnin, viennin, jakelun, kaupan, hallussapidon ja käytön. Poikkeuksen voi saada lääkinnällisin, tutkimuksellisin ja valvonnallisin perustein tai teollisen käytön tarkoituksiin.

Ruotsissa huumeiden käyttäjiä on vielä suhteellisesti vähän, mutta käyttäjien terveys on erityisen huono, ja nuoria rekrytoidaan huumeiden pariin.

Hollannissa taas huumeiden käyttöön liittyy suhteellisen vähän terveysongelmia tai rikollisuutta. Huumeriippuvaiset ovat ikääntyvää käyttäjäkuntaa.

Hollannissa oikeistohallitus on yrittänyt tiukentaa huumepolitiikkaa.

Toisaalta useat aluehallintoviranomaiset ovat vaatineet kannabiksen kasvattamisen sallimista laajemmin erityissäätelyn rajoissa.

Pitäisikö EU:n yrittää löytää entistä yhtenäisempi linja huumeasioissa?

Caroline Chatwinin mukaan ei ole välttämättä huono asia, että eri EU-maat kokeilevat eri polkuja huumepolitiikassaan. Näin kukin maa löytää itselleen sopivimman tavan toimia.

"Espanjassa on avattu kannabisklubeja. Hollanti, Portugali ja Tšekki ovat sallivia. Toisessa päässä ovat muun muassa Ruotsi ja Suomi."

Huumepolitiikan höllentäminen on saattanut yllättäen johtaa huumerangaistusten lisääntymiseen. Tämä johtuu siitä, että rikesakkojen tai vastaavien langettaminen on ollut helpompaa kuin rikosprosessin aloittaminen aiemmin.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat