Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n homoliikkeen veteraani: "Pitää elää kuin maailma kuuluisi minulle"

Homoliikkeen veteraani Alex van Oss ei ole odottanut oikeudelta lupaa elää omaa elämäänsä

Ulkomaat
 
Dermot Tatlow
Amerikkalainen radiotoimittaja Alex van Oss teki yhtä Yhdysvaltain ensimmäisistä homo-ohjelmista 1970-luvulla ja on opettanut tulevia diplomaatteja.
Amerikkalainen radiotoimittaja Alex van Oss teki yhtä Yhdysvaltain ensimmäisistä homo-ohjelmista 1970-luvulla ja on opettanut tulevia diplomaatteja. Kuva: Dermot Tatlow

Alex van Ossin lapsuus oli onnellinen. Hänen isänsä oli amerikkalainen diplomaatti, ja perhe asui 1950- ja 60-luvuilla Afrikassa, Euroopassa ja Aasiassa, missä Alex kävi hyviä kouluja.

"Lapsena tunsin välillä oloni erilliseksi ja yksinäiseksi, enkä tiennyt, miksi. Ajattelin, että se johtui siitä, että muutimme maasta toiseen, mikä vaati jatkuvaa sopeutumista", 63-vuotias van Oss sanoo.

Kun van Oss tuli teini-ikään, hänen luokkatovereillaan alkoi olla tyttöystäviä. Van Oss ei ollut kiinnostunut. Vasta yliopistossa hän alkoi tuntea vetoa opiskelutoveriinsa, toiseen mieheen.

"Olemme edelleen ystäviä. Löysin tavan päästä yli. Hän ei saanut koskaan tietää."

Yhdysvaltain korkein oikeus hyväksyi perjantaina samaa sukupuolta olevien avioliitot koko maassa. Päätös vaikuttaa Yhdysvaltain vähintään 600 000 naimattoman homoparin elämään, mutta on merkittävä myös niille, jotka eivät ole menneet tai aio mennä naimisiin. Nyt heillä on sama valinnanvapaus kuin heteroilla.

Van Oss on seurannut kamppailua homojen oikeuksien puolesta 40 vuotta. Tultuaan 1970-luvulla kaapista hän liittyi Buffalon yliopistossa radikaalihomojen liikkeeseen ja juonsi radioshow'ta nimeltä Stonewall Nation. Se oli yksi Yhdysvaltain ensimmäisistä homo-ohjelmista, jossa haastateltiin beat-liikkeen johtohahmoja, luettiin runoutta ja keskusteltiin vähemmistöistä.

Ohjelma oli van Ossin elämän tärkein työ.

"Kuulin myöhemmin, että nuoret pojat olivat kuunnelleet radiota salaa peiton alla. Jotkut tulivat kertomaan, että olivat olleet niin masentuneita, että suunnittelivat itsemurhaa. Ohjelma sai heidät luopumaan ajatuksesta."

Van Ossin omat vanhemmat eivät osanneet suhtautua poikansa homouteen. Olemme yksityisiä ihmisiä, äiti sanoi. Se tarkoitti, ettei hän halunnut kuulla enempää.

"Kerran sanoin äidille puhelimessa surevani eron takia. Tuo jättää minut kylmäksi, äitini vastasi."

Kuten lapsuus, myös van Ossin elämä on ollut onnellinen. Hän on asunut pääosin Washingtonissa, seurustellut kaltaistensa koulutettujen ihmisten kanssa ja matkustellut paljon. Yhdysvaltain liberaaleissa suurkaupungeissa homot ovat voineet elää vapaasti odottamatta oikeuden lupaa olla olemassa.

Korkeimman oikeuden siunaus homoliitoille onkin van Ossin mielestä symbolisesti tärkeä, mutta hänen elämäänsä se ei muuta – eikä olisi muuttanut, vaikka päätös olisi ollut kielteinen.

"Kirjailija Paul Goodman sanoi, että pitää elää kuin maailma kuuluisi sinulle. Tämä on voimakas ajatus. Lainsäädäntö voi sitten tulla perässä", van Oss sanoo.

Lupa elää toisin on tärkeä myös sen jälkeen, kun homoliitot ovat laillisia. Van Oss ei halua, että homoliitoista tulee "saarnapönttö suvaitsemattomuudelle".

"Ihmisillä pitää olla edelleen oikeus yhden yön suhteisiin niin, ettei heitä leimata kelvottomiksi."

Niin, avioliitto. Van Ossilla ei ole ollut kumppania, jonka kanssa hän olisi halunnut avioitua. Washingtonissa avioituminen olisi ollut mahdollista vuodesta 2010 asti.

"Tiesin jo nuorena, etten ollut kiinnostunut avioliitosta sellaisena kuin sen isän ja äidin välillä näin. Muuta esikuvaa ei silloin ollut. On mahdoton sanoa, olisinko valinnut toisin, jos se olisi ollut aiemmin mahdollista. Minulla on vain yksi elämä."

Nuoria homoja van Oss tarkkailee "himon ja myötätunnon" sekaisin katsein, mutta myös häkeltyneenä siitä, miten avoimesti he kertovat elämästään netissä. Nuoriin verrattuna hän on huomannut olevansa vanhempiensa lailla yksityinen ihminen: hänen ei tarvitse tietää kaikkea eikä kertoa kaikkea.

Homoliikkeen veteraania huvittaa myös se, että seksuaalivähemmistöjen etujärjestön LGBTQIA:n nimeen "lisätään koko ajan kirjaimia".

"Kerran haastattelin radiossa miestä, joka oli jättänyt perheensä toisen miehen takia. Sitten tämä toinen mies päätti, että hän onkin nainen. Myös kumppani ajatteli, että ehkä hänenkin tulisi ryhtyä naiseksi."

"Mitä siihen voi sanoa? Entä mitä pidät banaaneista?"

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat