Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi haluaa kiristää aseviennin sääntelyä

Viennin kriteeriksi tulisi maiden demokraattisuuden aste

Ulkomaat
 
Bertil Ercson TT
Asevientiä selvittänyttä ryhmää johti poliitikko Hans Wallmark.
Asevientiä selvittänyttä ryhmää johti poliitikko Hans Wallmark. Kuva: Bertil Ercson TT

Ruotsi haluaa kiristää asevientiä koskevaa sääntelyään. Vastaisuudessa esimerkiksi maan demokraattisuuden asteen pitäisi olla yksi kriteereistä, kun aseille annetaan vientilupa.

Näin arvioi asevientiä tarkastelemaan asetettu parlamentaarinen selvitysryhmä, joka jätti perjantaina loppupäätelmänsä ulkoministeri Margot Wallströmille.

Fakta

Ruotsi on suuri aseiden viejä

Suurimmat aseiden viejämaat suhteessa väkilukuun vuonna 2013: 

 1. Israel

2. Venäjä

3. Ruotsi

4. Valko-Venäjä

5. Ranska

6. Sveitsi

7. Yhdysvallat

8. Britannia

9. Hollanti

10. Italia

13. Suomi

 

Lähteet: Sipri, Maailmanpankki, HS

Vastaavaa demokratian tilaa arvioivaa asevientinormistoa ei tiettävästi ole muissa maissa, painotti komiteaa johtanut maltillisen kokoomuksen Hans Wallmark lehdistötilaisuudessa. "Mikäli ilmenee vakavia ja kattavia ihmisoikeuksien loukkauksia tai vakavia puutteita demokratian tilassa, ne aiheuttavat esteen vientiluvan myöntämiselle", komitea muotoilee.

"Mitä heikompi maan demokratian tila on, sitä pienemmät ovat vientimahdollisuudet", Wallmark sanoi.

Vientiä puutteellisiin demokratioihin ei kuitenkaan kiellettäisi kokonaan. Kuten nykyisinkin, kyse olisi poliittisesta harkinnasta, jossa huomioidaan Ruotsin ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittiset intressit.

Ruotsin nykyisten linjausten mukaan aseita ei tulisi myydä maihin, jotka ovat osallisena aseellisessa konfliktissa tai joissa esiintyy törkeitä ihmisoikeusloukkauksia. Käytännössä näin on silti tehty. Aiheesta on käyty tavan takaa keskustelua julkisuudessa.

Nyt mietintönsä jättänyt selvitysryhmä asetettiin sen jälkeen, kun vuonna 2011 kävi ilmi, että Ruotsi suunnitteli kaikessa hiljaisuudessa rakentavansa asetehtaan Saudi-Arabiaan, missä tapahtuu merkittäviä ihmisoikeusloukkauksia.

Viime vuosina Ruotsi on vienyt aseita muun muassa Saudi-Arabiaan ja ihmisoikeusjärjestöjen arvostelemaan Pakistaniin, jossa on käynnissä aseellinen konflikti. Svenska Dagbladetin kartoituksen mukaan aseita on viety 26 maahan, jotka ovat diktatuureja tai puutteellisia demokratioita.

Ainakin kymmenessä niistä tapahtuu vakavia ihmisoikeusloukkauksia.

Aseviennin tarpeellisuutta on perusteltu muun muassa sillä, että aseteollisuuden kehitys tukee Ruotsin oman puolustuksen tarpeita.

"Vastaisuudessa potentiaalisten markkinoiden koko pienenee. Se on tämän hinta", sanoi selvitysryhmän varapuheenjohtaja Lena Hjelm-Wallén.

Myös ihmisoikeuksiin liittyviä sanamuotoja halutaan nyt kiristää. Lisäksi aseiden jatkotoimituksiin suhtauduttaisiin vastaisuudessa hieman aiempaa tiukemmin.

Selvitysryhmän työ sai heti arvostelua muun muassa Ruotsin rauhanjärjestö Svenska Freds- och skiljedomsföreningeniltä, jonka mukaan esitetyt muotoilut ovat liian lepsuja.

"Tehtävänä oli kiristää vientimahdollisuuksia ei-demokraattisiin maihin, mutta sitä ei nyt tehdä. Vastaisuudessakin on mahdollista myydä aseita maihin, jotka polkevat ihmisoikeuksia tai jotka ovat diktatuureja. Komitea on epäonnistunut työssään. Se on suuri pettymys", sanoo järjestön puheenjohtaja Anna Ek TT:lle.

Hallitus aloittaa lainsäädäntötyön muutosten voimaansaattamiseksi lähitulevaisuudessa, sanoi ulkoministeri Wallström.

Ruotsi oli vuonna 2013 väkilukuunsa nähden maailman kolmanneksi suurin aseiden viejä. Vienti on myös kasvanut voimakkaasti viime vuosikymmeninä.

Nykyisin 60–70 prosenttia Ruotsin aseteollisuuden tuotannosta menee vientiin.

Suomeen verrattuna vienti oli Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutti Siprin mukaan noin viisinkertaista.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat