Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n korkein oikeus sinetöi Obamacaren

Päätös on merkittävä poliittinen voitto Obamalle

Ulkomaat
 
BRENDAN MCDERMID / REUTERS
Asiakkaita newyorkilaisessa apteekissa. Obamacaren ansiosta yli 10 miljoonaa enimmäkseen vähävaraista amerikkalaista, joilla ei ole aiemmin ollut varaa sairasvakuutukseen, on hankkinut sen valtion tuella.
Asiakkaita newyorkilaisessa apteekissa. Obamacaren ansiosta yli 10 miljoonaa enimmäkseen vähävaraista amerikkalaista, joilla ei ole aiemmin ollut varaa sairasvakuutukseen, on hankkinut sen valtion tuella. Kuva: BRENDAN MCDERMID / REUTERS

Yhdysvaltain korkein oikeus siunasi torstaina presidentti Barack Obaman terveydenhoitouudistuksen, joka tunnetaan nimellä Obamacare. Päätös syntyi oikeudessa selvin luvuin 6–3, kun kaksi konservatiivisena pidettyä tuomaria äänesti liberaalien kanssa uudistuksen puolesta.

Päätös merkitsee, että vuonna 2010 säädetty terveydenhoitouudistus jää voimaan. Korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen uudistuksen vastustajat eivät enää voi haastaa sitä korkeammissa oikeusasteissa.

Tausta

Oikeusjuttu perustui lain yksityiskohtaan

Obamacare tarkoittaa sitä, että amerikkalaiset voivat ostaa sairasvakuutuksen valtion tuella.

Oikeudessa Obamacare haastettiin epämääräisesti kirjoitetun lainkohdan takia. Laissa luki, että vakuutus pitää hankkia osavaltioiden perustamilta markkinapaikoilta. Osa osavaltioista ei ole perustanut näitä markkinapaikkoja. Niiden asukkaat ovat hankkineet vakuutuksen liittovaltion markkinoilta.

Obamacaren haastajien mielestä järjestelmä ei voi olla voimassa osavaltioissa, joissa ei ole perustettu markkinapaikkoja. Korkeimman oikeuden enemmistö oli eri mieltä.

Päätös on merkittävä voitto Obamalle. Terveydenhoitouudistus on hänen presidenttikautensa tärkeimpiä saavutuksia. Sen ansiosta yli kymmenen miljoonaa enimmäkseen vähävaraista amerikkalaista on hankkinut sairasvakuutuksen valtion tuella.

"Tämä oli hyvä päivä Amerikalle", silminnähden tyytyväinen Obama sanoi päätöksen jälkeen. Hän vertasi Obamacarea Franklin D. Rooseveltin aikana säädettyyn kansaneläkkeeseen ja kehui, että Obamacaren ansiosta sairastuneet eivät enää joudu kadulle.

"Melkein sadan vuoden väittelyn ja vuosikymmenien yrityksen jälkeen voimme vihdoin julistaa, että Amerikassa terveydenhoito ei ole harvojen etu, vaan kaikkien oikeus", Obama sanoi.

Republikaanit vastustivat Obamacarea, koska verovaroin tuettu sairasvakuutus haiskahtaa heistä sosialismilta. Republikaaneilla ei kuitenkaan ollut selkeää suunnitelmaa sen suhteen, miten Obamacare korvattaisiin, jos se kaatuisi oikeudessa.

Kansan mielipide Obamacareen oli jakaantunut puoluerajojen mukaan: enemmistö republikaaneista on vastustanut sitä ja enemmistö demokraateista kannattanut. Tänä keväänä yli puolet amerikkalaisista oli ensimmäistä kertaa Obamacaren kannalla.

Jos Obamacare olisi kumottu oikeudessa, 6,4 miljoonaa amerikkalaista 34 osavaltiossa olisi menettänyt tuet, joiden avulla he ovat ostaneet sairausvakuutuksen. Eniten olisivat kärsineet etelävaltioiden vähän koulutetut valkoiset, jotka tukevat yleensä republikaaneja.

Washingtonissa onkin arveltu, että ainakin republikaanien presidenttiehdokkaat olivat salaa helpottuneita korkeimman oikeuden päätöksestä: heidän ei tarvitse keksiä korvaavaa järjestelmää ennen ensi vuoden presidentinvaaleja.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat