Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Paikalliset järjestöt ovat ainoa tapa saada asiat muuttumaan"

Yhdysvaltojen uusi homojen oikeuksien erityislähettiläs ei usko moraalisaarnojen tehoavan

Ulkomaat
 

Diplomaatti Randy Berry on tyytyväinen Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden perjantain päätökseen tasa-arvoisen avioliiton puolesta.

"Olen avoimesti homo mies maani palveluksessa. Kaikille seksuaalivähemmistöjen edustajille se on valtava askel eteenpäin", Berry sanoo.

Päätös tekee myös hänen työstään vähän miellyttävämpää. Berry, 50, on Yhdysvaltojen ulkoministeriön valitsema uusi seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien erityislähettiläs. Virka on maailman ensimmäinen laatuaan.

"Työssäni yritän pitää huolta, että Amerikan oma tarina tulee kerrottua totuudenmukaisesti. Tiemme kohti tasa-arvoa on ollut pitkä ja kivikkoinen. Korkeimman oikeuden päätös on uusin luku tässä tarinassa", Berry sanoo.

Hän vieraili Helsingissä lauantaina ja osallistui Pride-kulkueeseen.

Yhdysvallat on vuodesta 2011 lähtien alkanut nostaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksia yhä näkyvämpään rooliin ulkopolitiikassaan. Suuntauksen aloitti Hillary Clinton ulkoministerikaudellaan, ja hänen seuraajansa John Kerry on jatkanut sitä. Kehitys kulminoitui helmikuussa, kun Berryn virka luotiin.

Huhtikuussa työt aloittanut Berry kertoo olevansa tiedonkeruuvaiheessa. Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana hänen matkaohjelmaansa kuuluu kaksikymmentä maata, joissa hän tapaa muun muassa kansalaisjärjestöjä, yritysten edustajia ja uskonnollisia yhteisöjä.

"Paikalliset järjestöt ovat ainoa tapa saada asiat muuttumaan. Mikään ei muutu sillä, että Yhdysvaltojen hallituksen edustaja käy sanomassa tiukasti", Berry sanoo. "Haluamme olla mukana maailmanlaajuisessa liikkeessä ihmisoikeuksien puolesta – emme johtaa sitä, mutta tukea sitä."

Osa vierailukohteista on pahimpia seksuaalioikeuksien rikkojia, osa ihmisoikeuksien kärkimaita kuten Ruotsi ja Hollanti. Berry innostuu Maltasta, joka viime vuonna hyväksyi "maailman edistyksellisimmän" sukupuoli-identiteettilain parlamentin yksimielisellä päätöksellä. Myös Latinalaisessa Amerikassa muhii kotoperäinen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien vallankumous.

Yhdysvaltojen uskottavuutta ihmisoikeuksien edistäjänä varjostavat toisinaan sen likeiset liittolaisuudet pahamaineisten valtioiden kanssa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen likeinen liittolainen Lähi-idässä, äärivanhoillinen Saudi-Arabia, löytyy jatkuvasti ihmisoikeuslistausten pohjasijoilta. Berryn mukaan liiallisen moraalisen puhtauden vaatimus liittolaisuuksissa ei kuitenkaan johda mihinkään.

"Olisi helppoa pysytellä aina moraalisesti oikeamielisenä, ja olla saamatta mitään aikaan", Berry puolustautuu. "On oltava jossain määrin pragmaattinen ja katsottava, mikä toimii. Meidän täytyy varoa, ettemme esimerkiksi toiminnallamme vaikeuta kentällä olevien ihmisten työtä ihmisoikeuksien puolesta."

Vaikka seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat olleet eritoten presidentti Barack Obaman hallinnon asialistalla, Berry näkee niissä Yhdysvaltojen pitkän aikavälin ulkopoliittisena painopisteen. Ensi vuoden presidentinvaalien tulos tuskin muuttaa tilannetta, sillä linjauksella on kummankin puolueen tuki.

"Tässä ei ole mitään kiistanalaista. Keskeiset pointtimme ovat syrjinnän ja väkivallan vastustaminen. Jos vastustat tätä linjausta, hyväksyt käytännössä ajatuksen, että seksuaalivähemmistöjä kuuluukin häiriköidä, vangita ja jopa tappaa."

Itse Berry ei ole kokenut syrjintää ulkoministeriössä tai kansainvälisissä tehtävissä. Aina asiat eivät kuitenkaan suju ihan niin hyvin. Esimerkiksi Dominikaaninen tasavalta kieltäytyi hyväksymästä avoimesti homoa suurlähettilästä James Brewsteria. Ranska ja Vatikaani ovat riidelleet Ranskan nimittämästä homoseksuaalista suurlähettiläästä.

"Siinä on vielä työnsarkaa", Berry myöntää. "Diplomaattina täytyy olla valmis muuttamaan minne vain, mutta jotkut maat eivät esimerkiksi vielä hyväksi perhettäni. Olen naimisissa ja minulla on kaksi pientä lasta. En aio muuttaa sellaiseen maahan, johon en voi tuoda heitä mukanani."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat