Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus ja velvollisuus olla pelkäämättä

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Ei minua pelota, mutta olen huolissani. Näin tiivisti tuntemuksensa moni ranskalainen perjantaina ja lauantaina HS:lle, kun heiltä kysyi ajatuksia äskettäisten terroristi-iskujen jälkeen.

Huolestuminen onkin luonnollista, kun Isis-jihadistien ihailija iskee uneliaassa Lyonin nukkumalähiöissä brutaalilla tavalla. Yhtä lailla huolestumiseen on aihetta, kun terroristit iskevät tunisialaisessa lomakohteessa. Eikö tavallinen ihminen ole enää turvassa sen enempää kotonaan kuin lomallakaan?

Huolestunut ihminen esittää kysymyksiä ja pohtii vaihtoehtoja tilanteen parantamiseksi. Huolestunut ihminen miettii, mitä hän voisi itse tehdä ja mitä toimia tulee vaatia maan hallitukselta ja viranomaisilta. Huolestunut ihminen tahtoo toimintaa ja tekoja.

Pelko sen sijaan on eri asia. Kun ihminen pelkää, hän kaventaa itse omaa elinpiiriään ja valintojaan ulkopuolisen uhan edessä. Pelko saa ihmisen tekemään asioita, joita hän ei muuten tekisi. Pelko voi nostattaa toisiaan vastaan nekin, jotka muuten suosisivat rauhanomaista rinnakkaiseloa.

Terroristien perimmäinen tarkoitus on saada vapaa ja demokraattinen yhteiskunta siinä määrin pelon tilaan, että se muuttaa normaaleja toimintatapojaan. Terroristit ovat voittaneet, kun tarpeeksi moni tavallinen ihminen pelkää jokapäiväisessä elämässään. Pelko on terroristien tavoite.

Kaikilla kansalaisilla on oikeus olla pelkäämättä. Poliitikkojen ja asiantuntijoiden velvollisuus on pohtia ja panna toimeen ratkaisuja, joilla pelko tavallisten ihmisten arjessa vähenee.

Samalla vapaan maailman asukkailla on kuitenkin myös velvollisuus olla pelkäämättä. Emme saa heittäytyä avuttomiksi uhan edessä, vaan jokaisen velvollisuus on pitää yllä demokraattisia arvoja. Mitä tämä käytännössä sitten tarkoittaa? Ei tyhmänrohkeutta, vaan aivan tavallisia asioita. Ihminen, joka ei pelkää, on avoin uusille asioille, tiedolla ja toisille ihmisille. Hän näkee vapauden itseisarvona, ja uskoo sen kuuluvan kaikille uskonnosta, sukupuolesta, etnisestä taustasta tai mistään muusta riippumatta. Ihminen, joka ei pelkää, jatkaa sinnikkäästi arkeaan, vaikka ympärillä tapahtuisi hirveitä.

Ranskassa velvollisuus olla pelkäämättä näkyi ja kuului konkreettisella tavalla. Haastateltavat painottivat arjen jatkumista. Umpimähkäistä syyttelyä ja syntipukkien etsimistä ei kuulunut. Pelon puute ei silti tarkoita sitä, etteikö ihmisiä huolestuttaisi.

Annamari Sipilä HS annamari.sipilä@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat