Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen toiminta näkyy sään ääri-ilmiöissä selvästi

Ulkomaat
 

Ilmastotutkijat esittävät Nature -lehdessä uudenlaista näyttöä siitä, miten ihmisen toiminta on voimistanut sään ääri-ilmiöitä maapallolla.

Tutkijat kiinnittivät huomiota siihen, että ilman ja merenpinnan lämpeneminen on lisännyt ilmakehään muodostuvan vesihöyryn määrää noin viidellä prosentilla 1950-lukuun verrattuna.

Kasvanut vesihöyrymäärä on toiminut polttoaineena aiempaa suuremmille myrskyille. Lisäksi meren päällä muodostuvat hirmumyrskyt saavat lisävoimaa merenpinnan kohoamisesta. Valtamerten pinta on nyt 19 senttimetriä korkeammalla kuin 1900-luvun alussa. Sen takia aallot nousevat aiempaa korkeammiksi, kun myrsky saapuu mantereelle.

Tämän pohjalta tutkija Kevin Trenberth kumppaneineen laski, miten suuri osuus viime vuosien hirmumyrskyistä on ollut ihmisen aikaansaannosta.

He käyttivät laskuissaan esimerkiksi Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen tietokonemallia, jonka ennustuskyky todettiin hyväksi muun muassa vuonna 2012 iskeneen hurrikaani Sandyn ennakoinnissa. Malli ennusti myrskyn kulun oikein jo viikkoa etukäteen.

Keskuksen tutkijat kokeilivat mallin avulla, millainen myrsky Sandysta olisi muodostunut, jos merenpinta olisi ollut tapahtumahetkellä viileämpi. He huomasivat, että ilmastossa havaittua lämpeneminen kasvatti sademäärää kolmanneksella.

Yhdessä kohonnut aallonkorkeus ja kasvanut sademäärä riittivät voimistamaan myrskyä niin, että esimerkiksi metrotunnelit tulvivat, väittää Trenberth. Ilman merenpinnan kohoamista ja sen lämpötilan nousua myrskyn tuhot olisivat tutkijoiden mukaan jääneet pienemmiksi.

Tutkijat tarkastelivat myös muita ankaria hirmumyrskyjä ja totesivat, että merenpinnan ja sen lämpötilan nousu näyttää selittävän myrskyjen pahenemista.

Tiedeyhteisöllä on ollut vaikeuksia saada selkoa hurrikaanien ja muiden rajujen sääilmiöiden yhteydestä ilmaston lämpenemiseen. Ilmakehän olosuhteet ovat luonnostaan hyvin vaihtelevia ja kaoottisia, joten on haastavaa osoittaa, mitkä muutokset ovat luonnollisia ja mitkä ihmisen avittamia.

Meren pintalämpötila on vain yksi ilmastoon vaikuttava tekijä, mutta tutkimuksen perusteella se näyttäisi olevan oleellinen taustavaikuttaja muiden muutosten takana.

Äärisään ja lämpenemisen yhteyttä todisteli myös huhtikuussa samassa Nature Climate Change -lehdessä julkaistu tutkimus, jonka mukaan jopa 75 prosenttia maapallon äärikuumista päivistä on seurausta ilmastonmuutoksesta. Tutkijat tarkastelivat kuuminta promillea maailman päivistä.

Tässäkin tutkimuksessa hyödynnettiin säätä ennustavia tietokonemalleja. Sveitsiläistutkija Eric Fischer kollegoineen laski 25:n eri tietokonemallin avulla, miten usein äärikuumia päiviä pitäisi esiintyä, jos ilmasto ei olisi ihmisen toimista lämmennyt.

Ilman ihmisen vaikutusta äärikuumia päiviä esiintyisi kerran kolmessa vuodessa, tutkijat päättelivät. Nykyisillä kasvihuonepäästöillä päiviä osui samalle ajanjaksolle neljä. Näin ollen kolme äärikuumaa päivää neljästä on ihmisen aikaansaannosta, tutkijat toteavat.

Tutkijat kokeilivat myös, miten paljon äärikuumia päiviä nähdään 2050-luvun tienoilla, jos kasvihuonepäästöt kasvavat nykyistä tahtia. Laskelman mukaan kuumista kuumimpia päiviä osuisi kolmen vuoden jaksolle jopa 26 kappaletta.

Tutkimuksessa käytetyt lämpötilat olivat koko maapallon keskiarvoja. Todellisuudessa äärikuumia päiviä osuu eniten Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan, tutkijat kertovat. Vähiten äärikuumien päivien lisääntyminen vaikuttaa Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat