Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin ratkaiset neuvottelun eduksesi – Istu selin ikkunaan ja säädä tuolisi vastapuolta korkeammalle

Ulkomaat
 

Neuvottelutaidot ovat oma taiteenlajinsa.

Tekniikoita, strategioita ja käytäntöjä on lukemattomia. Pienimmätkin tekijät kannattaa ottaa huomioon.

Vain kahdenkin osapuolen väliset neuvottelut voivat olla erittäin vaikeat, mutta pelitilanteen ymmärtäminen ja strategiat mutkistuvat sitä mukaa, mitä enemmän neuvottelijoita pöydän ääreen saapuu.

Oppaita kansainvälisille neuvottelijoille on lukuisia. Lakifirmojen Baker McKenzien ja PILPG:n opas Kansainvälisten neuvotteluiden käsikirja tarjoaa suurten linjojen lisäksi esimerkiksi näitä yksityiskohtaisia neuvoja:

 Neuvottelupaikassa on mietittävä istuinjärjestystä. Jos salissa on ikkuna, siihen selin istuvien kasvoista voi olla vaikeampi lukea reaktioita. Ikkunaan päin neuvottelevien keskittymiskyky taas saattaa herpaantua ikkunan näkymien vuoksi.

 Tuolien korkeuksien pitää olla säädetty niin, ettei oma tuoli ole missään nimessä vastapuolen tuoleja alempana, sillä tämä viestii alemmuudesta.

 Neuvotteluiden aikana ei pidä keskustella oman delegaation jäsenten kanssa. Vaikka vastapuoli ei kuulisi puhetta, elekielestä voi päätellä paljon.

 Luottamuksellisen tiedon antamista eteenpäin on vältettävä. Joskus esimerkiksi median edustajille vuodettu tieto voi olla hyödyllistä.

 Eleisiin, kuten istuma-asentoon, tulee kiinnittää huomiota. Eteenpäin nojaaminen voi viestiä kiinnostuksesta tai aggressiivisuudesta. Takakeno puolestaan viestii tyynestä kuuntelijasta tai siitä, ettei edustaja kuuntele puhujaa.

 Sanojen valinta ja niiden painotus on tärkeää. Esimerkiksi lause "voit istua tähän" voidaan tulkita hyvin eri lailla painotuksesta riippuen.

 Konfliktin aiheuttamista vaikutuksista kannattaa kertoa yksilön tarinan kautta. Yksityiskohtaiset faktat maksimoivat viestin tehoa.

 Hiljaisuutta tulee käyttää hyväksi. Hiljaisuus saattaa tarjota vastapuolelle tilaisuuden puhua ennakoimattomasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat