Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskassa kritiikkiä   terroritorjunnalle

Terrori-iskusta epäilty oli viranomaisten seurannassa

Ulkomaat
 
Erikoisjoukot tutkivat Ranskan iskusta epäillyn naapurustoa
Erikoisjoukot tutkivat Ranskan iskusta epäillyn naapurustoa
Ranskan sisäministeriön erikoisjoukot tutkivat perjantaina terrori-iskusta epäillyn miehen asunnon ja naapurustoa. Kuva: Reuters.

Moni ranskalainen kysyi perjantaisen terrori-iskun jälkeen, miksi taas.

Tuntuu kuin olisi kulunut hetki siitä, kun kolme jihadistia surmasi 17 ihmistä Pariisissa tammikuussa.

"Olemme kaikki syvästi järkyttyneitä. Tämä on pienelle paikalle suuri järkytys", kuvaili Saint-Quentin-Fallavierin pikkukaupungissa asuva Kader Roussel, kun hän vietti perjantai-iltaa paikallisessa baarissa.

Baari on vain kivenheiton päässä kaasutehtaasta, jonne terroristi iski päivällä. Illalla poliisi vartioi tehdasta ja sinne johtava tie oli katkaistu 100 metrin matkalta.

Tammikuun terrori-iskujen jälkeen Ranskan hallitus ilmoitti panevansa satoja miljoonia euroja lisää rahaa terrorismin vastaisiin toimiin, mutta perjantaista hyökkäystä kaasutehtaalle ne eivät kyenneet estämään.

"Islamistinen terrorismi on iskenyt uudelleen Ranskaan. Jihadismin uhka pysyy äärimmäisen suurena. Se painaa maatamme raskaasti", kuvaili pääministeri Manuel Valls.

Iskun jälkeen oppositio syytti Ranskan vasemmistohallitusta kyvyttömyydestä estää uusia terroritekoja.

"Olemme useiden viikkojen ajan vaatineet hallitusta tekemään kaiken voitavan kansalaisten suojelemiseksi", sanoi oikeistolaisen pääoppositiopuolueen Tasavaltalaisten puheenjohtaja ja Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy.

Sisäministeri Bernard Cazeneuven mukaan viranomaiset seurasivat epäiltyä tekijää vuosina 2006–2008, koska hänellä oli yhteyksiä salafistiliikkeeseen ja hän oli radikalisoitunut. Le Figaro -lehti kertoo, että seuranta lopetettiin, koska hän ei ollut osallistunut terrorismiin.

Viranomaiset kiinnittivät huomiota mieheen uudelleen vuosina 2011–2014, koska hänellä oli yhteyksiä salafistiliikkeeseen Lyonin kaupungissa.

Sunnimuslimeihin kuuluvat salafistit harjoittavat jyrkkää islamin tulkintaa. Isis-järjestö edustaa salafistista suuntausta.

Euroopan maista juuri Ranskasta on lähtenyt eniten taistelijoita Syyriaan ja Irakiin. Moni heistä on liittynyt Isisin riveihin.

Viranomaiset eivät ole kertoneet, että miehellä olisi ollut yhteyksiä Isisiin.

Tutkija Juha Saarinen Finnish Middle East Consulting Group -yhtiöstä ei usko, että ääri-islamilaisella Isisillä olisi järjestönä ollut "selkeä ja konkreettinen rooli" Ranskan terrori-iskussa. "Kaikki, mitä iskusta tällä hetkellä tiedetään viittaa siihen, että olisi kyse kotoperäisesti radikalisoituneesta."

Pääministeri Valls ilmoitti kaksi viikkoa tammikuisten terrori-iskujen jälkeen hallituksen panevan tuntuvasti lisää paukkuja terrorismin torjuntaan. Lisäpanostusten budjetti seuraavien kolmen vuoden aikana on hallituksen mukaan arviolta 736 miljoonaa euroa.

Terrorismin torjuntaan palkataan vajaat 3 000 uutta työntekijää, joista noin puolet tulee sijoittumaan poliisin tiedustelupalveluun. Hallitus ilmoitti lähettävänsä 60 uutta uskonoppinutta Ranskan vankiloihin.

Uskonoppineiden toivotaan rauhoittavan muslimivankeja, jotta he eivät radikalisoituisi vankilassa. Pariisin terrori-iskujen tekijöistä kahden on arveltu radikalisoituneen juuri vankilassa.

Arvostelijoiden mukaan toimet eivät ole kuitenkaan riittäviä.

Terroristiverkostojen ja yksittäisten terroristien toimintaa selvittänyt parlamentaarinen tutkintakomissio ehdotti kesäkuun alussa hallitukselle 24 toimenpidettä terrorismin torjumiseksi.

Listan kärjessä on hallituksenkin asialistalla oleva radikalisoitumisen estäminen vankiloissa. Tutkintakomissio esittää muita radikalisoivien yksilöiden eristämistä kokonaan. Tutkintakomissio vaati myös kaksinkertaistamaan terrorismiin tutkintaan keskittyneiden poliisien määrän.

Tutkintakomission mukaan viranomaisten pitäisi pystyä puuttumaan nykyistä tehokkaammin terroristijärjestöjen rahoituskanaviin.

Komission mukaan viranomaiset ovat kääntäneet katseensa liiaksi niihin, jotka palaavat taistelukentiltä Syyriasta ja Irakista.

Komission työtä johtanut, hallitsevan sosialistipuolueen kansanedustaja Patrick Mennucci korosti iskun jälkeen perjantaina, että Ranskaan kohdistuu kahtalainen uhka.

Kaikkein suurin uhka ovat Mennuccin mukaan nuoret, jotka lähtevät taistelemaan Syyriaan ja Irakiin, kouluttautuvat, palaavat Ranskaan, ryhtyvät iskuihin tai usuttavat niihin muita.

Yhtäältä on kuitenkin nuoria, jotka eivät koskaan matkusta ulkomaille, vaan radikalisoituvat Ranskassa pienissä terroristisoluissa.

Antti Ämmälä HS
Annamari Sipilä HS
Saint-Quentin-Fallavier/Helsinki

Emmanuel Foudrot Reuters
Ranskan poliisin erikoisjoukot kuljettivat naista ulos kerrostalosta Saint-Priestissä lähellä Lyonia perjantaina. Terrori-iskun epäilty tekijä on kotoisin Saint-Priestistä.
Ranskan poliisin erikoisjoukot kuljettivat naista ulos kerrostalosta Saint-Priestissä lähellä Lyonia perjantaina. Terrori-iskun epäilty tekijä on kotoisin Saint-Priestistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat