Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Afrikan poliitikot "syyttömiä" Marikanan joukkosurmiin

Kauan odotettu raportti kaivosmiesten ampumisesta päästi varapresidentti Cyrill Ramaphosan pälkähästä

Ulkomaat
 

Etelä-Afrikan varapresidentti Cyrill Ramaphosa ja muut epäilyksen alla olleet poliitikot todettiin syyttömiksi torstaina, kun tutkimusraportti Marikanan kaivoksen verilöylystä julkistettiin. Elokuussa 2012 poliisi ampui kuoliaaksi 34 kaivosmiestä, jotka lakkoilivat huonojen työehtojen vuoksi.

Tapaus järkytti Etelä-Afrikkaa ja herätti maailmanlaajuista huomiota, koska se muistutti tapaa, jolla rotusortoajan virkavalta kohteli työläisiä.

Poliittisesti vastuuseen on vaadittu etenkin varapresidentti Cyrill Ramaphosaa, joka oli verilöylyn aikaan kaivosyhtiö Lonminin johtaja ja merkittävä omistaja. Uhrien omaiset ovat syyttäneet Ramaphosan määränneen kohtalokkaan operaation lakkoilijoita vastaan.

"Syytökset häntä vastaan ovat perusteettomia", sanoi presidentti Jacob Zuma julkistaessaan raportin suorassa tv-lähetyksessä torstai-iltana.

Tutkimusraportin teki erityinen komissio, joka selvitti asiaa 18 kuukauden ajan. Raportti vapautti vastuusta myös mineraaliministerinä toimineen Susan Shabangun ja poliisiministeri Nathi Mthethwan.

Raportti moitti väkivallasta erityisesti poliisin virheitä. Sen mukaan poliiseilla oli hämminkiä komentoketjussa, puutteita suunnitelmissaan ja heidän olisi lykätä operaatiotaan lakkoilijoita vastaan. Poliisijohtajat myös valehtelivat tutkijakomissiolle, raportti totesi.

Raportin mukaan myös kaivoksella olleet aseistautuneet mielenosoittajat heidän toimensa kärjistivät tilannetta ja osaltaan johtivat kuolemiin.

Poliisin ampumien 34 kaivosmiehen lisäksi Marikanan väkivallassa sai surmansa kymmenen muuta ihmistä, joiden joukossa oli poliiseja ja kaivoksen turvamiehiä.

Marikanan tapahtumien selvittely on ollut vahvasti poliittista. Varapresidentti Ramaphosan asema oli erityisen huomion kohteena, koska häntä pidetään Etelä-Afrikan todennäköisenä seuraavana presidenttinä.

Rotusorto apartheidin aikaan vuonna 1987 Ramaphosa johti historiallista mustien kaivostyöläisten lakkoa parempien palkkojen puolesta.

Ensireaktioissa asiantuntijat arvioivat, että yli 600-sivuinen tutkimusraportti ei vielä ollut viimeinen sana Marikanan tragediaan.

"Poliittisen vastuun puute tässä on mykistävää", sanoi professori Tinyiko Maluleke SACB-kanavan uutisissa.

Kaivosteollisuus on Etelä-Afrikan talouden kivijalka. Maa tuottaa esimerkiksi valtaosan maailman platinasta. Työläisten protestit huonoista palkoista ja heikoista työoloista ovat yleisiä.

Viime vuonna platinateollisuus oli kuukausia pysähdyksissä lakkoilun vuoksi.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat