Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinvoima ajautui vaikeuksiin Ruotsissa – reaktoreiden aiottua nopeampi sulkeminen asettaa energiapolitiikalle paineita

Ulkomaat
 
Per Borrud LEHTIKUVA
Ruotsin punavihreä hallitus kiristi ydinvoiman verotusta. E.on suunnittelee sulkevansa Oskarshamnin voimalan toisen reaktorin heikon kannattavuuden takia.
Ruotsin punavihreä hallitus kiristi ydinvoiman verotusta. E.on suunnittelee sulkevansa Oskarshamnin voimalan toisen reaktorin heikon kannattavuuden takia. Kuva: Per Borrud LEHTIKUVA

Olitpa ydinvoiman vastustaja tai puolustaja, kannattaa nyt kääntää katse Ruotsiin ja tarkkailla, mitä on meneillään naapurissa.

Ensin huhtikuussa Ruotsin valtion energiayhtiö Vattenfall ilmoitti sulkevansa kaksi ydinreaktoriaan Ruotsin Ringhalsin voimalasta etuajassa, koska niiden ylläpito ei vaan nykymenolla kannata.

Sitten, kuluneella viikolla, sama virsi kuului saksalaiselta energiayhtiöltä E.onilta. Se suunnittelee sulkevansa toisen reaktorinsa Oskarshamnin voimalasta ennakoitua aiemmin niin ikään heikon kannattavuuden takia. Jo aiemmin yhtiö on kertonut saman voimalan ykkösreaktorin sulkemisesta.

Ydinvoimalla ei mene hyvin Ruotsissa.

Kannattavuusongelmien taustalla on muun muassa sähkön pitkään alhaisena pysynyt hinta. Kyse on silti myös politiikasta.

Ruotsin syksyllä valtaan astunut punavihreä hallitus kiristi ydinvoiman verotusta, ja nyt yhtiöt näkyvät tulleen siihen tulokseen, etteivät investoinnit vanhojen laitosten kunnostukseen kannata.

Esimerkiksi Oskarshamniin oli suunniteltu modernisointihankkeita, mutta niistä halutaan nyt luopua, koska sijoitus ei poikisi riittävää tulosta.

Ruotsille päätökset ovat merkittäviä, sillä maa tuottaa noin 40 prosenttia energiastaan ydinvoimalla, ja sulkulistalla on nyt neljä reaktoria kymmenestä olemassa olevasta.

Yksin Ringahlsin kaksi suljettavaa reaktoria tuottavat Vatenfallin mukan sähköä määrän, joka vastaa noin 650 000 sähkölämmitteisen omakotitalon tarpeita vuodessa.

Ydinvoiman ja energiapolitiikan tulevaisuus onkin nyt nousemassa merkittäväksi teemaksi poliittisella asialistalla.

Viime vuosikymmeninä Ruotsin linja on ollut jokseenkin sekava.

Ruotsi kielsi ydinvoiman lisärakentamisen kansanäänestyksellä 1980, ja olemassa olevat reaktorit oli määrä sulkea vuoteen 2010 mennessä. Niin ei koskaan käynyt, ja myöhemmin linjattiin, että vanhoja reaktoreita saa jälleen korvata uusilla.

Nykyhallitukselle asia on ollut vaikea, sillä pääministeripuolue sosiaalidemokraatit ja hallituskumppani ympäristöpuolue ovat ydinvoimassa osin eri linjoilla.

Ympäristöpuolue lupasi ennen vaaleja, että useampia reaktoreita suljetaan vuoteen 2020 mennessä. Sosiaalidemokraateilta ei tullut vastaavia lupauksia, ja entinen ammattiliittojohtaja, nykyinen pääministeri Stefan Löfven mutisi erilaisia versioita ydinvoimasta luopumisesta joskus tulevaisuudessa.

Se, mitä nyt näyttää tapahtuvan, vaikuttaa ulkopuolisen silmiin harvinaisen sopivalta kompromissilta, jossa kumpikin saa tavallaan omansa.

Hallitus korotti ydinvoimaveroa, ja nyt reaktoreita näkyy tippuvan pakasta markkinoiden ehdoilla ilman sen kummempia poliittisia linjauksia.

Avoin kysymys on, millä ydinvoiman jättämä aukko energiapaletissa täytetään vastaisuudessa ja mitä ydinvoiman väheneminen tarkoittaa ilmastonmuutostaistelussa.

Pitkäikäisiä blokkirajat ylittäviä energiapoliittisia linjauksia on viime vuosina ollut vaikeaa saada aikaan Ruotsissa. Hallituksen asettaman parlamentaarisen energiakomission työ taas on vasta aivan alussa.

Elina Kervinen
elina.kervinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian kirjeenvaihtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat