Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julmat iskut järkyttivät

Kolme terrorihyökkäystä vaati kymmeniä kuolleita Tunisiassa, Ranskassa ja Kuwaitissa perjantaina. Vaikka iskut eivät liittyisi toisiinsa, niiden yhdistävä tekijä voi olla Syyrian sodan radikalisoiva vaikutus.

Ulkomaat
 
Kymmeniä kuoli iskussa Tunisian aurinkorannalle
Kymmeniä kuoli iskussa Tunisian aurinkorannalle
Kymmeniä kuoli perjantaina terrori-iskussa turistien suosimassa rantakohteessa Tunisian Soussessa. Kuva: Reuters

Perjantai oli poikkeuksellisen synkkä päivä, kun muutaman tunnin sisällä nähtiin kolme tuhoisaa terrori-iskua.

Asiantuntijat eivät pitäneet todennäköisenä, että Tunisiassa, Ranskassa ja Kuwaitissa tehdyt iskut liittyvät toisiinsa. Ne kielivät kuitenkin ääri-islamilaisen radikalismin ongelmasta, jota Syyrian vuosia jatkunut sisällissota on ruokkinut.

Perjantain tuhoisin isku tapahtui Tunisiassa, kun ainakin yksi asemies hyökkäsi turisteja vastaan Imperial Marhaba hotellilla ja rannalla Soussen rannikkokaupungissa.

Hyökkäyksessä kuoli Tunisian terveysministeriön mukaan ainakin 37 ihmistä. Heidän joukossaan oli turisteja ainakin Britanniasta, Saksasta, Belgiasta ja Irlannista, uutistoimistot kertoivat. Uutistoimisto AFP:n mukaan iskussa loukkaantui 36 ihmistä, joista osa oli kriittisessä tilassa.

Rannalla oli puhjennut täysi paniikki, kun ihmiset olivat paenneet luotisadetta mereen ja hotellihuoneisiin.

"Kukaan ei tiennyt mitä tapahtuu. Vaimoni huusi pojallemme, että hän tulisi pois merestä. Hän juoksi rannalle ja kertoi nähneensä jonkun tulleen ammutuksi", brittiläinen Gary Pine kuvaili BBC:lle.

Tunisian sisäministeriön mukaan yksi hyökkääjistä oli ollut tunisialainen opiskelija. Hän kuoli tulitaistelussa poliisin kanssa. Hyökkääjien määrä oli vielä perjantai-iltana epäselvä. Tunisialaismediat kertoivat, että poliisi olisi ottanut kiinni ainakin toisen hyökkääjän.

Kyseessä oli jo toinen raaka terrori-isku Tunisiassa tänä vuonna. Maaliskuussa joukko terroristeja hyökkäsi pääkaupungissa Tunisissa kansallismuseoon tappaen 22 ihmistä.

Radikaalit ryhmät ovat vahvistuneet Tunisiassa vuoden 2011 kansannousun jälkeen, vaikka Tunisia on ainoa arabikevään maista, joka on pysynyt demokratian tiellä. Tunisia kärsii kuitenkin pahoista talousvaikeuksista ja korkeasta työttömyydestä, jotka ruokkivat näköalattomuutta ja radikalismia.

Myös naapurimaan Libyan epävakaus on vahvistanut terroristiryhmiä Tunisiassa. Tunisiasta on lähtenyt myös poikkeuksellisen paljon – jopa 3 000 – ihmistä taistelemaan Syyriaan.

"Tunisialla on vastassaan kansainvälinen liike. Me emme voi vastata tähän yksin", Tunisian presidentti Beji Caid Essebsi sanoi uuti

stoimisto AFP:n mukaan.

Myös Ranskassa nähtiin perjantaina terrori-isku.

35-vuotias mies oli tunkeutunut kaasutehtaaseen aamupäivällä Saint-Quentin-Fallavierin kaupungissa Ranskassa. Epäilty oli ajanut kaasupulloja päin yrittäen aiheuttaa räjähdyksen.

Paikalle saapuneet poliisit tekivät tapahtumapaikalla karmivan löydön. Tehtaan verkkoaitaan oli kiinnitetty miehen pää, joka oli paikallislehti Le Dauphiné Libérén mukaan arabiankielisen kirjoituksen peitossa. AFP:n mukaan pään viereen oli aseteltu kaksi islamistien lippua.

Tutkintaa lähellä olevan lähteen mukaan uhri oli iskusta epäillyn miehen esimies, kertoi uutistoimisto Reuters. Kuljetusyritykselle työskennelleet miehet olivat vieneet lähetystä tehtaalle. Epäilty oli tappanut uhrin lähteen mukaan ennen tehtaalle saapumista.

Epäilty loukkaantui räjähdyksessä ja poliisi pidätti hänet.

Kuten Tunisiassa, myös Ranskassa kyseessä oli jo toinen terroristi-isku tänä vuonna. Tammikuussa ääri-islamilaiset terroristit iskivät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen tappaen 12 ihmistä ja juutalaiseen kosher-kauppaan surmaten viisi.

Radikalismi on ollut Ranskassa huolenaiheena jo pitkään. Ainakin 1 200 ihmisen arvioidaan lähteneen Ranskasta Syyriaan taistelemaan.

Terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta pitää todennäköisenä, että myös Ranskan isku on toteutettu omatoimisesti sen tekotavan perusteella. Toisin kuin Charlie Hebdon iskussa, perjantain isku ei kohdistunut symbolisesti merkittävään paikkaan.

"Jos esimerkiksi Isis olisi tilannut iskun Ranskassa, tekotapa olisi todennäköisesti ollut toinen", Malkki sanoo. "Pitää ottaa huomioon vaihtoehto, että kyseessä on henkilökohtaisesta motiivista tehty isku, joka on yritetty kuorruttaa Isisillä."

Synkän perjantain kolmas isku tehtiin pienessä arabimaassa Kuwaitissa. Itsemurhapommittaja iski päivällä shiiojen moskeijaan tappaen ainakin 25 ihmistä.

Ääri-islamilainen Isis-järjestö ilmoitti sosiaalisessa mediassa levittämässään lausunnossa tehneensä iskun. Radikaalia sunni-islamia edustava Isis pitää shiiamuslimeja vääräuskoisina.

Vaikka perjantain iskut eivät liittyisi toisiinsa, ne osoittavat jälleen terrorismin uhan vahvistumisesta Euroopassa ja arabimaissa. Keskeinen tekijä on Syyrian sota, jonne on lähtenyt tuhansia ihmisiä taistelemaan Euroopasta ja arabimaista.

Ennen Syyrian sotaa ääri-islamilaisen terrorismin katsottiin olevan hiipumassa lännessä.

"Olemme todistamassa uuden jihadistisukupolven syntymistä Euroopassa", Malkki sanoo. "Se on radikalisoinut uutta sukupolvea ja synnyttänyt uusia kansainvälisiä terroristiverkostoja."

Tutkija Juha Saarinen Finnish Middle East Consulting Group -yhtiöstä on samaa mieltä. Hänen mukaansa Isisin Syyriaan ja Irakiin julistama islamilainen valtio on inspiroinut radikalismia. Isisin valtion julistamisesta tulee maanantaina kuluneeksi vuosi. Järjestö kehotti aiemmin tällä viikolla kannattajiaan tekemään terroristi-iskuja käynnissä olevan ramadan-paaston aikana.

"Kyllä Ranska ja Britannia ovat kaksi sellaista maata, jossa radikalismista on tullut merkittävä ongelma. Ja nyt näyttää, että Syyrian konfliktin seurauksena tämä ongelma on leviämässä sellaisiin maihin, joissa tätä ongelmaa ei oltu havaittu aikaisemmin laajemmassa mittakaavassa – kuten esimerkiksi Suomessa."

Amine Ben Aziza Reuters
Poliisit vartioivat terrori-iskussa kuolleen ihmisen ruumista Tunisian Soussessa perjantaina.
Poliisit vartioivat terrori-iskussa kuolleen ihmisen ruumista Tunisian Soussessa perjantaina.
Emmanuel Foudrot Reuters
Ihmiset osoittivat kunnioitustaan terrori-iskun uhrille Ranskan Saint-Quentin-Fallavierissä perjantaina.
Ihmiset osoittivat kunnioitustaan terrori-iskun uhrille Ranskan Saint-Quentin-Fallavierissä perjantaina.
Jassim Mohammed Reuters
Poliisit eristivät itsemurhaiskun kohteeksi joutuneen moskeijan Kuwaitissa perjantaina.
Poliisit eristivät itsemurhaiskun kohteeksi joutuneen moskeijan Kuwaitissa perjantaina.
Verilöyly hotelleissa Tunisiassa – ainakin 27 kuollut
Verilöyly hotelleissa Tunisiassa – ainakin 27 kuollut
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat