Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Japanissa: Ydinreaktorit käynnistyvät taas – vastustajatkin kannattavat

Japanin Sendaissa ydinvoiman vastustajatkin kannattavat voimaloiden avaamista

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen HS
Hironobu Yamaguchi (vas.) ja Mitsuharu Iwaizako osallistuivat Sendain ydinvoimalan uudelleenkäynnistystä vastustaneeseen puhetilaisuuteen kauppakadulla Kagoshiman kaupunginkeskustassa, niin sanotussa Temmonkanin risteyksessä.Osallistujat pitivät puheita vuorotellen.
Hironobu Yamaguchi (vas.) ja Mitsuharu Iwaizako osallistuivat Sendain ydinvoimalan uudelleenkäynnistystä vastustaneeseen puhetilaisuuteen kauppakadulla Kagoshiman kaupunginkeskustassa, niin sanotussa Temmonkanin risteyksessä.Osallistujat pitivät puheita vuorotellen. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Satsumasendain kaupungin keskusta Japanin pääsaarten lounaisnurkassa vaikuttaa uneliaalta. Kaupoista ja kahviloista moni on kiinni. Kaduilla näkyy vain muutama kulkija, vaikka on arkiaamu tiheään asutussa maassa.

Rouva Kiyoko Umekawan, 63, pitämä teekauppa on sentään auki. Asiakkaita ei näy.

Tausta

Kaikki reaktorit pysäytettiin Fukushiman jälkeen

Japani koki maailman vakavimman ydinturman sitten vuoden 1986 Tšernobylin onnettomuuden, kun maanjäristyksen aiheuttama hyökyaalto iski Fukushiman ydinvoimalaan Honshun itärannikolla keväällä 2011.

Fukushiman onnettomuuden jälkeen Japani tiukensi ydinvoimaloiden turvamääräyksiä, ja kaikki kaupalliset ydinreaktorit pysäytettiin. Osa poistettiin käytöstä kokonaan.

Jäljellä on 43 toimintakelpoista reaktoria. Niistä 24:n käynnistäminen on suunnitteilla. Sendain ydinvoimalan kaksi reaktoria ovat ensimmäiset, joita ollaan käynnistämässä uudelleen. Japanin hallitus ajaa ydinvoimaloiden käynnistämistä voimakkaasti, vaikka kansalaisten enemmistö ei kannata ajatusta.

"Pahoittelen, että täällä liikkeessä on näin kuuma. Minulla ei ole varaa korjauttaa tuota ilmastointia", Umekawa sanoo. Hänen mukaansa teekaupan asiakkaista lähes 90 prosenttia katosi, kun paikallinen ydinvoimala pysäytettiin.

Sendain voimala Satsumasendaissa pysäytettiin Fukushiman vuoden 2011 ydinvoimalaonnettomuuden jälkimainingeissa, kuten kaikki muutkin Japanin ydinvoimalat.

Nyt Japani on siirtymässä takaisin atomiaikaan, sillä Sendaissa valmistellaan voimalan käynnistämistä.

Sendain voimala on Japanin ydinvoimaloista ensimmäinen, jota ollaan käynnistämässä uudelleen Fukushiman jälkeen. Kahdesta reaktorista ensimmäinen alkaa tuottaa sähköä näillä näkymin elokuussa.

Japanin hallitus haluaa pääministeri Shinzo Aben johdolla käynnistää ydinvoimalat, koska ilman niitä Japani on riippuvainen ulkomailta tuoduista fossiilisista polttoaineista. Öljyn ja hiilen tuonti heikentää Japanin kauppatasetta.

Kansan enemmistö ei kuitenkaan lämpene ajatukselle. Mielipidekyselyjen mukaan noin kaksi kolmesta vastustaa ydinvoimaloiden käynnistämistä. Atomien pilkkomiseen suhtaudutaan varautuneesti kaksi ydinpommia ja yhden maailman vakavimmista ydinvoimaonnettomuuksista kokeneessa maassa.

Vastustajien suurimpia huolenaiheita on se, että Japani on herkkä maanjäristyksille ja tulivuorenpurkauksille. Fukushimassakin onnettomuus oli maanjäristyksen seuraus.

Kielteisen vastauksen antaminen mielipidekyselyssä ei kuitenkaan ole sama kuin paikallisen voimalan vastustaminen.

Esimerkiksi teekauppias Umekawa sanoo olevansa ydinvoiman vastustaja.

"Mutta kauppani liiketoiminnalle voimala olisi hyödyksi."

Noin sadantuhannen asukkaan Satsumasendai on Japanin mittakaavassa pikkukaupunki. Eräänlainen Japanin Loviisa.

Ydinvoimalan avaamista lobbaa paikallinen kauppakamari.

"Kauppakamari tukee elinkeinotoimintaa ja haluaa luoda työtilaisuuksia tähän kaupunkiin. Ydinvoimalla on siihen valtavan suuri vaikutus", sanoo kauppakamarin toiminnanjohtaja Ken'ichi Kamimura.

Voimalan sulkeminen oli hänen mukaansa kova isku kaupungin elinkeinoelämälle.

"Sen jälkeen kaupunki on lähes kuollut. Hotelleja, ravintoloita, kauppoja ja kuljetusyrityksiä on mennyt konkurssiin. Paljon ihmisiä on muuttanut pois. Ei täällä tapahdu enää yhtään mitään."

Satsumasendai on kituvaa syrjäseutua riippumatta siitä, pyöriikö ydinvoimala. Koko ympäröivästä Kagoshiman läänistä on erittäin vaikea löytää työpaikkoja, joten etenkin nuoret muuttavat suurkaupunkeihin. Osa lähtee samalla saarella sijaitsevaan miljoonakaupunkiin Fukuokaan, osa kauemmas, esimerkiksi Osakaan tai Tokioon asti.

Kierteen hillitsemiseksi jokainen työpaikka olisi tärkeä. Kamimura laskee, että jos ydinvoimala olisi käynnissä, se työllistäisi alihankkijoineen kokoaikaisesti tuhansia ihmisiä.

Noin kerran vuodessa tehtävät lain vaatimat tarkastukset ja mahdolliset korjaustyöt toisivat erittäin paljon kausitöitä. Välillisesti työllistyisi väkeä hotelleihin, ravintoloihin, kampaamoihin ja muihin palveluihin.

Vaikka Kamimura virkansa puolesta kannattaa voimalan avaamista, hänkään ei kuulu ydinvoiman ihailijoihin.

"En tiedä, onko voimalan käynnistäminen hyvä ratkaisu, mutta tällä hetkellä se on ainoa ratkaisu."

Tiukkoja ydinvoiman vastustajia löytyy lähimmästä suuresta kaupungista Kagoshimasta. Noin Helsingin kokoisen kaupungin ydinkeskustan kadunkulmassa kaikuu palopuheita kaiuttimesta.

"Ei kannata käynnistää Sendain ydinvoimalaa, kun Fukushiman tilannekin on vielä selvittämättä", julistaa Hironobu Yamaguchi, 40.

Kadunkulman puhetilaisuuden on järjestänyt paikallinen ydinvoiman vastainen ryhmittymä. Koolla on alle kymmenen ihmistä, joista valtaosa on eläkeikäisiä. Silloin tällöin ohikulkijoita pysähtyy kirjoittamaan nimensä ydinvoimaa vastustavaan vetoomukseen.

Sendain käynnistämisen vastustus on aiemmin saanut Kagoshimassa enemmän väkeä liikkeelle. Viime vuoden syyskuussa pidetty marssi käynnistämistä vastaan keräsi noin 75 000 ihmistä eri puolilta Japania.

Kadunkulman puhetilaisuuden järjestäjä Tetsu Iwai, 68, luettelee Japanin ydinvoiman ongelmia. Maanjäristykset ja tulivuoret ovat suuri riski.

Japani on niin pieni maa, ettei ison onnettomuuden sattuessa ole paikkoja, joihin väestö mahtuisi turvaan. Eikä Sendain voimalan hätäjäähdytysjärjestelmä Iwain mukaan ole luotettava.

Iwai ja Yamaguchi eivät usko myöskään väitettä, että ydinvoimala olisi työllisyyden kannalta ainoa ratkaisu.

Jos ydinvoiman käyttö lopetettaisiin, voimaloiden purkaminen työllistäisi enemmän ihmisiä kuin niiden käynnissä pitäminen, Iwai sanoo.

Uusiutuvan energian rakentaminen työllistäisi enemmän ihmisiä kuin ydinvoima, Yamaguchi sanoo.

Asiasta ei ole hänen mielestään kerrottu japanilaisille riittävästi.

Aktivistien näkemyksistä huolimatta Kagoshimassakin monet kadulla kulkijat ajattelevat samalla tavoin kuin voimalakaupunki Satsumasendaissa. Ei ydinvoima hyvältä tunnu, mutta ei voi mitään.

"Olen ydinvoiman vastustaja, mutta Sendain voimalan käynnistämistä on pakko kannattaa. Ydinvoima on tärkeä elinkeino", sanoo Ryuuhei Yamasaki, 26.

Nuori mies on yksi niistä, jotka ovat muuttaneet työn perässä pois kotikaupungistaan. Hän on kotoisin Kagoshimasta, mutta asuu Fukuokassa. Siellä hänellä on työpaikka.

Mikko Paakkanen HS
Satsumasendai/Kagoshima

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat