Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cameron esitteli EU-teesinsä – Ukipin Farage moitti listaa vaatimattomaksi

Britannia aloitti Brysselissä neuvottelut EU-suhteestaan ennen tulevaa kansanäänestystä

Ulkomaat
 
Alain Jocard AFP
Britannian pääministeri David Cameron saapui Brysseliin EU:n huippukokousta varten torstaina. Britannialla on edessään kansanäänestys EU-jäsenyydestä viimeistään 2017.
Britannian pääministeri David Cameron saapui Brysseliin EU:n huippukokousta varten torstaina. Britannialla on edessään kansanäänestys EU-jäsenyydestä viimeistään 2017. Kuva: Alain Jocard AFP

Jos Britannia saisi valita, millainen olisi Euroopan unioni?

Tästä EU-johtajat saivat esimakua torstai-iltana, kun Britannian pääministeri David Cameron valmistautui esittelemään näkemyksiään Britannian EU-suhteen kehittämisestä.

Artikkeliin liittyvät

"Olen saapunut Brysseliin Eurooppa-neuvoston kokoukseen, joka on merkittävä virstanpylväs EU-neuvotteluissamme ennen kansanäänestystä", Cameron twiittasi ennen huippukokouksen alkua.

Britannian sisäpolitiikassa Cameronin torstainen EU-lähtölaukaus on iso asia. Edessä on kansanäänestys EU-jäsenyydestä viimeistään 2017. Sitä ennen Britannian on määrä neuvotella EU-suhteensa uusiksi.

Muun unionin huomio on kuitenkin ollut tällä viikolla muualla. Kreikan ongelmat ja Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset hallitsevat EU-päättäjien mieliä.

Vaikka Britannian erityistoiveet eivät muita innostaisikaan, kommentoivat muiden jäsenmaiden johtajat brittivaatimuksia kohteliaasti ennen myöhään venyneen kokouksen alkua. Näin teki myös pääministeri Juha Sipilä (kesk).

"Britannian listalla on monta sellaista asiaa, joita meidän tai ainakin minun on helppo tukea", Sipilä sanoi toimittajille ennen kokousta.

Näitä ovat muun maussa entistä parempi sääntely ja huonon sääntelyn purkaminen, vapaakaupan ja sisämarkkinoiden kehittäminen sekä talouskasvun tukeminen.

Sipilän mielestä Britannian vaatimukset pitäisi nähdä "positiivisena mahdollisuutena EU:n kehittämiseen", eikä taisteluasetelmana Britannia vastaan muu EU.

Perussopimusmuutoksiin Suomella sen enempää kuin useimmilla muillakaan jäsenmailla ei sen sijaan ole halua.

EU-kielteinen Britannian itsenäisyyspuolue Ukip pitää kuitenkin Cameronin EU-toiveita liian vähäisinä.

"Cameronin vaatimukset ovat hyvin vaatimattomia. Hän pyytää vain [EU-maahanmuuttajien] sosiaalitukien rajoittamista sekä epämääräisin sanoin EU:n lähentymisen pysäyttämistä – se ei tarkoita mitään", Ukipin johtajan paikalta ainakin kesäksi vetäytynyt euroedustaja Nigel Farage kertoi HS:lle Brysselissä.

Euroedustaja Faragen mukaan kellossa olisi toinen ääni, jos Cameron esittäisi aitoja ja kovia vaatimuksia, kuten päätösvallan siirtämisestä brittiparlamentille, veto-oikeutta EU-lakeihin sekä oikeutta kontrolloida maahanmuuttoa muista EU-maista.

"Jos hän sanoisi tämän, olisivat reaktiot Suomessa ja muualla hyvin erilaiset", Farage sanoi.

Cameronin torstainen puheenvuoro Brysselissä oli vain avaus, ja varsinaiset neuvottelut painottuvat vuoden jälkipuoliskolle

Neuvottelujen poliittista puolta muiden jäsenmaiden puolesta hoitaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Komissiossa puolestaan perehdytään brittivaatimusten juridiseen puoleen.

Britannia-kysymystä hoitamaan on perustettu erityinen työryhmä, jota johtaa muun muassa sisämarkkina-asiosta vastannut korkea EU-virkamies Jonathan Faull.

Britannia on välttänyt yksityiskohtaisen toivomuslistan laatimista, jotta Britannian EU-skeptikot eivät saisi tilaisuutta väittää hänen epäonnistuneen neuvotteluissa.

Mitä tahansa Cameron ja muut EU-johtajat neuvottelujen kuluessa sopivatkin, tyydyttää tulos tuskin kaikkia edes Cameronin omassa konservatiivipuolueessa. EU-maahanmuuton rajoittaminen on monen brittiläisen EU-skeptikon toive – ja siihen muilla jäsenmailla ei ole halua.

Virve Kähkönen HS
Annamari Sipilä HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat