Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU pyrkii torjumaan terrorismia monin keinoin

Ulkomaat
 

Euroopan unioni on ryhtynyt tai ryhtymässä useisiin toimenpiteisiin, joilla pyritään torjumaan terrorismia.

Tiukemmat rajatarkastukset

EU-maat kiristävät tarkastuksia Schengen-alueen ulkorajoilla siten, että tarkastuksia ryhdytään tekemään entistä enemmän myös EU-kansalaisille. Näin pyritään poimimaan matkustajavirrasta esimerkiksi henkilöt, jotka ovat olleet taistelemassa Syyriassa tai Irakissa ääri-islamistien riveissä.

EU on laatinut listan piirteistä – niin kutsutuista riski-indikaattoreista – joiden perusteella epäilyttäviä matkustajia voidaan tunnistaa.

Lentomatkustajatiedot rekisteriin

EU:ssa on pitkään ollut valmisteilla lakiesitys lentomatkustajatietojen keräämisestä ja jakamisesta viranomaisille. Aloite on kuitenkin jäänyt jumiin EU-parlamenttiin. Komissio ja jäsenmaat ovat yrittäneet kovasti painostaa parlamenttia asian edistämisessä.

Passi pois taisteluihin matkaavilta

EU-maista ainakin Ranska, Saksa ja Britannia voivat takavarikoida matkustusasiakirjoja kansalaisiltaan, joiden epäillään suunnittelevan lähtöä Syyrian tai Irakin taisteluihin.

Suomessa matkustusasiakirjat voi takavarikoida vain siinä tapauksessa, että henkilöä epäillään rikoksesta ja esitutkintakynnys on ylittynyt.

Isisin propaganda kuriin verkossa

Euroopan poliisiviranomainen Europol aloittaa heinäkuun alussa pilottiprojektin, jossa se yrittää pistää Isisin radikaalia islamia levittävät propagandistit kuriin sosiaalisessa mediassa.

Europol jäljittää esimerkiksi Youtubessa, Facebookissa ja Twitterissä radikaalia islamia levittäviä käyttäjätilejä, päivityksiä ja videoita. Se lähettää löydöistään ilmoituksen palveluntarjoajalle, jotta tämä voisi sulkea tilit tai poistaa epäasiallisen sisällön. Ilmoitus lähtee myös jäsenmaan kansalliselle poliisiviranomaiselle.

Radikalisoitumiselle suitset

EU on luonut verkostoja, joissa eri maissa toimivat eri alojen asiantuntijat jakavat parhaita menetelmiä radikalisoitumisen estämiseksi. Esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisille, sosiaalityöntekijöille ja nuorisotyöntekijöille on kerätty työkaluja siihen, miten he voivat tunnistaa väärälle polulle ajautumassa olevan nuoren ja ohjata häntä toiseen suuntaan.

Tehokkaampaa tietojenvaihtoa

EU-maiden kansalliset viranomaiset vaihtavat tiedustelutietoja terroristiepäilyistä kahdenvälisesti, mutta laajempi yhteistyö on vielä heikkoa. Tulevaisuudessa EU-maat pyrkivät lisäämään tietojenvaihtoa ja yhteistyötä paitsi keskenään myös Välimeren maiden ja muiden arabimaiden kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat